Την έγκριση 751 Σχεδίων Βελτίωσης δημόσιας δαπάνης ύψους 36,5 εκατ. ευρώ για αγρότες σε όλη την Κρήτη, υπέγραψε χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης,ο οποίος παράλληλα δεσμεύτηκε πολιτικά ότι θα διεκδικηθεί η ένταξη όλων των προτάσεων των επιλαχόντων.
Ειδικότερα, οι εγκεκριμένες προτάσεις που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, παρουσία του Διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης Κρήτης Κώστα Φωτάκη, έχουν δημόσια δαπάνη 36,5 εκατ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα και η έγκριση σχεδίων για τους επιλαχόντες με δημόσια δαπάνη 4,2 εκατ. ευρώ.
Έτσι για την Περιφέρεια Κρήτης το συνολικό ποσό θα ανέλθει στα 41 εκατ. ευρώ περίπου (40.715.209). Η κάλυψη της αιτούμενης δημόσιας δαπάνης φτάνει στο 74%, ποσοστό εξαιρετικά υψηλό, ενώ θα διεκδικηθεί η κάλυψη όλων των προτάσεων που βρίσκονται στον κατάλογο των επιλαχόντων.
Να σημειωθεί τέλος πως οι τυχόν ενστάσεις μπορούν να υποβληθούν από 30 Ιανουαρίου έως και 28 Φεβρουαρίου 2020.
Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης για το ίδιο θέμα ανακοίνωσε ότι αυξάνει τον αριθμό των αγροτών που αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στο Μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Ο κ. Βορίδης δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην αξιοποίηση της δυνατότητας υπερδέσμευσης για την κατανομή πόρων ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι 2 στους 3 αγρότες (64%) που έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα θα αποκτήσουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το συγκεκριμένο μέτρο. Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που προκηρύχθηκαν Σχέδια Βελτίωσης ήταν το 2011.
Όπως τόνισε ο υπουργός «με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του προγραμματισμού μας, που ξεκίνησε με την επίλυση του θέματος του εύλογου κόστους για την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης και συνεχίστηκε με την υιοθέτηση του νέου μοντέλου στοχοθεσίας, την εντατικοποίηση της συνεργασίας μας με τις Περιφέρειες και βεβαίως την ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης της ρευστότητας για την υλοποίηση των επενδύσεων.
Με τις κινήσεις αυτές θέτουμε τις βάσεις και προσδοκούμε το 2020 να αποτελέσει έτος επενδυτικής επανεκκίνησης της αγροτικής μας οικονομίας, προσδίδοντας νέα δυναμική στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα της πατρίδας μας».