Η μουσική είναι “φάρμακο” για τους ασθενείς που πάσχουν από άνοια.
Διαβάστε τα στοιχεία που παρέθεσε η νευρολόγος Ιωάννα Αμερίδου στην ομιλία της στην εκδήλωση “Μουσική και θετική επίδραση στη νόσο Αlzheimer” που διοργανώθηκε από τον ουσικό σύλλογο “Απόλλωνα” σε συνδιοργάνωση με το Επιμελητήριο Ηρακλείου.
“Φαίνεται ότι τα δίκτυα χρονικής μνήμης είναι ξεχωριστά από τα δίκτυα μουσικής μνήμης και επηρεάζονται αργότερα τα δεύτερα στην πορεία της νόσου. Αρα η μουσική μνήμη μπορεί να παραμείνει ανέπαφη σε περίπτωση γνωστικής έκπτωσης. Η μουσική ανάμνηση διατηρείται στα πρώτα στάδια της νόσου, μερικές φορές και στα μεταγενέστερα.
Ο χορός και η μουσική φέρνουν συγκίνηση και επαναφορά αναμνήσεων. Υπάρχουν – ανέφερε – δύο είδη μουσικοθεραπείας: η ενεργή ή βιωματική μουσικοθεραπεία ή μουσική ψυχοθεραπεία. Σε αυτήν οι ασθενείς εναθρρύνονται να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους μέσω μουσικών χειρονομιών και κινήσεων. Το δεύτερο είδος και η παθητική μουσικοθεραπεία περιλαμβάνει απλώς την ακρόαση μουσικής.
Που βοηθά
Τα αποτελέσματα της μουσικής επίδρασης στη νόσο Αlzheimer είναι στα συμπεριφορικά συμπτώματα με ελάττωση άγχους και επιθετικότητας / διέγερσης, περιορισμό παραισθήσεων, ψευδαισθήσεων, βελτίωση αυτοβιογραφικής μνήμης και βελτίωση κατάθλιψης.
Ακόμη, η μουσική εξάσκηση βοηθάει στη βελτίωση της λειτουργικής, της χωρικής, καθώς και της λεκτικής μνήμης (δηλαδή των γλωσσικών δεξιοτήτων), διαστάσεις που ανήκουν στη βραχύχρονη και μακρόχρονη μνήμη.
Βελτίωση της αυτοβιογραφικής μνήμης (ως αυτοβιογραφική μνήμη αναφέρεται ένα ετερογενές σύνολο στοιχείων της μνήμης, τα οποία συνδέονται με την έννοια του “εαυτού”), για την οποία οι μελέτες αναφέρουν θετικά αποτελέσματα της μουσικοθεραπείας. Η μουσική ενεργοποιεί την περιοχή του ιπποκάμπου στον εγκέφαλο που πλήττεται από τη νόσο Alzheimer.
Η νευρολόγος τόνισε:
“Μπορούμε να ενθαρρύνουμε τους ασθενείς όλων των σταδίων της νόσου Alzheimer να έχουν επαφή με τη μουσική καθημερινά, τα οφέλη είναι πολλαπλά και ενδείκνυται ως εξωφαρμακευτική παρέμβαση επικουρικά με την φαρμακευτική αγωγή”.