220 ταλαιπωρημένες ψυχές αφίχθησαν σε ένα 24ωρο σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του νησιού
Έως και 20.000 μετανάστες περιμένουν την σειρά τους για να μπουν σε κάποια από τα πλοιάρια που ξεφορτώνουν ανθρώπους στα νότια παράλια της Κρήτης. Αυτές είναι οι πληροφορίες που φέρονται να έχουν φθάσει στη διάθεση στελεχών της ΕΥΠ μέσα από καταθέσεις διακινούμενων μεταναστών, από διαφορετικές «καραβιές», που έχουν καταφθάσει το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Κρήτη και έχουν εικόνα της κατάστασης που επικρατεί πίσω στη Λιβύη.
Την πληροφόρηση αυτή, περί χιλιάδων αφίξεων, αριθμητικά πολύ χαμηλότερων ωστόσο απ’ αυτές που περιλαμβάνουν οι αναφορές των ειδικών υπηρεσιών, έχουν και αυτοδιοικητικοί στο νησί που τον τελευταίο καιρό καλούνται να διαχειριστούν, υπό καθεστώς πίεσης, τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές.
Μέσα σε ένα 24ωρο, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αφίχθηκαν στην Κρήτη, σε τέσσερα διαφορετικά περιστατικά μεταφοράς, 220 άνθρωποι, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις ασφυκτικές συνθήκες προσωρινής φιλοξενίας τους. Είναι ένα θέμα στο οποίο έχει αναφερθεί εκτενώς η «Πατρίς», καθώς όσο πλέον καθυστερούν οι διαδικασίες άμεσης μεταφοράς των διακινούμενων από την Κρήτη στην Αθήνα προκειμένου να προωθηθούν σε ανάλογες δομές, τόσο δυσκολεύουν οι συνθήκες διαμονής τους στο νησί ελλείψει κατάλληλων χώρων.
Το πρωί του Σαββάτου 60 μετανάστες εντοπίστηκαν στο Γιαλισκάρι Παλαιόχωρας, οι περισσότεροι Αιγύπτιοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν για φιλοξενία στις κατασκηνώσεις Καλαθά, με το Δήμο Χανίων να φροντίζει για την σίτιση τους.
Όμως, πριν καλά-καλά τακτοποιηθούν οι 60 της Παλαιόχωρας, οι Αρχές κλήθηκαν να μεριμνήσουν για 91 ακόμα μετανάστες που εντοπίστηκαν το Σάββατο σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και επίσης μεταφέρθηκαν προς φιλοξενία στα Χανιά και εν προκειμένω στο χώρο στάθμευσης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Σούδας, υπό συνθήκες παντελώς ακατάλληλες.
Το πρωί της Κυριακής εντοπίστηκαν στην Τρυπητή της Γαύδου ακόμα 35 μετανάστες, οι οποίοι επίσης επρόκειτο να μεταφερθούν για προσωρινή φιλοξενία στο Λιμεναρχείο της Σούδας, αφού δεν υπήρχε άλλος διαθέσιμος χώρος, ενώ στην περιοχή της Τρυπητής Μεσσαράς βρέθηκαν άλλοι 32, τους οποίους ανέλαβε η ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα στην περίπτωση του Ηρακλείου η προανάκριση κατέληξε στην εμπλοκή ενός Αιγύπτιου και οι υπόλοιποι 31 μεταφέρθηκαν για προσωρινή φιλοξενία στην αίθουσα του παλιού ΚΤΕΛ, δίπλα στο Θεατρικό Σταθμό.
Την ίδια ώρα στα Χανιά η κατάσταση είναι ασφυκτική. «Είμαστε οριακά και σε επίπεδο αντοχών και σε επίπεδο οικονομικών πόρων» υπογράμμισε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων, κα Ελένη Ζερβουδάκη, τονίζοντας ότι γίνονται επαφές σε επίπεδο Κρήτης, με την Περιφέρεια και άλλους φορείς, για να δουν ποιος θα είναι ο προτεινόμενος σχεδιασμός συνολικά για την Κρήτη. Προέβλεψε και εκείνη πάντως ότι όσο ανοίγει ο καιρός, τόσο θα εντείνονται οι μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη.
Όπως είπε, οι πληροφορίες που εξ αρχής έφθασαν στη διάθεση τους από μαρτυρίες μεταναστών ανέφεραν ότι θα ακολουθήσει η έλευση τουλάχιστον 4.000 μεταναστών. Η αντιδήμαρχος δήλωσε ότι από τις αρχές του έτους, δηλαδή σε λιγότερο από 2,5 μήνες, ο Δήμος έχει επωμιστεί οικονομικά με ένα ποσό της τάξεως των 150.000 ευρώ, κάτι που είναι δυσβάσταχτο για τη λειτουργία του.
Τι θα γίνει με τις ακτοπλοϊκές μεταφορές διαρκούσης της τουριστικής σεζόν;
Λιμενικοί κύκλοι, σαφώς προβληματισμένοι από την κατάσταση, θέτουν στο τραπέζι της συζήτησης και τις δυσκολίες που πρόκειται να ανακύψουν, διαρκούσης της τουριστικής σεζόν, με τις μεταγωγές των μεταναστών από την Κρήτη στον Πειραιά με τα πλοία της γραμμής.
Μέσα στο χειμώνα τα πλοία είναι σχεδόν άδεια και υπάρχει η ευχέρεια μεταγωγής μεγάλου αριθμού μεταναστών. Όμως, το καλοκαίρι και με την επιβατική κίνηση να βρίσκεται στο φουλ, τα πρωτόκολλα ασφαλείας δεν επιτρέπουν στα πλοία να δέχονται μεγάλο αριθμό μεταγόμενων μεταναστών κι αυτό σημαίνει αναπόφευκτα παράταση του χρόνου προσωρινής φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών στην Κρήτη.
Πρόταση για το παλιό ΚΤΕΟ;
Το «πού» παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό αλλά και «πηγή» γκρίνιας και προστριβών σε επίπεδο αυτοδιοίκησης για το ποιος τελικά θα τους φιλοξενήσει.
Όλοι πιέζουν και όλοι περιμένουν ανάληψη πρωτοβουλιών από την Περιφέρεια Κρήτης σε συνεννόηση πάντα με το Υπουργείο Μετανάστευσης. Πηγές ενημέρωσης ανέφεραν στην «Πατρίς» ότι μεταξύ άλλων στο τραπέζι της συζήτησης έπεσαν ως πρόταση οι εγκαταστάσεις του παλιού ΚΤΕΟ Ηρακλείου, επί του ΒΟΑΚ, στο ύψος του Καρτερού. Κάποιοι θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος χώρος, με την κατάλληλη διαμόρφωση, προσφέρεται για την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών.