Κρίνεται η τύχη για την έδρα του Ηρακλείου

Τι υποστηρίζουν στην προσφυγή τους οι αντίδικοι

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Εκλογοδικείου για την τύχη του κόμματος «Σπαρτιάτες» που κατηγορούνται ως… βιτρίνα του έγκλειστου Ηλία Κασιδιάρη.

Μια απόφασης που αναμένεται να επηρεάσει όχι μόνο το πολιτικό κλίμα, αλλά πιθανότατα και την κατανομή των 11+1 εδρών των «Σπαρτιατών». Ενδιαφέρον έχει και για την Κρήτη η απόφαση αυτή, καθώς μία από τις 12 έδρες έδωσε το Ηράκλειο. Τι θα γίνει στην περίπτωση που αλλάξουν χέρια; Ποιος θα πάρει την έδρα από τα άλλα κόμματα; Ο Σωκράτης Βαρδάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ ή ο Γρηγόρης Πασπάτης από τη ΝΔ;

Θυμίζουμε ότι η υπόθεση συζητήθηκε στα τέλη του Φεβρουαρίου. Η διαφύλαξη του κύρους των εκλογών, με φόντο και την έρευνα από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος από το κόμμα των «Σπαρτιατών», αλλά και το ακανθώδες ζήτημα του τρόπου αναπλήρωσης των βουλευτών σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι αυτό λειτουργούσε ως «μανδύας» του έγκλειστου Ηλία Κασιδιάρη αποτέλεσαν το διακύβευμα της δίκης ενώπιον του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, που συνεδρίασε ως Εκλογοδικείο υπό την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα.

Το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων για το οποίο καλούνται προς εξέταση οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών είναι προφανώς ήσσονος ποινικής σημασίας. Όμως, εάν υπάρξει επιβεβαίωση της τέλεσής του θα λειτουργήσει καταλυτικά για την παράλληλη διαδικασία που θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα στο εκλογοδικείο για το αν είναι νόμιμη η λειτουργία του κόμματος.

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο αναμένεται στις αρχές του 2024 να εξετάσει τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις τελευταίες εθνικές εκλογές, της εκλογής των 12 βουλευτών και κατά της απόφασης της Ολομέλειας του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου που ανακήρυξε τον συγκεκριμένο συνδυασμό.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν πως η πραγματική ηγεσία στους Σπαρτιάτες ασκείται από τον Ηλία Κασιδιάρη, και όχι από τον κ. Στίγκα, και ως εκ τούτου ο συνδυασμός δεν θα έπρεπε να πάρει το πράσινο φως για τη συμμετοχή του στην εκλογική αναμέτρηση. Εάν το Εκλογοδικείο καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα της κυρίας Αδειλίνη, τότε το κόμμα Σπαρτιάτες θα κηρυχτεί έκπτωτο και οι 12 βουλευτές θα εκπέσουν του αξιώματός τους. Παράλληλα, το ανώτατο δικαστήριο θα υποδείξει και τον τρόπο που θα πληρωθούν οι κενές βουλευτικές έδρες.

Τι υποστήριξε ο Μποτόπουλος

«Η υπόθεση αυτή σε κάθε περίπτωση θα δημιουργήσει νομολογία, όποια και αν είναι η απόφασή σας, καθώς ζητείται ουσιαστικά ο παραμερισμός ενός κόμματος» είπε από τα πρώτα κιόλας λεπτά της τοποθέτησής του ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος απευθυνόμενος προς τους ανώτατους δικαστές, οι οποίοι σε λίγο καιρό θα κρίνουν την προσφυγή των εντολέων του.

Στην τοποθέτησή του ο Κώστας Μποτόπουλος αναφέρθηκε στον τρόπο που εισήλθαν οι «Σπαρτιάτες» στη Βουλή, με έμμεση συμμετοχή του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη, και δι’ αυτής της οδού επήλθε νόθευση της λαϊκής βούλησης, η οποία οφείλει να οδηγήσει σε έκπτωση των βουλευτών που εξελέγησαν βάσει αυτής. Ξεχωριστό κεφάλαιο μάλιστα της τοποθέτησής του για την αθέμιτη και παράνομη συμπεριφορά του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αποτέλεσε η ποινική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και το έγγραφο που απέστειλε στη Βουλή κάνοντας λόγο για «εξαπάτηση του εκλογικού σώματος», το περιεχόμενο του οποίου φωτίζει τη λογική της επιρροής του Ηλία Κασιδιάρη.

Ποιοι θα πάρουν τις έδρες

Πώς και από ποιον θα καλυφθεί η έδρα του Ηρακλείου σε περίπτωση που «κοπούν» οι Σπαρτιάτες από τη Βουλή με απόφαση του εκλογοδικείου; Οι 12 έδρες των Σπαρτιατών θα δοθούν ανάλογα τα υπόλοιπα που έχουν τα κόμματα. Έτσι, από την Πλεύση Ελευθερίας θα πάρουν μία έδρα της Β’ Πειραιά, από το ΚΚΕ, στον δυτικό τομέα των Αθηνών, από το ΠΑΣΟΚ θα εκλεγεί ο Γκλαβίνας στη Β’ Θεσσαλονίκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει 3 έδρες στη Ανατολική Αττική, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, αλλά και στις Σέρρες. θα εκλέξει τον Σπίρτζη, την Ξενογιαννακοπούλου και τον Καρπουχτσή.

