άδρευση
Τεράστια προβλήματα και πλήθος παρανομιών σε σχέση με τη χρήση των υδάτων άδρευσης, ειδικότερα στην ενδοχώρα της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου

«Πονοκέφαλο» για όλους σχεδόν τους δήμους της Κρήτης, αλλά ειδικότερα της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, αποτελεί το ζήτημα της άδρευσης, η οποία πραγματοποιείται με πάρα πολλούς «αστερίσκους».

Ήδη, μετά την πανδημία και κατόπιν σχετικών συστάσεων που έχουν δοθεί κεντρικά από τα συναρμόδια Υπουργεία, πάρα πολλοί δήμοι έχουν αρχίσει τις καταγραφές των υφιστάμενων καταστάσεων, αλλά και τους ελέγχους ως προς τις παροχές, διαπιστώνοντας πλήθος παρατυπιών και σε πολλές περιπτώσεις παρανομιών.

Οι εικόνες με «γυρισμένα» ή «σπασμένα» ρολόγια σε πάρα πολλές περιοχές δήμων και ειδικότερα σε περιοχές της ενδοχώρας αποτελούν καθημερινότητα, ενώ παλαιότερα, το να αφήσει κάποιος δήμαρχος στο απυρόβλητο είτε τους κακοπληρωτές είτε τους παράνομους, θεωρούνταν βασικό όφελος ψηφοθηρίας ή νίκης σε εκλογές.

Οι καταστάσεις ωστόσο αλλάζουν, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να πιέζει ασφυκτικά και τις κατά τόπους δημοτικές Αρχές να μπαίνουν σε μια διαδικασία κυνηγιού της «γάτας με το ποντίκι» με την ελπίδα ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα έχουν αποτέλεσμα.

Ήδη μάλιστα σε δήμους της ενδοχώρας έχουν συλλεγεί δεκάδες παραποιημένα ρολόγια, ενώ έχουν αγοραστεί νέα ειδικά συστήματα ελέγχου στις εισόδους και εξόδους των παροχών, καθώς και νέου τύπου ταινίες ασφαλείας, που δεν μπορούν να αφαιρεθούν, με την ευκολία που αφαιρούνται οι «μολυδοσφραγίδες».

Οι δημοτικές Αρχές έχουν αρχίσει τη συγκεκριμένη διαδικασία με τις κοινωνίες ωστόσο να διχάζονται, καθώς οι νόμιμοι επικροτούν τις δράσεις επιθυμώντας να υπάρξει τάξη στην αναρχία, ενώ οι παράνομοι ετοιμάζουν ήδη την αντεπίθεση, προειδοποιώντας πως πολύ σύντομα θα βρουν τον τρόπο για να παραποιήσουν και πάλι τα ρολόγια.

Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η περίπτωση χωριού της ενδοχώρας, όπου τουλάχιστον το 1/3 των ρολογιών άδρευσης «γυρίζουν» το καλοκαίρι και παραμένουν ανοικτά ως το φθινόπωρο, με ανυπολόγιστο κόστος για τη δημοτική Αρχή.

Εκτός όμως από τους δήμους που επιχειρούν, λόγω και των πιέσεων που δέχονται κεντρικά, να βάλουν τάξη σε ένα άκρατο καθεστώς ανομίας και κλοπών, υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με το αρμόδιο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο της, να ανακοινώνει ότι προς το παρόν αξιολογεί τον αντίκτυπο της γεωργικής πολιτικής στη βιώσιμη χρήση των υδάτων.

Όπως όλα δείχνουν όμως, για τη νέα προγραμματική περίοδο, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται στο να δημιουργήσει ένα αυστηρό πλαίσιο ως προς την άδρευση, αφού από τις ως τώρα διαπιστώσεις, η χρήση του νερού γίνεται αλόγιστα, χωρίς να υπάρχουν τα αναμενόμενα ανταποδοτικά οφέλη προς την Ένωση και τα κράτη – μέλη που ασχολούνται με τη γεωργία.

Υπ’ αυτή τη σκοπιά και με δεδομένο το πλήθος των παρανομιών αναφορικά με την άδρευση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο,  ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει σε δραματικές ανατιμολογήσεις και αυξήσεις των υδάτων.

Την ίδια στιγμή, θεωρείται επίσης σχεδόν σίγουρο, ότι θα δημιουργηθεί κεντρικά ένα νέο και επικαιροποιημένο θεσμικό πλαίσιο που να προστατεύει τους νόμιμους και να προβλέπει προστασία προς όλους τους συναρμόδιους φορείς άδρευσης, ενώ παράλληλα να προβλέπει και αυστηρότατες κυρώσεις για οποιασδήποτε μορφής παραβατών.