Καλογεράκη Αρχοντάκη πρωτοσέλιδο

Έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης

Την  αλυσιδωτή παρέμβαση των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου Ηρακλείου προκαλεί το εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα της χρέωσης εκατοντάδων προστίμων  που αποστέλλονται από τη Λότζια σε ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων που ηλεκτροδοτήθηκαν στο τέλος της 10ετίας του ΄90 οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά κάποια από τα οποία  ξεπερνούν  ακόμα και το 1 εκ ευρώ !

Οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων με δηλώσεις τους στην « Π» ζητούν να μπει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο άμεσα, προκειμένου να ενημερωθεί το Σώμα από τα υπηρεσιακά στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας για το πως έχουν τα πράγματα και παράλληλα να ξεκαθαρίσουν ότι θα πρέπει  ο Δήμος να σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων αυτών, σημειώνοντας ότι είναι άδικο να μην έχουν μια ευκαιρία να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Όπως είναι γνωστό, τα πρόστιμα τα οποία αποστέλλονται προέκυψαν από μια διαδικασία που έγινε στα τέλη του ΄90, και αφορούσε σε 3.500 περιπτώσεις αυθαιρέτων που ηλεκτροδοτήθηκαν με την έγκριση μιας επιτροπής του Δήμου Ηρακλείου.

Για την ακρίβεια τότε αξιοποιήθηκε ένας νόμος, που έδινε τη δυνατότητα στα αυθαίρετα να ηλεκτροδοτηθούν, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης τους αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας για το οποίο ελάμβανε φαρμακευτική αγωγή, που για να συντηρηθεί απαιτούσε τη χρήση ψυγείου και άρα ήταν επιτακτική η ανάγκη ηλεκτροδότησης.

Οι μισοί από αυτούς που τότε ηλεκτροδοτήθηκαν όταν στη συνέχεια ενεργοποιήθηκε ο νόμος για την τακτοποίηση αυθαιρέτων φρόντισαν να ενταχθούν και να διασώσουν το ακίνητο  τους. Ωστόσο οι 1.400 από αυτές τις περιπτώσεις δεν φρόντισαν να ενταχθούν στο νόμο της τακτοποίησης των αυθαιρέτων, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται στον αέρα, και χρεωμένοι μέχρι το λαιμό με πρόστιμα υπέρογκα τα οποία με κανένα τρόπο δεν μπορούν να πληρώσουν.

Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος ήδη έχει στείλει εκατοντάδες ειδοποιητήρια που  έχουν μοιράσει αμέτρητα εγκεφαλικά στους παραλήπτες οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν ποσά απλησίαστα και μόνο στη σκέψη για να εξοφληθούν.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Στέλα Αρχοντάκη -Καλογεράκη θα γίνει μια προσπάθεια από την υπηρεσία να «φρενάρουμε» τις νέες επιδόσεις ειδοποιητηρίων με την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα δείξει τα αντανακλαστικά που πρέπει δεν θα γυρίσει την πλάτη στους ανθρώπους που ζητούν να ρυθμιστούν οι οφειλές τους αντιλαμβανόμενη την κοινωνική διάσταση του θέματος.

Ωστόσο αυτό το οποίο θα πρέπει να γίνει κατανοητό  είναι ότι η υπηρεσία είναι αποδέκτης δεκάδων καταγγελιών τις οποίες δεν μπορεί να μην τις «τρέξει» διότι σε αντίθετη περίπτωση είναι αντιμέτωπη με τις παρενέργειες του νόμου».

Μιχάλης Καραμαλάκης: Πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στους ανθρώπους που είναι αντιμέτωποι με τα αστρονομικά αυτά πρόστιμα

Ο κ. Καραμαλάκης
Ο κ. Καραμαλάκης

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μιχάλης Καραμαλάκης με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι  έχει σκοπό να αναδείξει το κρίσιμο αυτό θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και παράλληλα σημειώνει ότι «παρακολουθούμε με μεγάλη αγωνία και έντονο προβληματισμό την αποστολή εκατοντάδων ειδοποιητηρίων πληρωμής προστίμων αυθαιρέτων από το Δήμο Ηρακλείου σε πολίτες οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα χρηματικά ποσά.

Είναι ξεκάθαρο ότι δημιουργείται ένα  εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα, στην τοπική κοινωνία, και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμώ ότι θα πρέπει να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στους ανθρώπους που είναι αντιμέτωποι με τις βαρύτατες αυτές χρεώσεις με την επαναφορά της κατηγορίας 5 για τη ρύθμιση αυθαιρέτων που σήμερα βρίσκονται στον αέρα.

