Την εκτίμηση ότι η γνώση από την υποβολή φακέλου για τις αποζημιώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση κάνουν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, που βλέπουν πολλά περισσότερα οφέλη, εκτός των ευρωπαϊκών αποζημιωτικών μηχανισμών.
Η υποβολή του φακέλου από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναμένεται να γίνει έως τον Μάρτιο, αφού υπάρχουν μια σειρά από στοιχεία που χρειάζεται να συλλεχθούν προκειμένου να στοιχειοθετηθεί η απαίτηση αποζημιώσεων.
Κατ’ αρχάς η αρμόδια ερευνητική ομάδα που έχει συσταθεί από το Υπουργείο, έχει προχωρήσει στην εξαγωγή κάποιων πρώτων αποτελεσμάτων, με βάση και τα στοιχεία που έχει λάβει από την Περιφέρεια.
Όπως υποστηρίζουν βέβαια οι αγρότες, τα συγκεκριμένα στοιχεία, παρά το γεγονός πως παρουσιάζουν ως κύρια αιτία του προβλήματος τον δάκο, επιβεβαιώνουν το ότι η καταστροφή οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, η οποία και έδωσε ένα παρατεταμένο καλοκαίρι, καθώς και δυνατότητα εξάπλωσης του δάκου.
Εκτός όμως από την ερευνητική διαδικασία, στο πρακτικό σκέλος, αναμένεται να καταγραφεί και επίσημα μια τεράστια μείωση ποσοτήτων, αλλά και ποιότητας με βάση τα στοιχεία που θα σταλούν από τα ελαιουργεία στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
Από τα μέχρι τώρα ανεπίσημα στοιχεία προκύπτει ότι η συνολική παραγωγή ελαιολάδου θα κλείσει στους 55.000 τόνους, έναντι των 85.000 που παράγονταν κατά μέσο όρο στην Κρήτη.
Σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, οι παραγωγοί προέβλεπαν ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο θα ξεπερνούσε το 90% της συνολικής παραγωγής, δηλαδή θα υπερέβαινε τους 80.000 τόνους, αφού η χρονιά θεωρούνταν μία από τις καλύτερες των τελευταίων ετών.
Αναφορικά με την εκτιμώμενη αξία του κρητικού ελαιόλαδου αυτή προσδιορίζονταν στα 255 με 260 εκατομμύρια ευρώ.
Η συνολική παραγωγή του ελαιολάδου ωστόσο, εκτιμάται ότι θα κλείσει στους 55.000 τόνους, που συνεπάγεται μια απώλεια τουλάχιστον 35.000 τόνων.
Και από αυτούς, ωστόσο, μόλις οι 18.000 τόνοι πληρούν τις προϋποθέσεις για εξαιρετικό παρθένο, που συνεπάγεται μια απώλεια σε χρήμα της τάξεως των 140 εκατομμυρίων ευρώ.
Πέρα όμως από τα συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία και μπορούν να αξιοποιηθούν για την καταβολή αποζημιώσεων, εκτιμάται ότι ο συγκεκριμένος φάκελος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να έχει και άλλες χρήσεις. Μία από αυτές, σχετίζεται με τη συλλογή των κατάλληλων στοιχείων, που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση της συζήτησης για την κατάθεση προτάσεων αναφορικά με τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Τα στοιχεία επίσης, μπορούν να δώσουν πολύτιμα στοιχεία σε αγρότες και επιστήμονες, προκειμένου να υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία για επόμενες χρονιές, με στόχο κατ’ αρχάς την αντιμετώπιση του δάκου, που… συμπαρασύρει μαζί του και άλλες καταστροφικές, για την ελιά, παθογένειες.