H Eθνική ομάδα o.w. μικρών ηλικιών με προπονητές Ηρακλείου και παράγοντες στην πισίνα του ΕΑΚΗ
H Eθνική ομάδα o.w. μικρών

Τον βλέπεις να μιλάει σε νέους αθλητές και το μάτι του… γυαλίζει. Σαν να θέλει να μπει στη θέση τους και εκείνος να αγωνιστεί στην ανοιχτή θάλασσα. Ανεβαίνει στη σανίδα SUP και δείχνει τακτική και λες ότι εκείνος τώρα κολυμπα.

Το πάθος του μεγάλο για την κολύμβηση. Ο λόγος για τον ασημένιο ολυμπιονίκη 10 χιλ. ανοιχτής θάλασσας το 2016 Σπύρο Γιαννιώτη που οι 16 αθλητές-τριες της Εθνικής OW μικρών ηλικιών είχαν την ευκαιρία να προπονηθούν μαζί του για ένα 10ήμερο στο Ηράκλειο. Έμαθαν πολλά μαζί του. Αλλά και οι Ηρακλειώτες προπονητές που στάθηκαν δίπλα του και παρακολουθούσαν. Βλέπετε η εμπειρία του τεράστια.

Ο κ. Γιαννιώτης τώρα είναι τεχνικός σύμβουλος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας στην ανοιχτή θάλασσα και με τις γνώσεις του προσπαθεί να αναπτύξει όσο μπορεί την κατηγορία του αθλήματος αυτού. Τον συναντήσαμε στην πισίνα Ηρακλείου, μετά από προπόνηση και αφού γνώρισε την θάλασσα του Ηρακλείου αλλά και την Κνωσό. Δεν παρέλειψε βέβαια να συναντηθεί και  με τον περιφερειάρχη (κ. Αρναουτάκη) και τον αντιπεριφερειάρχη αθλητισμού (κ. Πιτσούλη).

Στη συζήτηση που είχαμε μας τόνισε ότι και οι 16 κολυμβητές έχουν βελτίωση ξεπερνώντας τα όριά τους και δεν έκρυψε την ικανοποίησή του από την προετοιμασία. Σημείωσε ότι το Ηράκλειο βγάζει κολυμβητές φέρνοντας το παράδειγμα ότι οι 6 από τους 16 της Εθνικής OW είναι από την πόλη.

Τέλος, σημείωσε ότι η Εθνική ομάδα έχει ταλέντο και μπορεί να φέρει διακρίσεις στις επόμενες διεθνείς διοργανώσεις. Αυτές είναι οι Παράκτιοι μεσογειακοί αγώνες 9-16 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο και Ευρωπαϊκό νέων στην Κέρκυρα. Ποιοί απειλούν όμως την εθνική ομάδα;

Οι αθλητές-τριες που αποτελούν την Εθνική μεγάλων αποστάσεων μικρών κατηγοριών είναι:

Ν. Ανδρών – Γυναικών

Γιάννης Μαυρογένης (Γλυφάδα), Συμεών Τζιλβεόγλου (Μακεδονικός), Κάλια Κανόγκα (Ολυμπιακός αλλά προπονείται στα Δελφίνια Ηρ.), Μαρίνα Πάκου (Ολυμπιακός).

Έφηβοι - Νεανιδες

Γιάννης Σκάρης (Καβάλα), Βασίλης Κακουλάκης (Ωρίωνας),  Άγγελος Χριστοδούλου (Γλαύκος), Ελένη Νανούλη (ΟΦΘ Αλεξανδρούπολης), Γεωργία Μακρή (CDN SW), Κατερίνα Χρόνη (ΡΟΗ).

Παίδες – Κορασίδες

Κώστας Χουρδάκης (Τρίτων), Αντώνης Σερτζετάκης (Ωρίωνας), Γιάννης Πετράκης (Αργοναύτες), Αντωνία Ρακοπούλου (ΡΟΗ), Ειρήνη Ψαρουδάκη (Ωρίωνας), Ελισάβετ Ναστοπούλου(Γλυφάδα).