Η ΝΔ θα πάρει τις 7 έδρες με Πιπιλή, στην Αθήνα, τον Γαϊτάνη στο νότιο τομέα, τον Λιβανό στην Αιτωλοακαρνανία, τον Τσίγκρη στην Αχαΐα, τον Πασπάτη στο Ηράκλειο, τον Βελόπουλο στην Α’ Θεσσαλονίκης, την Καλαριώτου, στη Λάρισα και θα χάσει την έδρα του ο Λεονταρίδης στις Σερρες -θα την πάρει, όπως είπαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σενάρια για την τύχη των 12 εδρών

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΕΔΡΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ο Στέφανος Κασσελάκης
Ποια είναι τα πιθανά σενάρια για την κάλυψη των θέσεων που καταλαμβάνουν οι «Σπαρτιάτες» σύμφωνα με τους συνταγματολόγους:

– Να μοιραστούν αναλογικά οι 12 έδρες στα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Σε αυτή την περίπτωση, που είναι και το πιθανότερο σενάριο, η ΝΔ παίρνει 5 επιπλέον έδρες και φτάνει τους 163, 2 ο ΣΥΡΙΖΑ και πάει στους 49 και από 1 έδρα τα υπόλοιπα 5 κόμματα. Οι έδρες αφορούν τις 12 εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτή οι Σπαρτιάτες

– Να γίνουν επαναληπτικές εκλογές μόνο στις 12 περιφέρειες όπου έχουν εκλεγεί Σπαρτιάτες. Πρόκειται για την Α’ Αθηνών, τους Βόρειο – Νότιο – Δυτικό τομέα Αθήνας, Ανατολική Αττική, Β’ Πειραιά, Αχαϊα, Αιτωλοακαρνανία, Α’ & Β’ Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Λάρισα.

– Να γίνει επαναληπτική αναμέτρηση σε όλη την επικράτεια μόνο όμως για τις 12 έδρες

– Να παραμείνουν κενές οι έδρες και να συνεχίζει η λειτουργία της Βουλής με 288 βουλευτές εάν η απόφαση του εκλογοδικείου εκδοθεί στο τελευταίο έτος της συνταγματικής κυβερνητικής θητείας

Κοινοβουλευτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η τελική απόφαση του εκλογοδικείου θα έχει εκδοθεί σίγουρα πριν την διεξαγωγή των ευρωεκλογών όταν ο Άρειος Πάγος θα κληθεί εκ νέου να εγκρίνει ή να απορρίψει την συμμετοχή των Σπαρτιατών στην συγκεκριμένη αναμέτρηση.

Ποιος θα πάρει την έδρα;

Γιατί θα πάρει την έδρα ο Γρηγόρης Πασπάτης στο Ηράκλειο και δεν θα την πάρει ο Σωκράτης Βαρδάκης; Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τα μεγαλύτερα υπόλοιπα στην ανατολική Αττική, στον βόρειο Τομέα Αθηνών και στις Σέρρες. Έτσι, θα πάρει την έδρα εκεί και θα τη χάσει η ΝΔ στις Σέρρες, η οποία θα πάρει την έδρα των Σπαρτιατών στο Ηράκλειο.

Μεγαλύτερα υπόλοιιπα ΣΥΡΙΖΑ

Α ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ               16.074

ΒΟΡΕΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΘΗΝΩΝ       14.333

ΣΕΡΡΕΣ                                                 12.806

ΗΡΑΚΛΕΙΟ                                           12.437

Α ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

ΣΥΝΟΛΟ ΨΗΦΩΝ                223.582

ΕΔΡΕΣ                                      12

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΜΕΤΡΟ              18.632

ΕΔΡΕΣ ΣΥΡΙΖΑ                          1

ΣΥΝΟΛΟ ΨΗΦΩΝ ΣΥΡΙΖΑ    4.706

ΥΠΟΛΟΙΠΟ                               16.074

ΒΟΡΕΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΝΟΛΟ ΨΗΦΩΝ               322.031

ΕΔΡΕΣ                                     16

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΜΕΤΡΟ             20.127

ΕΔΡΕΣ ΣΥΡΙΖΑ                       2

ΨΗΦΟΙ ΓΙΑ 2 ΕΔΡΕΣ          40.254

ΣΥΝΟΛΟ ΨΗΦΩΝ ΣΥΡΙΖΑ 54.587

ΥΠΟΛΟΙΠΟ                             14.333

ΣΕΡΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΟ ΨΗΦΩΝ                99.418

ΕΔΡΕΣ                                       5

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΜΕΤΡΟ               19.884

ΕΔΡΕΣ ΣΥΡΙΖΑ                        0

ΣΥΝΟΛΟ ΨΗΦΩΝ ΣΥΡΙΖΑ  12.806

ΥΠΟΛΟΙΠΟ                              12.806

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΣΥΝΟΛΟ ΨΗΦΩΝ                   155.132

ΕΔΡΕΣ                                         8

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΜΕΤΡΟ                 19.392

ΕΔΡΕΣ ΣΥΡΙΖΑ                          1

ΣΥΝΟΛΟ ΨΗΦΩΝ ΣΥΡΙΖΑ   31.828

ΥΠΟΛΟΙΠΟ                              12.437