Ακόμα και κατηγορία για αρπαγή ανηλίκου αντιμετωπίζει ο 35χρονος Ρομά που το βράδυ της Τετάρτης κινητοποίησε μέχρι και στελέχη της ΟΠΚΕ για την σύλληψη του μετά το βίαιο ξέσπασμα που είχε σε βάρος της 34χρονης συζύγου του, μπροστά στο μόλις 2 ετών παιδάκι τους. Η γυναίκα κατάφερε να διαφύγει και να καλέσει την Αστυνομία, πίσω στο σπίτι όμως παρέμεινε το μωρό, με τον 35χρονο πατέρα να βρίσκεται σε αλλόφρονα κατάσταση.
Ο 35χρονος καταγγέλλεται ότι ξέσπασε με κλωτσιές και χαστούκια στην σύζυγο του, την οποία άρπαξε από το λαιμό μέσα στα νεύρα του. Η γυναίκα φοβήθηκε και προσπάθησε να γλιτώσει τα χειρότερα, όπως τουλάχιστον έχει καταθέσει. Άλλωστε δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε βιαιοπραγήσει σε βάρος της. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι στο παρελθόν είχε καταγγελθεί ένα ακόμα περιστατικό κακοποίησης, όταν το ζευγάρι ζούσε σε άλλο νομό της Κρήτης.
Έγινε καταγγελία στο αρμόδιο Α’ Αστυνομικό Τμήμα, επιλήφθηκε της υπόθεσης το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας και αστυνομικοί της υπηρεσίας μετέβησαν στο σπίτι της οικογένειας, στην περιοχή της Θερίσου, για την αυτόφωρη σύλληψη του 35χρονου, ο οποίος κλειδαμπαρώθηκε μέσα, αρνούμενος να συνεργαστεί και να παραδοθεί. Με ένα μωρό παιδί μέσα στο σπίτι, επιλέχθηκε να δοθεί σκυτάλη στα στελέχη της ΟΠΚΕ προκειμένου να επέμβουν κατά τρόπο που δεν θα έθετε σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο το παιδί.
Τελικά, ο 35χρονος συνελήφθη και χθες οδηγήθηκε ενώπιον της Εισαγγελίας Ηρακλείου, με τον ίδιο να απορεί για το περιεχόμενο της καταγγελίας σε βάρος του. Ο ίδιος αντιμετωπίζει κατηγορίες για: αρπαγή ανηλίκου, επικίνδυνη ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη κατ’ εξακολούθηση που συνιστά μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου και ψυχικού πόνου, ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος συντρόφου κατά την διάρκεια συμβίωσης που τελέστηκε ενώπιον ανηλίκου, απειλή σε βάρος συντρόφου και απείθεια. Ο 35χρονος παραπέμφθηκε να απολογηθεί ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου και ζήτησε προθεσμία για τη Δευτέρα. Η 34χρονη και το παιδί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα φιλοξενηθούν σε δομή και θα απομακρυνθούν από το νοσηρό περιβάλλον στο οποίο ζούσαν μέχρι χθες.
Στο «κόκκινο» οι καταγγελίες μετά τη γυναικοκτονία στους Άγιους Ανάργυρους
Η γυναικοκτονία των Αγίων Αναργύρων έχει σοκάρει τόσο πολύ την ελληνική κοινωνία που, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται αύξηση των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας. Γυναίκες καταγγέλλουν τους συντρόφους τους, νυν και πρώην, φοβούμενες μην έχουν την τραγική κατάληξη της αδικοχαμένης Κυριακής Γρίβα, όπως λένε χαρακτηριστικά στους αστυνομικούς. Η εν ψυχρώ δολοφονία της 28χρονης μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα τις έχει θορυβήσει και δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε απειλές, εξυβρίσεις και καυγάδες.
Σίγουρα, δεν έχουν όλες οι καταγγελίες την ίδια βαρύτητα και την ίδια επικινδυνότητα. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα θύματα χρήζουν προστασίας, υπάρχουν όμως και καταγγελίες …τραβηγμένες από τα μαλλιά και γίνονται είτε πάνω στα νεύρα της στιγμής, είτε από διάθεση εκδίκησης ή γιατί υποκρύπτονται άλλες σκοπιμότητες, όπως για παράδειγμα η διεκδίκηση επιμέλειας ενός παιδιού. Γίνεται «κατάχρηση» των διατάξεων του νόμου, κινητοποιείται ένας ολόκληρος μηχανισμός (ΕΛ.ΑΣ, Δικαιοσύνη, δομές) και απασχολείται με καταθέσεις, έρευνες, αυτόφωρα, σε βάρος άλλων περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που πραγματικά αξίζουν διερεύνησης.
