Μανιάτης: Η Κρήτη θα έχει ωφέλεια  δυο ΕΣΠΑ από τους υδρογονάνθρακες

Η Κρήτη θα έχει ωφέλεια δύο ΕΣΠΑ από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, πέρα από τα προβλεπόμενα ανταποδοτικά οφέλη, δήλωσε από το Ηράκλειο ο Γιάννης Μανιάτης, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του «Επειδή δεν υπάρχει Planet B». Το βιβλίο του που παρουσιάστηκε στο δημοτικό κτήριο της οδού Ανδρόγεω, συγκέντρωσε  πλήθος κόσμου και θεσμικών φορέων, ενδεικτικό της δίψας που υπάρχει για ενημέρωση στο μείζων θέμα της κλιματικής κρίσης και του ενεργειακού, καθώς και πως αυτά επηρεάζουν τις εθνικές οικονομίες. Τα παραπάνω πραγματεύεται το βιβλίο του Γιάννη Μανιάτη, το οποίο φιλοξενεί προτάσεις και λύσεις για τα κρίσιμα ζητήματα.

Για τον πρώην υπουργό, υποψήφιο ευρωβουλευτή και συγγραφέα, μίλησαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Ταβερναράκης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός.

Ο κ. Μανιάτης  στην ομιλία του προέβαλε την αναγκαιότητα μιας παγκόσμιας κλιματικής συμφωνίας και μίλησε για την ανάγκη χάραξης μιας πατριωτικής εθνικής πολιτικής όπως είπε και σε συνέντευξή του στην ΠΑΤΡΙΣ

Ο ίδιος εξήρε την πράσινη μετάβαση της Ελλάδας και επικαλέστηκε τον όρο

«Πράσινη μετάβαση made in Greece». Είμαστε, είπε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, η τρίτη χώρα της Ευρώπης σε παραγόμενη ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές, ενώ επανάλαβε μια δική του πρόταση για τον διπλασιασμό του ποσοστού που εισπράττουν οι δήμοι που φιλοξενούν εγκαταστάσεις ΑΠΕ στα εδάφη τους. Δηλαδή το 3% επί των κερδών να γίνει 6%.

Το βιβλίο του κυκλοφόρησε το Μάρτιο και τον ίδιο μήνα έγινε το πρώτο σε πωλήσεις! Τα πράγματα είναι σε οριακή κατάσταση στον πλανήτη, καθώς το διοξείδιο του άνθρακα έχει αφήσει ανεπηρέαστο μόλις το 14% της έκτασης του! Την ίδια ώρα, προσέθεσε ο κ. Μανιάτης, καταναλώνουμε ετησίως το 170% των παραγομένων φυσικών πόρων του πλανήτη!

Όλοι οι ομιλητές εκθείασαν το πολιτικό και επιστημονικό έργο του κ. Μανιάτη. Στην αξιοσύνη του και τη προσφορά του αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι η παρουσία του στις Βρυξέλλες θα είναι κέρδος για τη χώρα και τον προοδευτικό χώρο. Ο κ. Μανιάτης από τη πλευρά του είπε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιουργεί ολιγοπώλια στο ενεργειακό και αυτό πρέπει αν σπάσει γιατί είναι επιζήμιο για τη χώρα και τους καταναλωτές.