Όταν η Βουλή μετατρέπεται σε ρινγκ!

Δεν ήταν μόνο ο Φλώρος που χτύπησε τον Γραμμένο μέσα στη Βουλή. Σκηνές απείρου κάλλους είχαμε στη Βουλή και προπολεμικά, αλλά και το 1965 ειδικά την περίοδο των Ιουλιανών.

Ο Ιούλιος του 1965 ήταν θερμός. Μετά την παραίτηση του Γ.Παπανδρέου στον βασιλιά Κωνσταντίνο ακολούθησαν οι διαδοχικές κυβερνήσεις των λεγόμενων «Αποστατών» (Αθανασιάδη – Νόβα, Τσιριμώκου και Στ. Στεφανόπουλου), στις οποίες μετείχαν σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη της Ενώσεως Κέντρου (Στεφανόπουλος, Τσιριμώκος, Αθανασιαδης- Νόβας, Μητσοτάκης, Κωστόπουλος, Παπασπύρου, Τούμπας, Μπακατσέλος, Κοθρής Γκλαβάνης, Μελάς, Μαυριδόγλου κ.α.).
Μετά την ανακοίνωση της ανάθεσης της κυβερνήσεως στον πρόεδρο της Βουλής Γεώργιο Αθανασιάδη-Νόβα, άρχισε ο ξεσηκωμός των οπαδών της Ενώσεως Κέντρου και ης ΕΔΑ. Λαϊκές μάζες να ξεχύνονται στους δρόμους σε καθημερινές διαδηλώσεις κατά των Ανακτόρων και των κυβερνήσεων των λεγόμενων «Αποστατών», ενώ οι συνεδριάσεις της Βουλής μεταβάλλονταν σε πραγματικό ρίνγκ. Συχνά οι θερμόαιμοι βουλευτές από τις ύβρεις και τις απειλές προχωρούσαν σε χειροδικίες και συμπλοκές μετατρέποντας τη Βουλή σε ρίνγκ

Στα πρακτικά της Βουλής, οι πρακτικογράφοι για να αποφύγουν την καταγραφή των ύβρεων, πρόσθεταν: «Βουλευτής ομιλών μη ακουόμενος…» ΄Ηταν όμως φορές που τις κατέγραφαν και θα βρει κανείς πληθώρα ύβρεων, προσβολών, απειλών και σοβαρών επεισοδίων που προκαλούσαν τα αβυσσαλέα πάθη. Όλα αυτά είχαν καταβιβάσει το επίπεδο του κοινοβουλίου στο έσχατο σημείο της ανυποληψίας.

Εφημερίδα της εποχής έγραψε ότι «αν οι βουλευταί εξεστόμιζον τας φοβεράς αυτάς ύβρεις ως ιδιώται, εναντίον ιδιωτών, θα κατέληγον πιθανώς εις το ποινικόν δικαστήριον ή εις το νοσοκομείον!…».

 

  Συχνά οι θερμόαιμοι βουλευτές από τις ύβρεις και τις απειλές προχωρούσαν σε χειροδικίες και συμπλοκές μετατρέποντας τη Βουλή σε ρίνγκ

 

Μερικά επεισόδια από τα πρακτικά της Βουλής:
– Συνεδρίαση της 24-9-1965: « Εις βουλευτής: Είσαι λωποδύτης! Έτερος: ΄Αει στο διάολο μην έρθω και σε πλακώσω στο ξύλο!…»
– 2-8-1965: « Εις βουλευτής: Πάψε κάθαρμα ! Έτερος: Θα τα πούμε εμείς οι δύο έξω, παλιοκολόπαιδο…»
– 10-8-65: « Εις βουλευτής: Πόσα πήρες ρε κάθαρμα! ΄Ετερος: Προδότη! Στο χωριό σου θα φας, το ξύλο της χρονιάς!..»
– 25-4-1966: « Εις βουλευτής εν εξάλλω καταστάσει: Δεν σου ομιλώ εσένα κάθαρμα! Έτερος: Κάθαρμα είσαι εσύ και παλιάνθρωπος και το άλλο που ξέρεις…» (ο νοών… νοείτο!)

 

Συνηθισμένη εικόνα του Κοινοβουλίου ήταν οι συμπλοκές, όταν υβρίζοντες και υβριζόμενοι, έχαναν τελείως την ψυχραιμία τους και πιάνονταν στα χέρια. Παρά τα συνεχή χτυπήματα της κουδούνας από τον πρόεδρο της Βουλής Δημ. Παπασπύρου που εισέπραττε από τους θερμόαιμους το: « Σκάσε ρε παλάντζα με την κουδούνα σου…» η αίθουσα μετατρεπόταν σε ρίνγκ.

 

 

Μόνιμοι πρωταγωνιστές των επεισοδίων στη Βουλή, δύο Μακεδόνες βουλευτές και ένας Κεφαλλονίτης της Ενώσεως Κέντρου. Ο ένας εξ αυτών, καταγόμενος από την Δράμα, γεροδεμένος, δεν δίσταζε να σηκώσει το έδρανό του και να το καταφέρει με μίσος εναντίον συναδέλφων του. Ο βουλευτής αυτός –αιωνία του η μνήμη- μετανάστευσε στη Γερμανία, επέστρεψε, ήταν συνομιλητής της Χούντας και πέθανε από την επάρατο τα πρώτα μεταδικτατορικά χρόνια.

Τα επεισόδια στη Βουλή, ήταν σε πλήρη αρμονία με τις καθημερινές διαδηλώσεις, όπου κυριαρχούσαν αντιβασιλικά συνθήματα: «πάρ’ τη μάνα σου κι εμπρός, δε σε θέλει ο λαός», «κάτω τα ανδρείκελα του παλατιού», «Εκλογές» και φυσικά το κυρίαρχο σύνθημα «1-1-4».

Στα νεώτερα χρόνια

Και τα σύγχρονα χρόνια είχαμε τέτοια επεισόδια Το 1982 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Τσακλίδης γρονθοκοπεί στη Βουλή τον Ηλία Βουγιουκλάκη της ΝΔ.

Καλοκαίρι του 1993 και ο τότε βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Ζαχαράκης επιτέθηκε και χτύπησε τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Διαμαντίδη μέσα στην Ολομέλεια, όταν ο δεύτερος τον αποκάλεσε φιλοβασιλικό.

Λίγους μήνες μετά, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους και ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει επιστρέψει στην εξουσία, ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεδίκογλου, πατέρας του Σίμου, επιχειρηματολογούσε στη Βουλή υπέρ της επαναφοράς αξιωματικών των Ε.Δ οι οποίοι αποστρατεύτηκαν εκδικητικά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ενώ μιλούσε, ακούστηκε από τα έδρανα του ΚΚΕ ο Στρατής Κόρακας να σχολιάζει «πάλι τους δικούς σας πάτε να βολέψετε;». Ο αψίθυμος Κεδίκογλου εγκατέλειψε το βήμα, έτρεξε στα έδρανα, ακινητοποίησε τον Κόρακα και άρχιζε να τον σφαλιαρίζει.


Κανένας επίσης δεν ξεχνάει τι έγινε με τον Κασιδιάρη και τους Χρυσαυγίτες.