Σε κλίμα ενθουσιασμού και βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023 η κεντρική εορταστική εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ΙΤΕ.
Κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής εκδήλωσης τιμήθηκαν διατελέσαντες Πρόεδροι του ΙΤΕ, ενώ σε αίθουσες του ιδρύματος, δόθηκαν τα ονόματα του Κώστα Φωτάκη και Βασίλειου Δουγαλή (εις μνήμην).
Το κεντρικό κτίριο του ΙΤΕ έλαβε το όνομα του πρώτου προέδρου του, του Ελευθερίου Οικονόμου, ο οποίος φανερά ήταν συγκινημένος για την «αναγνώριση” που έλαβε. Ο Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ,υπήρξ ε ο πρώτος διευθυντής και πρόεδρος ΔΣ από το 1983 μέχρι το 2004. Υπό την διεύθυνσή του, το ΙΤΕ ξεκίνησε να μεγαλουργεί και ν’ αποκτά παγκόσμια εμβέλεια.
«Όταν έρχεται μία αναγνώριση του έργου σου, αισθάνεσαι και ότι είναι καλοδεχούμενη, όπως επίσης ότι και συναισθηματικά είναι πολύ σημαντική» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στα δέκα Ινστιτούτα του ΙΤΕ έκανε αναφορά ο πρόεδρος του κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης λέγοντας ότι «ελπίζουμε ότι θα έχουμε την ευκαιρία, να υπάρξει επιπλέον ανάπτυξη σε ακόμη ευρύτερα επιστημονικά και ερευνητικά πεδία, γιατί η επιστήμη πλέον είναι διεπιστημονική, δηλαδή απαιτεί την συνεργασία ανάμεσα σε πολύ διαφορετικούς τομείς όπως η φυσική, η βιολογία, η χημεία, τα μαθηματικά, η πληροφορική, ακόμη και ανθρωπιστικές επιστήμες και κοινωνικές επιστήμες».
“Μέγιστη προσφορά”
Μιλώντας στην εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε: «Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια λαμπρής λειτουργίας και μέγιστης προσφοράς, όχι μόνο προς την Κρήτη και την Ελλάδα.
Μια πορεία που μας κάνει όλους υπερήφανους, καθώς σε αυτές τις δεκαετίες, όλοι εσείς, οι Καθηγητές, οι Ερευνητές, το Διοικητικό προσωπικό του Ιδρύματος, έχετε αφιερώσει τη ζωή σας στην υπηρεσία της επιστήμης, καταφέρνοντας να δημιουργήσετε βαθιά πνευματικούς, υπαρξιακούς θα έλεγα δεσμούς με το χώρο της επιστημονικής έρευνας».
Στην εκδήλωση για την συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.
Ο Δήμαρχος, στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εδώ και τέσσερις δεκαετίες, το ΙΤΕ προετοιμάζει μεθοδικά και με εξωστρέφεια: μιαν ουσιαστική ανάπτυξη για τον τόπο μας. Και δίδει χώρο και προοπτική στην έρευνα, προσφέροντας, ταυτόχρονα, πεδίο δράσεως και ανάπτυξης στους νέους επιστήμονες της πατρίδας μας.
Επιθυμώ να ευχαριστήσω θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο και τα άλλα μέλη του ΙΤΕ, για την πολύτιμη συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου όλα αυτά τα χρόνια.
Επιτρέψτε μου επίσης, σε αυτή την Επέτειο, να αναφέρω ότι κατά τα χρόνια της δικής μας θητείας στον Δήμο Ηρακλείου, θεωρήσαμε επιβεβλημένη την απονομή του «Βραβείου Ηθικής Τάξεως» στο ΙΤΕ. Αλλά και ξεχωριστά, σε πρόσωπα που συνέβαλαν ουσιωδώς στην ίδρυση και στην πορεία του ΙΤΕ: τον Γρηγόρη Σηφάκη, τον κ. Λευτέρη Οικονόμου, τον κ. Στέφανο Τραχανά, αλλά και στον με ποικίλες μορφές στενό συνεργάτη του ΙΤΕ, Γιώργο Γραμματικάκη.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που κατά την Επέτειο αυτή, θα γίνει και η ονοματοδοσία του Κεντρικού Κτιρίου προς τιμήν του πρώτου Προέδρου του Ιδρύματος, του κ. Λευτέρη Οικονόμου.
Εύχομαι καλή δύναμη και γόνιμη πορεία σε όλους τους τομείς της έρευνας και των δραστηριοτήτων σας και στο μέλλον».
Εκ μέρους του Δήμου Ηρακλείου παρευρέθηκαν επίσης ο εκλεγμένος Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός και οι Αντιδήμαρχοι Στέλα Καλογεράκη – Αρχοντάκη και Ρένα Παπαδάκη.
Το “παρών” στην πανηγυρική εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΙΤΕ, έδωσε και ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιος Κυριαζής, ο οποίος τόνισε ότι το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας βρίσκεται τέσσερις δεκαετίες «στην πρωτοπορία της έρευνας και της καινοτομίας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς» έχοντας επιτύχει όπως πρόσθεσε «να είναι στην κορυφή της Ελλάδας, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα, καλύτερα και πιο γνωστά ιδρύματα στην παγκόσμια ερευνητική κοινότητα».Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Άγγελος Χανιώτης, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασσικών Σπουδών του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών του Princeton (ΗΠΑ), του οποίου η ομιλία είχε θέμα «Ὁ Κρὴς ἀγνοεῖ τὴν θάλασσαν: Μια αρχαία παροιμία και η ναυτοσύνη στην αρχαία Κρήτη».
Επίσης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες του εξωτερικού: τον καθ. Ευθύμιο Καξίρα, Πανεπιστήμιο Harvard – ΗΠΑ, την καθ. Edith Heard, Διευθύντρια EMBL, Χαϊδελβέργη Γερμανία, την καθ. Λύδια Καβράκη, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Ken Kennedy, Πανεπιστήμιο Rice – Χιούστον Τέξας, και την καθ. Βίκυ Καλογερά, Πανεπιστήμιο Northwestern, Ιλινόι- ΗΠΑ.