λογαριασμοί αγροτών

Ο Άγιος Βασίλης ήρθε λίγο νωρίτερα για τους παραγωγούς αλλά το δώρο ήταν… κάπως απογοητευτικό! Από την περασμένη Πέμπτη ξεκίνησαν οι πιστώσεις των λογαριασμών των αγροτών, μία διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη βδομάδα. Πέρα από το γνωστό πλέον πρόβλημα που υπάρχει με τα χαμένα δικαιώματα της φόρμας 6, οι παραγωγοί βάζουν τελικά στην τσέπη τους ως και 40% λιγότερα χρήματα σε σχέση με την προηγούμενη τριετία.

“Ζεστό” χρήμα

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη πληρωμές που αγγίζουν σχεδόν το 1 δισ. ευρώ. Το ποσό που θα μοιραστούν οι δικαιούχοι ανέρχεται στα 935.400.377,31 ευρώ και αφορά μεταξύ άλλων στη Βασική Ενίσχυση, την Πράσινη Ενέργεια και την ενίσχυση για νέους αγρότες.

Σύμφωνα με τον οργανισμό ,το ποσό για τη Βασική Ενίσχυση ανέρχεται στα 359.662.349,15 ευρώ σε συνολικά 608.884 δικαιούχους.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν προστεθεί η προκαταβολή του Οκτωβρίου, το συνολικό ποσό που δόθηκε για τη βασική ενίσχυση φτάνει το 1.061.578.262 ευρώ.

Επίσης, 609.561 δικαιούχοι έλαβαν το ποσό των 550.481.285,30 ευρώ για την Πράσινη Ενίσχυση ενώ πληρώθηκε το ποσό των 20.914.956,21 ευρώ σε 56.602 για την Ενίσχυση Νέων Αγροτών.

Μ. Χιλιετζάκης:  “Πρόβλημα οι κατασχέσεις”

Ο αντιπρόεδρος της ένωσης Ηρακλείου και της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, κ. Μύρων Χιλιετζάκης, αναφέρει στην «Π» πως όσοι αγρότες έχουν λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς έχουν ήδη λάβει χρήματα ενώ την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη αναμένεται να έχουν πιστωθεί όλοι οι λογαριασμοί και στα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα.

«Το μεγάλο πρόβλημα των παραγωγών είναι οι κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών, χρειαζόμαστε ένα ακατάσχετο» τονίζει και σημειώνει πως από την αρχή του χρόνου, η επιδότηση φορολογείται από το πρώτο ευρώ ως αγροτικό εισόδημα.

«Με το ακατάσχετο θα μπορούμε να αντεπεξέλθουμε και να καλύψουμε ανάγκες και υποχρεώσεις μας», σημειώνει.

Είναι ένα αίτημα που μελετάει μεν η κυβέρνηση αλλά δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί.

«Τον Οκτώβριο, όταν έγινε η τελευταία πληρωμή, πάνω από το 60% των λογαριασμών κατασχέθηκαν, όπως μπήκαν τα χρήματα, έτσι βγήκαν», λέει χαρακτηριστικά.

Για την τρέχουσα πληρωμή πλήρη εικόνα αναμένεται να έχουμε την ερχόμενη Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Χιλιετζάκης υποστηρίζει πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ, παρά τις δυσκολίες, κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και να καταβάλει τις πληρωμές λίγες μέρες νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια.

Υπενθυμίζει πως τόσο ο ΟΠΕΚΕΠΕ όσα και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών, είχαν ένα δύσκολο έργο μπροστά τους αφού, λόγω του νόμου Κατρούγκαλου, είχαμε 65.000 μεταβιβάσεις δικαιωμάτων και 100.000 απεντάξεις σε όλη τη χώρα.

Σημειώνει πως την ερχόμενη Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου θα πιστωθεί για 360.000 παραγωγούς η εξισωτική αποζημίωση, ύψους 236 εκ ευρώ, έτσι ολοκληρώνονται οι πληρωμές για το 2017.

Σε ερώτηση, πώς θα περάσουν τελικά οι αγρότες τις γιορτές, απαντά πως «θα κάνουν ζεστά Χριστούγεννα αλλά για λίγες μέρες το  50% των αγροτών, το  άλλο 50% έχει σοβαρά προβλήματα με τις  τράπεζες, το  Δημόσιο και τις κατασχέσεις. Όμως, είναι μία ανάσα στις πιέσεις, τις πληρωμές που γίνονται στην εφορία στο τέλος του χρόνου, όπως κάθε χρόνο».

Μ. Καμπιτάκης:  “Το 90% των χρημάτων έχει ήδη φύγει”

Το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Ηρακλείου και της ΟΑΣΝΗ κ. Μιχάλης Καμπιτάκης αναφέρει στην «Π» πως όσοι έλαβαν ήδη χρήματα έχουν δώσει σχεδόν το 90% σε οφειλές τους, «αμέσως διοχετεύτηκαν στην αγορά, σε γεωπόνους και άλλα καταστήματα, όπου οφείλουν χρήματα οι παραγωγοί, η πληρωμή είναι μια ανάσα γενικότερα για την αγορά όχι μόνο για τους αγρότες», αναφέρει.

Για ακόμα μια χρονιά υπάρχει πρόβλημα με τη φόρμα 6, αν και δεν έχουμε ακόμα ολοκληρωμένη εικόνα για το τι συμβαίνει με τα λεγόμενα χαμένα δικαιώματα.

«Φαγωθήκανε τα λεφτά των ανθρώπων, είχαν χάσει από 200 ως 300 ευρώ το στρέμμα και όσους κάλυψαν, για φέτος το έκαναν μόνο με 50 ευρώ. Το λέγαμε και συνεχίζαμε να το λέμε, δυστυχώς, η φόρμα 6 έπεσε στο κενό, οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, του υπουργού και του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν υλοποιήθηκαν» τονίζει.

Για τη φόρμα 6 εξηγεί πως «τρέχει» από το 2007, αφορά ενοικιάσεις δικαιωμάτων και ξαφνικά κάποιοι παραγωγοί βρέθηκαν χωρίς δικαιώματα, με αποτέλεσμα τα τρία τελευταία χρόνια να λαμβάνουν μηδενική επιδότηση. Το 90% αυτών των παραγωγών είναι νέοι αγρότες. Πανελλαδικά, αντιμετώπισαν αυτό το πρόβλημα 28.000 παραγωγοί ενώ στην Κρήτη 2.500 νέοι αγρότες έμειναν χωρίς επιδότηση.

Κάποιοι έχασαν μέρος των χρημάτων τους, αφού οι μεταβιβάσεις τους έγιναν και με άλλες φόρμες, ενώ οι νέοι αγρότες έχασαν εξολοκλήρου τα δικαιώματά τους που προέρχονταν κυρίως από τους γονείς ή άλλα συγγενικά πρόσωπα. «Τεχνικά προβλήματα στην πληρωμή δεν είχαμε, αν εξαιρέσουμε τις μειώσεις που γίνονται κάθε χρόνο» αναφέρει και σημειώνει πως τα τελευταία τρία χρόνια οι επιδοτήσεις είναι κουτσουρεμένες κατά 40%.