Βασική προϋπόθεση θα πρέπει να είναι, η ρύθμιση να ισχύει σε ένα πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να οριστεί ένα αυστηρό πλαίσιο ώστε να μην δώσει λάθος μήνυμα και να δημιουργήσει προσδοκίες για τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων».

Μαρία Καναβάκη: Είναι επιτακτική ανάγκη το θέμα να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η κ. Καναβάκη
Η κ. Καναβάκη

Με δηλώσεις της στην «Π» η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ηράκλειο Για Σένα» Μαρία Καναβάκη σημειώνει ότι «πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο είναι επιτακτική ανάγκη να τεθεί άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου τα μέλη του Σώματος να έχουν μια εμπεριστατωμένη άποψη σε σχέση με το τι ακριβώς συμβαίνει και πως μπορούμε θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται στη δεινή αυτή θέση.

Είναι σημαντικό να έρθει στο Σώμα η υπηρεσία και να μας καταθέσει την άποψη της και να βρεθεί λύση μέσα από το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα πρέπει να δώσει διέξοδο για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις αυτών των ανθρώπων που ζουν αυτή τη δοκιμασία.

Δημήτρης Δουλουφάκης: Το κεντρικό κράτος αντιμετωπίζει τα αυθαιρέτα καθαρά φοροεισπρακτικά

Ο κ. Δουλουφάκης
Ο κ. Δουλουφάκης

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Δουλουφάκης με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει μεταξύ άλλων ότι «είναι γνωστό πως το κεντρικό κράτος αντιμετωπίζει το θέμα των αυθαιρέτων καθαρά φοροεισπρακτικά, δημιουργώντας χιλιαδες μικροϊδιοκτήτες ομήρους μέσα στο σπίτι τους που με τόσο κόπο έφτιαξαν.

Η δημοτική Αρχή αντί να αρχίσει να βεβαιώνει οφειλές στην εφορία, να φέρει άμεσα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να αναληφθούν και οι ανάλογες πολιτικές ευθύνες».

Νομοθετική πρωτοβουλία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων ζητά η Ελένη Βατσινά

Την ίδια στιγμή η βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ  Ελ. Βατσινά  ζητά να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Η κ. Βατσινά
Η κ. Βατσινά

Ειδικότερα όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «1400 οικογένειες καλούνται να πληρώσουν δυσθεώρητα πρόστιμα” Η Κοινοβουλευτική παρέμβαση από τη βουλευτή Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά αφορά τα ειδοποιητήρια που λαμβάνουν ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα στην πληρωμή των προστίμων που προ ετών είχαν επιβληθεί για τις ιδιοκτησίες τους.

Ωστόσο καθώς εκατοντάδες οικιστές εκτός σχεδίου πόλης στο ν.Ηρακλείου δεν έκαναν χρήση του ευνοϊκού ρυθμιστικού πλαισίου και με δεδομένες τις προσαυξήσεις, τα ποσά που καλούνται τώρα να πληρώσουν  είναι υπέρογκα.

Η Ελένη Βατσινά, με την παρέμβασή της, απευθύνεται στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δικαιοσύνης και Υποδομών και Μεταφορών, σημειώνοντας ότι το θέμα “απασχολεί περίπου 1.400 οικογένειες στο Ηράκλειο Κρήτης” για τα αυθαίρετα ακίνητά τους “τα οποία δεν έχουν τακτοποιηθει με τις προϊσχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις”, ενώ παράλληλα τονίζει ότι “σήμερα τα πρόστιμα των περισσοτέρων ανέρχονται σε υπέρογκα ποσά που ξεπερνούν τις πολλές χιλιάδες ευρώ”.

Η βουλευτής σημειώνει ότι “στο παρελθόν τακτοποιήθηκαν περίπου 2.100 ακινητα από σύνολο 3.500 στον νομό Ηρακλείου”, ωστόσο οι Δήμοι κοινοποιούν ως οφείλουν ειδοποιητήρια πληρωμής προστίμων στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων του Νομού Ηρακλείου, χωρίς ωστόσο ή πληρωμή των προστίμων να συνιστά και τακτοποίηση των αυθαιρέτων, καθώς “σήμερα δεν υπάρχει το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο”.

“Έτσι”, προσθέτει η κ. Βατσινά “οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με επιγενόμενες κατασχέσεις στους λογαριασμούς τους και  φυσικά σε απώλεια των περιουσιακών τους στοιχείων, χωρίς τη δυνατότητα να επιλυθεί το θέμα αυτό, ουσιαστικά ποτέ».