  Ο Ολυμπιονίκης, τεχνικός σύμβουλος της ΚΟΕ κ. Γιαννιώτης   με τον αρχισυντάκτη της αθλητικής «Π» Αντώνη Παπουτσάκη
ηλικιών με

“Ανοικτό ΕΑΚΗ”

Ας δούμε όμως τι είπε ο κ. Γιαννιώτης στην “Π” :

Ερ.: κ. Γιαννιώτη πέστε μας μερικά πράγματα για το πως κύλησε η προετοιμασία της Εθνικής Ομάδας ανοιχτής θάλασσας εδώ στο Ηράκλειο εν όψει δύο μεγάλων διοργανώσεων

Απ.: Η αλήθεια είναι ότι πήγε πάρα πολύ καλά. Ο Αύγουστος  γενικά είναι ένας δύσκολος μήνας προπονητικά γιατί οι περισσότεροι πάμε διακοπές και κάποιες εγκαταστάσεις συνήθως  σε όλη τη χώρα κλείνουνε τουλάχιστον μια εβδομάδα μέσα στο Δεκαπενταύγουστο οπότε τα παιδιά δεν είχαν προπονήσεις.

Το καλό είναι ότι δημιουργήθηκε το camp και με πρωτοβουλία της Αλεξίας Μαρίνη,  της αντιπροέδρου της ομοσπονδίας που  βοήθησε πάρα πολύ. Επίσης η περιφέρεια Κρήτης που ουσιαστικά σε αυτό το camp είναι συνδιοργανωτής  γιατί βοήθησε οικονομικά να δημιουργηθεί μαζί με την Κολυμβητική ομοσπονδία.

Για 10 μέρες  οι αθλητές συμμετείχαν στην ίδια πισίνα, προπονήθηκαν με το ίδιο πρόγραμμα και ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Πιέστηκαν και αυτό είναι πολύ ωραίο. Γιατί η μαραθώνια κολύμβηση μπορεί να είναι ένα ατομικό άθλημα αλλά όλοι βοηθάνε με το να υπάρχει ένα καλό κλίμα στην ομάδα. Ο ένας στηρίζει τον άλλο να γίνει καλύτερος.

Υπάρχουν και τα ομαδικά, τα team events που λέμε, όπου συμμετέχει η Ελλάδα στα δύο ομαδικά, οπότε όλο αυτό το camp έχει βοηθήσει και βλέπουμε ότι παιδιά έχουν βελτιωθεί.

Τους μίλησα για την στρατηγική για την τακτική του open water, κάναμε πράγματα μέσα στη θάλασσα μάλιστα και δοκιμάσαμε και τις νέες σημαδούρες που θα έχουμε για τους παράκτιους. Κάναμε δηλαδή μια πρόβα τζενεράλε.

Ερ.: Τι σας έκανε εντύπωση σε αυτή την προετοιμασία;

Απ.: Καταρχήν προπονηθήκαμε σε ανοιχτή θάλασσα. Μας έκανε και καλό καιρό. Η περισσότερη προπόνηση έγινε στην πισίνα του ΕΑΚΗ. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω την Διοίκηση για την βοήθειά τους και τη στήριξη σε αυτό το εγχείρημα. Τέλος, θέλω  να τονίσω ότι από τα 16 παιδιά τα 6 ήταν από το Ηράκλειο. Εδώ είναι και το αξιοσημείωτο. Το Ηράκλειο βγάζει αθλητές Είναι σημαντικό να δείχνει η πόλη ότι υπάρχει θέληση, υπάρχει δουλειά. Τα αποτελέσματα φαίνονται.

Ερ.: Από αυτές τις δύο διοργανώσεις στους παράκτιους και στο Ευρωπαϊκό ποιος είναι ο στόχος; Τι περιμένετε από την εθνική ομάδα;

Απ.: Η αλήθεια είναι ότι είναι η μεγαλύτερη εθνική ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε αυτή τη διοργάνωση. Είναι σχεδόν συμπληρωμένη σε όλες τις θεσεις. Πιστεύω ότι μπορεί να κάνει διακρίσεις. Τα τελευταία δύο χρόνια έχομε αρχίσει και αναπτύσσεται το  open water πολύ περισσότερο. Σίγουρα υπάρχουν διακρίσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο όπως η δική μου της Λιμπερτα  του Κυνηγάκη που πάει  εξαιρετικά και πήγε και εξαιρετικά στο Παγκόσμιο.

