Είχαν όραμα, στόχο και οργάνωση. Ο λόγος για τους πρώτους των πρώτων που μετά από την ανακοίνωση των βάσεων είδαν κι επίσημα τους κόπους τους να επιβραβεύονται, αφού από την επόμενη ακαδημαϊκή περίοδο θα είναι φοιτητές σε κάποιες από τις καλύτερες σχολές ολόκληρης της χώρας.
Με τα μόρια που συγκέντρωσαν, η επιλογή της σχολής δεν αποτέλεσε ιδιαίτερο πρόβλημα, παρά μόνο ίσως σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου η άνοδος των βάσεων ήταν πολλή υψηλότερη από το αναμενόμενο.
Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι υποψήφιοι από τα Λύκεια του Ηρακλείου, έχουν φθάσει κοντά στο απόλυτο κι έχουν επιτύχει τους στόχους τους στο μέγιστο βαθμό.
Οι αυριανοί, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, ναυπηγοί, ψυχολόγοι, αξιωματικοί, φυσικοί και ηλεκτρονικοί μιλούν στην «Π» για την επίτευξη του στόχου τους, για την πορεία ως την … κορυφή και για το μέλλον τους.
Πρώτος στην Οδοντιατρική Αθηνών κατάφερε να περάσει ο Γιώργος Γρεβετζάκης, κάνοντας πράξη το όνειρο του. Ο Γιώργος ήθελε από την αρχή τη συγκεκριμένη σχολή και με αρκετή οργάνωση και προσήλωση στο στόχο κατάφερε να επιτύχει, νιώθοντας μεγάλη υπερηφάνεια.
Πέμπτος στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πανεπιστημίου μπήκε ο Μάνος Ταβερναράκης, συνεχίζοντας μια … οικογενειακή παράδοση Μηχανικών και σκορπίζοντας μεγάλη χαρά και ικανοποίηση στους οικείους του. Ο Μάνος είχε επιλέξει τη συγκεκριμένη σχολή τόσο επειδή τη θεωρούσε πολύ καλή με καλή επαγγαλματική αποκατάσταση, όσο όμως κι επειδή προέρχεται από οικογένεια μηχανικών, από τους όποιους είχε πάρει μάλλον την κλίση.
Στην Ιατρική Ηρακλείου πέρασε η Γεωργία Αυγουστάκη με 19.300 μόρια.
«Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη και χαρούμενη» αναφέρει για να προσθέσει:
«Μετά απ’ όλο αυτό το άγχος και την πίεση, κατάφερα να επιτύχω το στόχο μου. Νιώθω ευχαρίστηση και μεγάλη ανακούφιση επειδή μπήκε τέλος στην αγωνία».
Στην πρώτη της επιλογή, την Ιατρική Ηρακλείου, πέρασε με 19.240 μόρια η Μαρία Κουρλετάκη.
Όπως αναφέρει η ίδια μιλώντας στην «Π» σύμφωνα με τα μόρια της μπορούσε να περάσει και στην Ιατρική Αθηνών, ωστόσο αποφάσισε να δηλώσει Ηράκλειο.
«Πιστεύω ότι θα έχω ένα πολύ καλό επίπεδο σπουδών στο Ηράκλειο και θα φοιτήσω σε μια πάρα πολλή καλή Σχολή» αναφέρει η ίδια.
Το ήθελε και το πέτυχε , συγκεντρώνοντας περισσότερα από 18.500 μόρια ο Κώστας Λυγεράκης, ο οποίος με την έναρξη της νέας φοιτητικής χρονιάς θα βρίσκεται στα έδρανα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η ιατρική επιστήμη επελέγη μετά από συζήτηση με τους καθηγητές τους.
Στην πρώτη του επιλογή στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατάφερε να περάσει ο Νίκος Φλουρής, παρά το γεγονός ότι τη φετινή χρονιά η σχολή σημείωσε μεγάλη άνοδο μορίων.
«Ήμουν πάνω από τη βάση της Σχολής ούτως ή άλλως και κατάφερα να περάσω στην πρώτη μου επιλογή» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Στην πρώτη της επιλογή και στο τμήμα Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας κατάφερε να περάσει η Αλεξάνδρα Ξηρουχάκη. Η Αλεξάνδρα ήθελε να πετύχει στην συγκεκριμένη σχολή απ’ όταν κιόλας είχαν ανακοινωθεί οι βαθμολογίες και δηλώνει πολύ χαρούμενη για την επιτυχία της.
Το όνειρο του πράξη κατάφερε να κάνει και ο Μηνάς Καστρινάκης, ο οποίος πέρασε στην Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Η συγκεκριμένη σχολή αποτελούσε το όνειρο του Μηνά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, διότι έτρεφε μεγάλη αγάπη στη συγκεκριμένη επιστήμη.
Στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών εισάγεται και ο Ανδρέας Παναγιωτάκης, ο οποίος επίσης είχε θέσει υψηλούς στόχους και πρώτη προτεραιότητα του τη συγκεκριμένη σχολή.
Πρώτος στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης εισήχθη, όπως προέκυψε με την ανακοίνωση των βάσεων, ο Λευτέρης Κόκκινος, ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 19 χιλιάδες μόρια. Ο απόφοιτος του 13ου ΓΕΛ Ηρακλείου ήταν πολύ χαρούμενος όταν είδε και τη σειρά κατάταξης που τον κατέτασσε στην κορυφή!
Ο Λευτέρης τονίζει ότι η χρονιά που τελείωσε ήταν δύσκολη, απαιτητική και με ελάχιστο ελεύθερο χρόνο. «Έγιναν πολλές θυσίες για το διάβασμα που ήταν πολύωρο» αναφέρει.
Στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Κρήτης και την πρώτη της επιλογή εισάγεται και η Μαρία Σιτόγλου η οποία είχε δηλώσει απ’ όταν είχαν ανακοινωθεί οι βαθμολογίες πως η συγκεκριμένη Σχολή και η συγκεκριμένη επιστήμη αποτελούν προτεραιότητα για την ίδια.
Στη Νομική Αθηνών κατάφερε να περάσει η Τζέκα Γκρισίλντα, η οποία δηλώνει πολύ ενθουσιασμένη. Η Νομική ήταν ανέκαθεν κάτι το οποίο αγαπούσε και ειδικότερα πρώτος στόχος της ήταν η Νομική Αθηνών.
Στη Νομική Αθηνών πέρασε και η Ελένη Γαρεφαλάκη, η οποία ήταν πρώτη της επιλογή.
«Ήθελα τη Νομική από μικρή ηλικία και είμαι χαρούμενη που κατάφερα να επιτύχω το στόχο μου» αναφέρει η Ελένη Γαρεφαλάκη και προσθέτει:
«Η Νομική είναι μια πολυεπίπεδη επιστήμη που καλύπτει πολλά αντικείμενα και δίνει αρκετές επιλογές, οπότε γι’ αυτό και την επέλεξα».
Στη Νομική κατάφερε να εισαχθεί ο Μάνος Μυρωνάκης, ο οποίος τρέφει αγάπη για την συγκεκριμένη επιστήμη από πολύ μικρή ηλικία. Ο ίδιος εκφράζει την ικανοποίηση του για την επιτυχία του, τονίζοντας πως η Νομική μπορεί να ανοίξει πολλούς δρόμους και να συμβάλει ως επιστήμη σε μια πολύ καλή επαγγελματική αποκατάσταση, όχι μόνο ως προς τη μάχιμη δικηγορία, αλλά και γενικότερα.
Πρώτη στην Ψυχολογία στο Ρέθυμνο κατάφερε να περάσει η Μαριέλα Ταρακσή με 19.290 μόρια. Η Μαριέλα μπορούσε πολύ εύκολα να περάσει με τα μόρια της σε όποια Σχολή ήθελε ωστόσο ήταν προσωπική της επιλογή να ασχοληθεί με την Ψυχολογία, επιλέγοντας μία από τις κορυφαίες σχολές Ψυχολογίας σε ολόκληρη τη χώρα.
Στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατάφερε να περάσει ο Γιώργος Παπιδάκης που συγκέντρωσε 18.800 μόρια. Η Σχολή των Μηχανολόγων Μηχανικών ήταν στις κορυφαίες προτιμήσεις του Γιώργου, ο οποίος και αναφέρει ότι υπάρχουν πάρα πολλές προοπτικές από τη συγκεκριμένη Σχολή που πιστεύει ότι θα μπορέσει να αξιοποιήσει.
Η αγάπη του στο μάθημα της Χημείας τον έκανε να επιλέξει το τμήμα Χημικών Μηχανικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο οποίο εισήχθη τέταρτος. Ο Γιάννης Πολυχρονάκης από μικρός ονειρευόταν να ασχοληθεί με την έρευνα κυρίως στον βιομηχανικό τομέα, προκειμένου να βοηθήσει, όπως μας είπε, στην πρόοδο της ανθρωπότητας
Σε σχέση με τον κόπο που κατέβαλε αναφέρει ότι «η προσπάθεια μου δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της τελευταίας χρονιάς. Το βασικό στοιχείο το οποίο με βοήθησε ήταν ότι είχα θέσει τη συγκεκριμένη σχολή ως στόχο εδώ και αρκετά χρόνια και ήμουν αποφασισμένος να πετύχω με αποτέλεσμα να κάνω στοχευμένο και μεθοδικό διάβασμα».
Στη Σχολή Μηχανολόγων και Μηχανικών Αεροναυπηγών πέρασε η Μαρία Μανιώρου. Στο άκουσμα της Σχολής η Μαρία δήλωσε ενθουσιασμένη, καθώς υποστηρίζει ότι ανοίγονται πολλές προοπτικές μέσα από τη Σχολή αλλά και νέα πεδία τα οποία δεν είχε σκεφθεί πριν τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Στην πρώτη του επιλογή και πρώτος πέρασε στο Φυσικό Κρήτης ο Ιωακείμ Πρωτοσύγκελλος. Από πολύ μικρή ηλικία ο Ιωακείμ έτρεφε μεγάλη αγάπη για την Φυσική, ωστόσο μέχρι και πριν να συμπληρώσει το Μηχανογραφικό του Δελτίο, αμφιταλαντευόταν μεταξύ διάφορων Σχολών. Τελικά επικράτησε η αγάπη του για την συγκεκριμένη επιστήμη και δήλωσε ως πρώτη του επιλογή το Φυσικό Κρήτης στο Ηράκλειο.
Επάγγελμα αναμένεται να κάνει την αγάπη της για την Ψυχολογία η Ειριάννα Ραμουτσάκη, η οποία από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα είναι φοιτήτρια στο τμήμα Ψυχολογίας Θεσσαλονίκης. Η Ειριάννα έτρεφε μεγάλη αγάπη για την Ψυχολογία, οπότε θεωρεί την εισαγωγή της στο συγκεκριμένο τμήμα μεγάλη επιτυχία.
Με 18.620 μόρια, ο Ιπποκράτης Χρηστάκος πέρασε στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Ιπποκράτης δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος από την εξέλιξη, καθώς η συγκεκριμένη Σχολή ήταν η πρώτη του επιλογή.