Αγώνας μέχρι το τέλος για τη Ραφαέλα
Αγώνας μέχρι το τέλος για τη Ραφαέλα

Έφυγε από τη ζωή η Χανιώτισσα Ραφαέλα Πιτσικάλη, λίγες μόλις ημέρες μετά τα 21α γενέθλια της.

Η Ραφαέλα πάλεψε όσο λίγοι, με γενναιότητα και χαμόγελο αλλά νικήθηκε από μια σπάνια μορφή καρκίνου που την έφερε  σε τόσο νεαρή ηλικία αντιμέτωπη με τον θάνατο.

Η Ραφαέλα Πιτσικάλη νοσηλευόταν από τις αρχές Αυγούστου του 2023 στο εξειδικευμένο MD-Anderson Cancer Center, στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον πατέρα της να ταξιδεύει διαρκώς από τα Χανιά στην Αμερική προκειμένου να βρίσκεται κοντά και στα τέσσερα παιδιά της οικογένειάς του.

Για τη νοσηλεία της στην Αμερική είχαν ενεργοποιηθεί χιλιάδες πολίτες, όταν η οικογένεια της είχε κοινοποιήσει το πρόβλημα της Ραφαέλας κι είχε ζητήσει βοήθεια.

Υπενθυμίζεται ότι η ζωή της οικογένειας Πιτσικάλη άλλαξε δραματικά τον Ιούνιο του 2020, όταν η 17χρονη τότε Χανιώτισσα είχε εισαχθεί στο Νοσοκομείο “Αττικόν” με έντονους πόνους και μικρή απόκριση στα αναλγητικά. Η διάγνωση άλλαξε όλη της τη ζωή: σάρκωμα Ewing.

Έκτοτε έδινε καθημερινά μια πολύ δύσκολη μάχη. Χημειοθεραπείες, νοσηλεία – διαμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Ελπίδα» κι  εγχείρηση στην Ελλάδα για την απομάκρυνση του όγκου.

Τον Οκτώβριο του 2021 υπήρξε η πρώτη υποτροπή, που αντιμετωπίστηκε με δεύτερη επέμβαση και με ακτινοβολίες.

Τον Μάιο του 2023 υπή-ρξε, δυστυχώς, δεύτερη υποτροπή.

Η οικογένεια τής Ραφαέλας Πιτσικάλη, μετά την ενημέρωση των θεραπόντων γιατρών ότι δεν μπορεί να γίνει νέα επέμβαση στην Ελλάδα, αποφάσισε να απευθυνθεί σε Αντικαρκινικά Κέντρα του εξωτερικού κι έτσι προγραμματίστηκε για τις 8 Αυγούστου 2023 η επίσκεψη της Ραφαέλας στο εξειδικευμένο MD-Anderson Cancer Center, στο Χιούστον των ΗΠΑ, όπου παρέμενε έως και τη στιγμή που άφησε την τελευταία της πνοή.