Μπορεί τη φετινή χρονιά η Κρήτη να μην αντιμετώπισε προβλήματα με το δάκο και να παρήγαγε ένα πολύ καλό και ποιοτικό προϊόν, όμως όπως φάνηκε αυτό δεν ήταν καθόλου αρκετό.
Έναν μήνα πριν το «ουσιαστικό» κλείσιμο των αγορών του ελαιολάδου, σχεδόν καμία εμπορική πράξη δεν πραγματοποιείται πουθενά, ενώ ακόμα και αυτές που πραγματοποιούνται, έχουν πολύ μικρό όφελος για τους παραγωγούς. Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότερες εμπορικές πράξεις ελαιολάδου αναφορικά με το ελαιόλαδο της Κρήτης πραγματοποιούνται το αργότερο μέχρι και το τέλος Απριλίου, με τις περισσότερες ποσότητες ωστόσο να έχουν ήδη διοχετευθεί ήδη ως τον Μάρτιο.
Ακόμα και σε «δύσκολες» χρονιές τα αποθέματα του ελαιολάδου αντίστοιχη περίοδο με την φετινή ήταν πάρα πολύ λίγα και κρατούνταν για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Τη δεδομένη στιγμή ωστόσο, παραγωγοί και ελαιοκαλλιεργητές υπολογίζουν ότι ένα ποσοστό που ενδέχεται να αγγίζει και το 50% της φετινής παραγωγής ελαιολάδου έχει μείνει αδιάθετο, χωρίς μάλιστα να υπάρχει προς το παρόν κάποιο ενδιαφέρον στην εγχώρια ή τη διεθνή αγορά για απορρόφησή του. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στις τιμές παραγωγού που δίνει ως επίσημες ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, οι οποίες και παρουσιάζουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Είναι ενδεικτικό πως η τιμή του εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο κυμαίνεται μεταξύ 2,6 και 2,95 ευρώ το κιλό.
Στο μεταξύ όμως, αυτές οι τιμές δεν φαίνεται να είναι ανάλογες με τις τιμές πώλησης στα σημεία λιανικής, καθώς μια μέση τιμή για ένα τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης κυμαίνεται μεταξύ 4 έως 6 ευρώ ανά λίτρο, με τις τιμές να αφορούν μάλιστα ετικέτες προσφοράς, που σημαίνει ότι οι παραγωγοί έχουν πουλήσει πολύ χαμηλότερα από τα 2,6 ευρώ.
Κι ενώ η Κρήτη πασχίζει για να κερδίσει την «τιμή» της αναφορικά με το ελαιόλαδο, στην υπόλοιπη χώρα οι παραγωγοί καταφέρνουν να κρατούν τις τιμές τους στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, μεταξύ δηλαδή των 2,65 ευρώ έως 2,90. Κι εκεί όμως υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, καθώς όσοι συνεταιρισμοί επιχείρησαν να βγάλουν το λάδι σε διαγωνισμούς δεν τα κατάφεραν, με τους διαγωνισμούς να κηρύσσονται ασύμφοροι.
Οι βασικοί ανταγωνιστές όμως, όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία, καταφέρνουν να έχουν τιμές που για την Ισπανία φθάνουν τα 3,65 ευρώ το κιλό και την Ιταλία τα 4,9 ευρώ το κιλό. Εδώ βέβαια υπάρχει ένας αστερίσκος σε σχέση με την ονομαστική τιμή και την τελική τιμή πώλησης, ωστόσο οι τιμές είναι ενδεικτικές της διαφορετικής πολιτικής που εφαρμόζεται.
Τα συγκεκριμένα δεδομένα έρχονται να αναδείξουν για μία ακόμα φορά τις ελλείψεις που έχει η χώρα, αλλά και ειδικότερα η Κρήτη αναφορικά με την προώθηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, αλλά και να τονίσουν την ανάγκη που υπάρχει για μια οργανωμένη και σαφώς καθορισμένη στρατηγική που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα και θα βάζει το κρητικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στην κατηγορία των ανώτερης ποιότητας προϊόντων, όπου και ανήκει.