Στα χέρια του Δήμου τα Eνετικά τείχη – τι ανακοίνωσε η Λίνα Μενδώνη

Μεγάλη νίκη για το Δήμο Ηρακλείου αποτελεί η επίσημη ανακοίνωση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την παραχώρηση των ενετικών τειχών στο Δήμο Ηρακλείου.

Πρόκειται για ένα προαιώνιο αίτημα το οποίο αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά μέσα από προγραμμαική σύμβαση που θα υπογραφεί ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Ηρακλείου που θα έχει τη δικαιοδοσία της χρήσης του μνημείου. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να προσδιοριστεί με ακρίβεια το πλαίσιο και οι όροι της προγραμματικής σύμβασης που αναμένεται να υπογραφεί σύμφωνα με την υπουργό μέσα στο Μάιο.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η κ. Μενδώνη η πρώτη παραχώρηση των ενετικών τειχών έγινε από τη Μελίνα Μερκούρη το 1985… Από τότε μέχρι σήμερα έχει αλλάξει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Στη βάση αυτή όπως είπε θα υπογραφεί προγραμματική συμφωνία και παραχώρηση.
Παράλληλα η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η μελέτη των Νεωρίων και σε 2 μήνες θα έχουμε τα τεύχη δημοπράτησης για να μπει σε τροχιά υλοποίησης το σημαντικό αυτό έργο.

Aναλυτικά όσα δήλωσε η Λίνα Μενδώνη:

Eίχαμε μιαεξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση και συνεργασία με τον Δήμαρχο και τους υπεύθυνους αντιδημάρχους,  σχετικά με τα θέματα που αφορούν τον Δήμο Ηρακλείου.

Νομίζω Δήμαρχε ότι θίξαμε όλα τα θέματα, από τις τρέχουσες μελέτες, για να φτάσουμε στα Νεώρια.

Ενημερώσαμε τον Δήμαρχο ότι η μελέτη είναι έτοιμη, έχει εγκριθεί από το κεντρικό Αρχαιολογικό συμβούλιο, αναμένονται τα τεύχη δημοπράτησης τους επόμενους 1.5-2 μήνες να εγκριθούν κι αυτά από τις υπηρεσίες και σύμφωνα με την συζήτηση που είχαμε και με Περιφερειάρχη και Δήμαρχο.

Κοινή μας βούληση, μέσω μιας προγραμματικής τριημερούς σύμβασης (Δήμος, Υπουργείο, Περιφέρεια) είναι να προχωρήσουμε στην ένταξη του έργου σε κάποιο από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της προγραμματικής περιόδου που έχει ήδη ξεκινήσει 2021-2027.

Από κει και πέρα, το μείζον ζήτημα που μας απασχόλησε ήταν το θέμα των Τειχών. Ετέθη από τον κ. Δήμαρχο το θέμα της παραχώρησης και της προγραμματικής σύμβασης.

Η πρώτη παραχώρηση των Τειχών έγινε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1985 από την Μελίνα Μερκούρη, από τότε έχει αλλάξει πολύ το θεσμικό πλαίσιο.

Επομένως, καταλήξαμε να συμπτήξουμε παραχώηση η οποία θα αφορά και παραχώρηση του μνημείου υπό συγκεκριμένους όρους, κριτήρια και προϋποθέσεις στη λογική μιας προγραμματικής σύμβασης, όπου θα δημιουργηθεί από τον Δήμο, έχουμε πρότυπο την προγραμματική συμφωνία με τον Δήμο της Ρόδου, βάλαμε στόχο τον Μάιο να μπορέσουμε να υπογράψουμε εδώ στο Ηράκλειο.