Είναι να δημιουργήσουμε στις μικρότερες ηλικίες και να ανεβάσουμε το επίπεδο. Με την εκπροσώπηση των 16 αθλητών για το ευρωπαϊκό πιστεύω ότι θα έχομε σημαντικές διακρίσεις. Υπάρχει ταλέντο, έχουν την ικανότητα να διακριθούν. Πιστεύω πολύ ότι θα έχομε διακρίσεις στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Δεν μπορώ να μιλήσω ακόμα αλλά σίγουρα σκαλάκι – σκαλάκι θα βάζουμε τα εφόδια για περισσότερα πράγματα.

Ερ.: To open water είναι κάτι καινούργιο. Παλιό αλλά καινούργιο που τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τι προσπάθειες κάνει η ΚΟΕ για να το αναπτύξει. Ποιά είναι η διαφορά της 50αρας πισίνας από την ανοιχτή θάλασσα; Τι χρειάζεται για να διακριθεί κάποιος;

Απ.: Η αλήθεια είναι ότι η προπόνηση είναι σχεδόν η ίδια. Με τη διαφορά ότι στον αγώνα θα κολυμπήσουμε χωρίς τις επιστροφές της πισίνας χωρίς το «Τ» της πισίνας και με σημαδούρες. Υπάρχουν διαφορές που έχουν να κάνουν με την στρατηγική, την τεχνική. Σε κάποια σημεία του αγώνα έχει διαφορές που πρέπει να μελετήσεις όπως τον καιρό, τα ρεύματα.

Να βοηθήσεις και τους αθλητές να δεις σε τι επίπεδο είναι. Το λέω αυτό γιατί πολλοί προπονητές   της κολύμβησης είναι λίγο διστακτικοί. Η άποψή μου είναι να μην φοβούνται το open water ίσα ίσα θα τους βοηθήσει για την πισίνα, θα τους κάνει πιο γρήγορους στις μεγάλες αποστάσεις που κολυμπάνε στην πισίνα και είναι κάτι που σε μεγάλη ηλικία κάνεις υποστηρικτικά, κάτι επιπλέον οπότε θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό.

Όντως η Κολυμβητική ομοσπονδία το στηρίζει και μάλιστα το χειμώνα κάνομε και 5 χλμ στην πισίνα με το χρονόμετρο για να βλέπουμε και τις επιδόσεις των αθλητών που μέσα στο χειμώνα δεν μπορούν να κολυμπήσουν μεγάλες αποστάσεις   για ευνόητους λόγους (η θάλασσα είναι πολύ κρύα). Βοηθάμε τα παιδιά κάνοντας αγώνες και τους δίνουμε και καλή προπόνηση πέρα του ότι είναι μια χρονομέτρηση.

Εμείς μπορούμε και κάποια αποτελέσματα για να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα  για τις επιδόσεις των αθλητών. Από κει και πέρα έχομε και μια συνέχεια στο open water.

Ερ.: Απ’ ό,τι βλέπω στο Ηράκλειο, αλλά προφανώς και σε όλη τη χώρα, τα παιδιά αρχίζουν και αγαπάνε το open water

Απ.: Eίμαστε μια χώρα γεματη θάλασσα. Είναι κάτι πολύ σημαντικό και το βλέπουν και οι ίδιοι αυτό. Σίγουρα, επηρεαζόμενοι από την πισίνα και βλέποντας και τις ηλικίες των αθλητών και σίγουρα, το όλο κλίμα στο open water που όλο και περισσότεροι θέλουν να συμμετέχουν, αυτό όλο βοηθάει.

