Ο Αρχιεπίσκοπος συγκαλεί σήμερα Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο!
Ο Αρχιεπίσκοπος

Στα άκρα οδηγούνται (πάλι) οι σχέσεις του προκαθημένου της Εκκλησίας της Εκκλησίας της Κρήτης κκ Ευγενίου και του Δήμου Ηρακλείου  μετά την απόφαση του Δήμου να αγνοήσει την απαλλακτική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κρήτης και να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας απαιτώντας 1εκ.700 χιλ ευρώ από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης.

Μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος που για το μείζον αυτό ζήτημα σε εκδήλωση την περασμένη Παρασκευή δημόσια (όπως αποκάλυψε σε η “Π”) εξέφρασε  τις έντονες διαμαρτυρίες του στις δύο Αντιδημάρχους Στέλα Αρχοντάκη και Ρένα Παπαδάκη, σήμερα συγκαλεί για ενημέρωση και την λήψη μέτρων  το Αρχιεπισκοπικό συμβούλιο! Ο Αρχιεπίσκοπος με τα στελέχη της Εκκλησίας ζητούν άμεσα από τον Δήμο Ηρακλείου και προσωπικά τον Αλέξη Καλοκαιρινό να ανακαλέσουν την δική τους απόφαση για προσφυγή στο ΣτΕ και να αποδεχτούν την  6/2/24 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου η οποία απαλλάσσει από την εισφορά σε γη και χρήμα την Αρχιεπισκοπή Κρήτης από τις απαιτήσεις του Δήμου καθώς τα συγκεκριμένα κτίσματα είναι κοινωφελή ιδρύματα με προσφορά πάνω των  70 χρόνων!

“Το Εφετείο για την απαλλαγή και δικαίωση μας δέχθηκε την κοινωφέλεια των Ιδρυμάτων μας, αυτήν που οφείλει να δεχτεί και ο Δημος”, δηλώνουν με έμφαση ο Αρχιεπίσκοπος και άλλοι θεσμικοί εκπρόσωποι του κλήρου, προσθέτοντας:

“Άραγε ποιος αμφισβητεί τον κοινωφελή σκοπό, την μεγάλη προσφορά  του πασίγνωστου εμβληματικού “Πιτσουλάκειου” Ιδρύματος που βρήκαν στέγη γενιές και γενιές ορφανών παιδιών; Μέσα σε αυτό παράλληλα λειτουργούν η εστία της Ανώτατης Πατριαρχικής Ακαδημίας, η Σχολή Βυζαντινής μουσικής (εποπτεύεται από Υπουργείο Πολιτισμου), το Ιστορικό Αρχείο της Αρχιεπισκοπής, το επικοινωνιακό Ίδρυμα- ραδιοφωνικός σταθμός Αρχιεπισκοπής, κ.α”  Όπως μάλιστα  επισημαίνουν με έμφαση Εκκλησιαστικοί κύκλοι ,σε δηλώσεις τους στην “Π” συνιστούν “αιτία πολέμου” για τον κλήρο, η μη αποδοχή του Δήμου, της κοινωφέλειας της Αρχιεπισκοπης, όπως και  η  απόφαση του Δημάρχου  και της Δημαρχιακής επιτροπής να μην δέχονται την απαλλακτική απόφαση για την Αρχιεπισκοπή του Διοικητικού Εφετείου αλλά να προσφεύγουν στο ΣτΕ.

Τι υποστηρίζει ο δήμος

Το δημοσίευμα της “Π”
Αρχιεπισκοπικό

Ωστόσο από την πλευρά τους στελέχη του Δήμου  Ηρακλείου, ερμηνεύοντας και τις απόψεις του Αλέξη Καλοκαιρινού, δηλώνουν, πως ” Ο Δήμος οφείλει να εξαντλεί τα ένδικα μέσα για να προασπίζει το συμφέρον του. Από την συγκεκριμένη απόφαση, δεν παράγεται κανένα δυσμενές οικονομικό αποτέλεσμα στη δραστηριότητα της εκκλησίας της Κρήτης. Δεν δυσχεραίνεται στο παραμικρό η δραστηριότητα της Αρχιεπισκοπής που έχει οικονομικά αντικείμενο. Δεν υπάρχει θέμα δέσμευσης ΑΦΜ ή πρόκλησης οποιαδήποτε άλλης δυσχέρειας.  Ήταν ομόφωνη απόφαση Δημοτικής Επιτροπής».

Έτσι, με βάση την φερόμενη μέχρι στιγμής σκληρή και αδιάλλακτη στάση του Δήμου, αναμένεται να πολωθεί ακόμη περισσότερο το κλίμα στις σχέσεις Αρχιεπισκοπής-Δήμου και να ήταν μόνο η αρχή η δημόσια διαμαρτυρία του Αρχιεπισκόπου στις δύο Αντιδημάρχους στην δεξίωση της Ουγγρικής πρεσβείας την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Π”, στην αντίδραση του Αρχιεπισκόπου στην κα Αρχοντάκη, συνέτεινε το γεγονός ότι, τρεις ημέρες νωρίτερα η ίδια Αντιδήμαρχος τον διαβεβαίωσε ότι έχει να του πει “καλά νέα” για την υπόθεση και αντί αυτού του ανακοινώθηκε στο δρόμο από την Γεν.Γραμματέας του Δήμου, το “κακό μαντάτο,, “της προσφυγής στο “ΣτΕ”.

Παράλληλα οι Εκκλησιαστικοί κύκλοι καταλογίζουν κακή διαχείριση του όλου θέματος από τον Δήμαρχο που σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε-,όπως λενε-, να είχε ζητήσει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο ώστε να τον ενημερώσει ο ίδιος για την οποία απόφαση του ίδιου και της επιτροπής. Οι ίδιοι προσθέτουν ότι, είχαν πολλές ελπίδες για ένα νέο ξεκίνημα από τον νέο δήμαρχο, με δεδομένη την παλιά κόντρα με τον Β. Λαμπρινό  (έχει μπλοκάρει το Α.Φ.Μ της Αρχιεπισκοπής). Την εκ νέου αντίδραση δε του νέου Δημάρχου την  εκλαμβάνουν, όπως είπαν, ως προσβλητική, αλαζονική και εκδικητική για την Αρχιεπισκοπή και το πρόσωπο του προκαθημένου.

Μια κόντρα από τα παλιά!

Σκηνές… από τα παλιά  θύμισε ο άγριος καβγάς που εκτυλίχθηκε μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου και της Αντιδημάρχου Πολεοδομίας Ηρακλείου κ. Στέλας Καλογεράκη – Αρχοντάκη, τον οποίο και αποκάλυψαν η «Π» και το patris.gr .

Ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε την Παρασκευή ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά και η ένταση που επικράτησε, θύμισαν την παλιά κόντρα μεταξύ Δήμου και Εκκλησίας, όταν ο τότε Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιώργος Καραντινός είχε προχωρήσει στη δέσμευση του ΑΦΜ της Εκκλησίας.

Σε αυτή τη φάση, η τότε και νυν Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Στέλα Καλογεράκη – Αρχοντάκη, είχε κάνει το πρώτο βήμα, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ Δήμου και Εκκλησίας, αφού τον Δεκέμβριο του 2022 είχε περάσει κατά πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, η εισήγηση της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Ηρακλείου, σύμφωνα με την οποία είχε ζητηθεί να μην στερηθεί το χαρακτηρισμό της κοινωφελείας οικόπεδο της Εκκλησίας, με τη λογική ότι αποτελεί συνιδιοκτησία με ιδιωτική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον ίδιο χώρο, οπότε και είχε θεωρηθεί ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις στις οποίες είχε εγκλωβιστεί η Αρχιεπισκοπή Κρήτης δεν τις αντιστοιχούν.

Σκηνές… από τα παλιά  θύμισε ο άγριος καβγάς που εκτυλίχθηκε μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου και της Αντιδημάρχου Πολεοδομίας Ηρακλείου κ. Στέλας Καλογεράκη – Αρχοντάκη, τον οποίο και αποκάλυψαν η «Π» και το patris.gr
συγκαλεί σήμερα
Η συγκεκριμένη εξέλιξη είχε θεωρηθεί ως ένα πρώτο θετικό βήμα στην εξομάλυνση των σχέσεων, οι οποίες μάλλον δεν εξομαλύνθηκαν ποτέ.

Μετά από το συγκεκριμένο πρώτο βήμα από πλευράς του Δήμου, είχε έρθει και η δικαίωση της Εκκλησίας από το Διοικητικό Εφετείο, με τη Δημοτική Αρχή ωστόσο να αποφασίζει να αναπέμψει το θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.  Από την Εκκλησία η συγκεκριμένη λογική θεωρήθηκε προφανώς Casus Belli.