Το Βενιζέλειο δεν τα καταφέρνει με τα πρωινά χειρουργεία αλλά «αν θέλει μπορεί να κάνει απογευματινά»
Το Βενιζέλειο νοσοκομείο

Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Το Βενιζέλειο συνεχίζει την λειτουργία του ,κυρίως με προβλήματα. Οι εφημερίες γίνονται με πάρα πολλές δυσκολίες και στην ουσία οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται αφορούν μόνο στα επείγοντα και τα ογκολογικά περιστατικά.

Καθημερινά λειτουργούν 2 ή 3 χειρουργικές αίθουσες από τις 8 που διαθέτει το νοσοκομείο και ναι μεν προστέθηκαν στο δυναμικό του 2 νέοι αναισθησιολόγοι αλλά αποχώρησαν άλλοι 2, οπότε τίποτα δεν άλλαξε.

«Προς το παρόν και μέχρι να βρεθούν άλλες λύσεις, έτσι θα λειτουργεί το νοσοκομείο» είπε στο patris.gr ο διοικητής Γιώργος Χαλκιαδάκης ο οποίος πάντως δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει ,ποιες λύσεις είναι αυτές.

Ο ίδιος ανέφερε ότι στο ΠΑΓΝΗ μέχρι τώρα έχουν γίνει 35 απογευματινά χειρουργεία και δεν απέκλεισε το γεγονός να γίνουν και στο Βενιζέλειο «αν το θέλουν οι εργαζόμενοι.»

«Είναι παράδοξο έως και αστείο να μιλάμε για απογευματινά χειρουργεία αφού δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε ούτε τα πρωινά» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μανόλης Μενεγάκης.

Ο ίδιος είπε ότι ούτως ή άλλως «δεν υπάρχει ενδιαφέρον από το κουρασμένο προσωπικό να δουλέψει το απόγευμα.»

Να σημειωθεί ότι το 2023 η προσέλευση στο ΤΕΠ αυξήθηκε και έφθασε τους 88.500 ασθενείς ,δηλαδή τους 500 ασθενείς περίπου σε κάθε εφημερία, σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου ποιότητας του νοσοκομείου.

Γίνεται αντιληπτό πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για το νοσηλευτικό ίδρυμα, που εφημερεύει κάθε 2η ημέρα εναλλάξ με το ΠΑΓΝΗ και δέχεται επιπλέον περιστατικά σε κάθε εφημερία από τους Νομούς Λασιθίου και Ρεθύμνου, αλλά και περιστατικά από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες.

Η Ιατρική Υπηρεσία έχει εδώ και καιρό επισημάνει ότι δυστυχώς λόγω συνταξιοδοτήσεων, παραιτήσεων, άγονων προκηρύξεων και απουσία ικανού αριθμού ειδικευόμενων, έχει προκύψει σημαντικό πρόβλημα σε ειδικότητες οι οποίες είναι απαραίτητες για την ασφαλήδιεκπεραίωση των επειγόντων περιστατικών, όπως είναι η Αναισθησιολογία και η Ακτινολογία.

Με αυτή την εικόνα εγκατάλειψης, αυξάνονται η καχυποψία και οι “φωνές” εκείνων που λένε ότι το υπουργείο Υγείας χωρίς να το λέει ξεκάθαρα για να αποφύγει τις αντιδράσεις, έχει τα δικά του σχέδια για το Βενιζέλειο.