Πυλώνα της πολιτικής του Υπουργείου αποτελούν τα παράκτια αιολικά πάρκα αναφέρει η Υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου
Οι εφημερίδες έχουν ως πρώτο θέμα τη διάγνωση

Έξω από το σχεδιασμό της χωροθέτησης αιολικών πάρκων βγήκε το τμήμα του κόλπου της Ελούντας που είναι σε οπτική επαφή με τη Σπιναλόγκα, όπως ξεκαθαρίστηκε χθες στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη στην οποία συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης και οι δήμαρχοι Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργος Αθανασάκης, Αγίου Νικολάου Μ. Μενεγάκης Σητείας Γ. Ζερβάκης, καθώς και εκπρόσωποι των ξενοδόχων του Νομού.

Όπως ξεκαθαρίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης από το σχεδιασμό μπορεί να αφαιρείται το τμήμα του κόλπου που έχει οπτική επαφή με τη Σπιναλόγκα, όμως το υπόλοιπο τμήμα του κόλπου παραμένει στο σχεδιασμό της χωροθέτησης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, όπως και η Σητεία που βρίσκεται στο κάδρο του σχεδιασμού.

Στη διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκαν καταιγιστικές αντιδράσεις στη χωροθέτηση των θαλάσσιων πάρκων με ανεμογεννήτριες τονίζοντας ότι θα κάνουν σοβαρή ζημιά και στον τουρισμό, και  το περιβάλλον και θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο περιοχές όπως τη Σητεία όπου έχουν εγκατασταθεί πάνω από 49% των αιολικών πάρκων της ξηράς.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης  κ. Νίκος Ξυλούρης σημείωσε ότι και  η Περιφέρεια Κρήτης έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της γι αυτό το σχεδιασμό δια μέσου του Περιφερειακού συμβουλίου και της Επιτροπής Περιβάλλοντος καθώς μοναδικό κριτήριο για την χωροθέτηση εγκατάστασης ήταν τα ανεμολογικά δεδομένα, χωρίς να ληφθεί υπόψη ούτε το περιβάλλον, ούτε η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη αλλά ούτε και οι αρχαιολογικοί χώροι που υπάρχουν στις περιοχές αυτές, λέγοντας ότι υπάρχει τεκμηρίωση για όλα αυτά και κάλεσε το υπουργείο να αναθεωρήσει το σχεδιασμό.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Δήμου Σητείας στην οποία τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «εμμένει στην ήδη αρνητική στάση του απέναντι στις όποιες αποφάσεις και αυτό εξέφρασε με ιδιαίτερη έμφαση ο δήμαρχος Σητείας, κ. Γιώργος Ζερβάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Ως περιοχή, έχει ήδη συνεισφέρει τα μέγιστα και όσο κανείς άλλος Δήμος της Κρήτης στην πολυπόθητη ενεργειακή μετάβαση και αυτό δεν αμφισβητείται. Είναι όμως η στιγμή, που ο Δήμος Σητείας θα πρέπει να θέσει τους όρους και να βάλει τα όρια των σχεδιαζόμενων επενδύσεων ΑΠΕ στην περιοχή.

Το γεγονός αυτό εκφράστηκε μετ’ επιτάσεως  εκ μέρους του δημάρχου Σητείας και αποτέλεσε την αφορμή για πρόταση εκ μέρους του Υπουργού, μιας  κατ’ ιδίαν, εκτενούς συζήτησης με τους εμπλεκόμενους δημάρχους και την Περιφέρεια, η οποία θα οριστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συμμετείχε και ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργος Αθανασάκης, ο οποίος έθεσε το καυτό θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη οροσειρά της Δίκτης, ενέργεια με την οποία διαφωνεί και δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να τη δεχθεί άνευ όρων, όπως προωθείται.

Ο κ. Αθανασάκης μάλιστα ζήτησε το διήμερο 4-5 Μαρτίου, που θα μεταβεί στην Αθήνα για σειρά επαφών σε υπουργεία, να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Σκυλακάκη για να του εκθέσει τις αντιρρήσεις του Δήμου.