Πόλο έλξης ευρωπαϊκών κεφαλαίων αποτελεί η Ελλάδα και ειδικότερα η Κρήτη για αγορές εξοχικών κατοικιών, οικοπέδων και ξενοδοχείων σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών και αναλύσεων που συνεχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας και όντως αυτό δείχνουν τα στοιχεία της τοπικής κτηματαγοράς.
Ωστόσο αυτό που δεν αποτυπώνεται στις έρευνες είναι ο γραφειοκρατικός λαβύρινθος απο τον οποίο πρέπει να περάσουν οι επενδυτές για μήνες ή και χρόνια και λειτουργεί σαν «τιμωρία», για εκείνους που αποφάσισαν να αφήσουν τα χρήματά τους στο νησί.
Η μια πλευρά του νομίσματος
Με βάση τις εκτιμήσεις της Elxis, ελληνικής εταιρείας που εδρεύει στην Ολλανδία και ειδικεύεται σε πωλήσεις εξοχικών κατοικιών στην χώρα μας, η ελληνική αγορά εξοχικών μετατρέπεται σε «Ελ Ντοράντο» για έως και 3 εκατ. επίδοξους Ευρωπαίους αγοραστές εξοχικών κατοικιών.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η αύξηση των επιτοκίων, παραδόξως, έχει λειτουργήσει θετικά για την άνοδο της ζήτησης τους τελευταίους μήνες.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις χαμηλότερες τιμές πώλησης που επικρατούν στην χώρα μας, συγκριτικά με άλλες αγορές στην Ευρώπη. Έτσι, οι ξένοι μπορούν να αποφύγουν την λήψη στεγαστικού δανείου στην πατρίδα τους, προκειμένου να αποκτήσουν μια εξοχική κατοικία στην Ελλάδα επιλέγοντας την χρηματοδότηση της αγοράς με ίδια κεφάλαια, εκ αποταμιεύσεων ή άλλων πόρων.
Όντως, όπως επισημαίνει η πρόεδρος των κτηματομεσιτών Άρτεμις Μαυράκη, υπάρχει σταθερό ενδιαφέρον όχι μόνο από ιδιώτες που θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους εξοχικό στο νησί, αλλά και εταιρείες του εξωτερικού που αναζητούν μεγάλα παραθαλάσσια οικόπεδα για να κτιστούν ξενοδοχεία ή ξενοδοχειακά συγκροτήματα προς πώληση.
Υπάρχουν ακόμη επενδυτές που αναζητούν παλιά κτήρια 200 τ.μ.-400 τ.μ. τα οποία θέλουν να μετατρέψουν σε κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Οι ιδιώτες απο διάφορες χώρες του εξωτερικού ψάχνουν σπίτια 25ετίας κοντά, ή με θέα την θάλασσα και διαθέτουν ποσά της τάξης των 180.000 έως 250.000 ευρώ.
Τα ποσά αυξάνονται στα 300.000-400.000 ευρώ, όταν πρόκειται για καινούρια ακίνητα.
Υπάρχει φυσικά και ενδιαφέρον για διαμερίσματα κεντρικά τα οποία μπορούν και να ενοικιαστούν στην συνέχεια, τα λεγόμενα ακίνητα απόδοσης, αλλά αυτά είναι πλέον σχεδόν ανύπαρκτα.
Στον «αέρα» ακόμη και προχωρημένες συμφωνίες
Οι ξένοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα τους αποτρέπει να το κάνουν» τονίζει η κα Μαυράκη επισημαίνοντας ότι λίγοι είναι διατεθειμένοι να παλέψουν με υποθηκοφυλακεία, κτηματολόγια, συμβολαιογραφικές πράξεις και άλλες διαδικασίες που μοιάζουν με λαβύρινθο και αποθαρρύνουν κάθε επενδυτή, ενώ τινάζουν ακόμη και προχωρημένες συμφωνίες στον «αέρα».
«Το επενδυτικό ενδιαφέρον θα συνεχιστεί και το 2024», εκτιμά η πρόεδρος των κτηματομεσιτών υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι και η ελληνική πολιτεία που λέει ότι θέλει τις επενδύσεις και διαφημίζει παραπλανητικά ότι οι αγοραπωλησίες ακινήτων μπορούν τώρα να γίνουν με ένα… «κλικ», οφείλει να βάλει τάξη σε αυτόν τον γραφειοκρατικό κυκεώνα.