Ερ.: Θα σας δούμε στους Παράκτιους μεσογειακούς αγώνες;

Απ.: Φυσικά. Θέλω όμως να καλέσω και τους Ηρακλειώτες να έρθουν να δουν όλα τα αθλήματα. Και το Open Water που θα είναι πολύ εντυπωσιακό και θα έχει Ηρακλειώτικη εκπροσώπηση.

 

Α. ΜΑΡΤΙΝΗ (Γ΄Αντιπρόεδρος ΚΟΕ): “Από τα 16 παιδιά τα 6 είναι από το Ηράκλειο”

Η γ’ αντιπρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Αλεξία Μαρτίνη έπαιξε ρόλο στο να έρθει στο Ηράκλειο για προετοιμασία η Εθνική ομάδα ανοιχτής θάλασσας νέων ανδρών – γυναικών, παίδων, κορασίδων, εφήβων και νεανίδων.

Η ίδια μας λέει:

“Η ΚΟΕ είναι κοντά στους κολυμβητές της και στηρίζει τις εθνικές ομάδες για να έχουν την καλύτερη προετοιμασία που μπορούν. Μετά από σχετικό αιτημα της ΠΕΚΥΚΡ σε συνεργασία με τον Τεχνικό Συμβουλο Σπύρο Γιαννιώτη και με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης και το ΕΑΚΗ καταφέραμε με απόλυτη επιτυχία να διοργανώσουμε το καμπ προετοιμασίας της Εθνικής μας ομάδας OW πριν τους Ευρωπαϊκούς και Παρακτιους Μεσογειακούς αγώνες.

Να τονίσω ότι από τα 16 παιδιά που συμμετέχουν τα 6 είναι από ηρακλειωτικα σωματεία. Ευχαριστώ πολύ τον Περιφερειάρχη Κρήτης Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Πιτσουλη γιατί αγκαλιασαν το καμπ από την πρώτη στιγμή. Πρέπει εξάλλου να πω ότι η Περιφέρεια Κρήτης σταθερά και διαχρονικά στηρίζει τον υγρό στίβο. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους Προπονητές και τους γονείς για την βοήθεια τους καθ όλη την διάρκεια.  Καλή επιτυχία σε όλους”.

 

Μ. ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος ΕΑΚΗ): “Καλύψαμε όλες τις ανάγκες της Εθνικής”

Δίπλα στην Εθνική ομάδα Π,Ε,Κ Ν. και Ν. Ανδρών-Γυναικών ανοιχτής θάλασσας ήταν συνεχώς ο α-ντιπρόεδρος του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου Μάνος Χουρδάκης και βοήθησε τα μέγιστα (όπως προπονητές συλλόγων και γονείς αθλητριών) έτσι ώστε τίποτα να μη λείψει στην αποστολή.

Ο ίδιος λέει στην “Π”: Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία για πρώτη φορά στο Ηράκλειο η προετοιμασία της Εθνικής Ομάδας Open Water -OWS.

Οι εγκαταστάσεις μας – κολυμβητήριο Λίντο και Καρτερός beach center-φιλοξένησαν για δέκα μέρες τον Ολυμπιονίκη μας και τεχνικό σύμβουλο της κολυμβητικής ομοσπονδίας Σπύρο Γιαννιώτη και τους διεθνείς μας κολυμβητές. Σε μια περίοδο που τα περισσότερα εθνικά αθλητικά κέντρα της χώρας είναι κλειστά, καταφέραμε να καλύψουμε με επιτυχία όλες τις ανάγκες της Εθνικής μας ομάδας ενόψει της συμμετοχής της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα OWS αλλά κ τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες!

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τους προπονητές που βοήθησαν τον Σπύρο Γιαννιώτη στο δύσκολο έργο του, την ΠΕΚΥΚΡ για την άψογη οργάνωση αλλά και τους γονείς που ήταν δίπλα στην ελληνική αποστολή και έκαναν την καθημερινότητα αυτών των παιδιών πιο εύκολη. Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ότι οι εγκαταστάσεις μας είναι πλέον πλήρως εκσυγχρονισμένες και έτοιμες να φιλοξενήσουν οποιαδήποτε αθλητική διοργάνωση τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο”.