Ουκ ολίγες φορές, λίγες μόλις ώρες μετά την πρώτη κατάθεση ή ακόμα και μέσα στις δικαστικές αίθουσες, καταγγέλλουσες ζητούν να ανακαλέσουν. Κάποιες ενδεχομένως ενεργούν έτσι από φόβο και μόνο. Φοβούνται τις συνέπειες όταν ο πρώην αφεθεί ελεύθερος. Άλλες πάλι επιδίδονται σε αγκαλιές και φιλιά μέσα στα δικαστήρια, όταν ένα 24ωρο πριν έτρεμαν σαν το ψάρι, έκλαιγαν και εκλιπαρούσαν για βοήθεια. Κάθε σοβαρή καταγγελία θα πρέπει να υποστηρίζεται μέχρι τέλους, για το καλό της κάθε καταγγέλλουσας και όλων των θυμάτων ανάλογων καταστάσεων.
Ένωση γυναικών – παράρτημα Χερσονήσου:
«Να μπει ένα τέλος στον φόρο αίματος των γυναικών»
Ένταξη του όρου “γυναικοκτονία” στον Ποινικό Κώδικα, άμεση εφαρμογή και τήρηση των όρων της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, στελέχωση με επαρκές και εκπαιδευμένο προσωπικό για την έμφυλη βία όλων των αστυνομικών τμημάτων, αύξηση και ενίσχυση των δομών στήριξης, φιλοξενίας και πρόληψης περιστατικών βίας κατά των γυναικών και των παιδιών από τους Δήμους, επείγουσα εισαγωγή μαθημάτων για την ισότητα των δύο φύλων σε όλες ανεξαιρέτως τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και σχετική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και ευρέα επιμορφωτικά προγράμματα σε όλους τους λειτουργούς, που έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με περιστατικά βίας, ζητά η Ένωση Γυναικών Ελλάδας Παράρτημα Χερσονήσου μετά και τη νέα γυναικοκτονία, αυτή της Κυριακής Γρίβα.
Σε ανακοίνωση της Ένωσης λίγες ώρες μετά τη νέα γυναικοκτονία αναφέρεται μεταξύ άλλων:
Ως ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΤΟΝΙΩΝ και εν όψει των Ευρωεκλογών τονίζουμε με στεντόρεια φωνή ότι δεν χρειάζεται να διεξαχθούν ΕΔΕ, δε χρειάζονται θρήνοι, δε χρειάζονται πρωτοσέλιδα και εκτενή ρεπορτάζ.
Ως ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΩΝ ζητούμε τα εντελώς αυτονόητα από ένα (υποτιθέμενο) ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου, το οποίο έχει διεθνείς υποχρεώσεις ως προς τον τρόπο πρόληψης της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών και αποτροπής των γυναικοκτονιών:
– Ενταξη του όρου “γυναικοκτοκονία” στον Ποινικό Κώδικα, ο οποίος παρά τις πιέσεις φεμινιστικών οργανώσεων και έγκριτων νομικών δεν συμπεριελήφθη στις πρόσφατες τροποποιήσεις
– Άμεση εφαρμογή και τήρηση των όρων της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, καθώς και των υποδείξεων της Επιτροπής GREVIO του Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε να βελτιωθεί η νομοθεσία, να θωρακιστούν τα θύματα, να προληφθούν τα κρούσματα βίας κατά γυναικών και παιδιών και να υπάρξουν επαρκείς δημόσιες δομές στήριξης και προστασίας
– Στελέχωση με επαρκές και εκπαιδευμένο προσωπικό για την έμφυλη βία όλων των αστυνομικών τμημάτων ανά την επικράτεια, ώστε να μπορούν άμεσα να αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά
– Αύξηση και ενίσχυση των δομών στήριξης, φιλοξενίας και πρόληψης περιστατικών βίας κατά των γυναικών και των παιδιών από τους Δήμους
– Επείγουσα εισαγωγή μαθημάτων για την ισότητα των δύο φύλων σε όλες ανεξαιρέτως τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και σχετική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών
– Ευρέα επιμορφωτικά προγράμματα σε όλους τους λειτουργούς, που έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με περιστατικά βίας, όπως: αστυνομικοί, γιατροί, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, νοσηλευτές/ριες, δικηγόροι, δικαστές/ριες, εισαγγελείς, δημοσιογράφοι κ.λπ.
Είμαστε εδώ με όλο το φεμινιστικό κίνημα, όλες τις γυναίκες και τους άνδρες, που ζητούν να μπει ένα τέλος στον φόρο αίματος των γυναικών. Και θα ενώνουμε τις φωνές μας με όλες τις αδελφές και τους αδελφούς μας σε όλο τον κόσμο για να παύσουν πια οι γυναικοκτονίες, που έχουν λάβει τη μορφή παγκόσμιας πανδημίας. ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ!».