πανελληνιες 2023

Επαγγελματική αποκατάσταση και αγάπη. Αυτά είναι δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά τα οποία φαίνεται ότι λειτουργούν καταλυτικά στις επιλογές των κορυφαίων υποψήφιων από το Ηράκλειο.

Οι μαθητές που ξεπέρασαν το φράγμα των 18.500 μορίων, είναι έφηβοι συγκροτημένοι, που φαίνεται ότι γνωρίζουν πολύ καλά τι θέλουν από τη Σχολή στην οποία θα φοιτήσουν, αλλά και τι επιδιώκουν στο μέλλον.

Βασικό και κυρίαρχο σε πολλές περιπτώσεις των «πρώτων μεταξύ των πρώτων» είναι ο αθλητισμός, αλλά και μια προσπάθεια που δεν εκκινεί στην τρίτη λυκείου.

Από τη μία πλευρά, οι υποψήφιοι τονίζουν πως είχαν θέσει τους στόχους τους από πολύμικρή ηλικία και πάλευαν μεθοδικά γι’ αυτούς χωρίς να χάνουν την προσήλωση τους. Από την άλλη όμως αναφέρουν πως δεν έχασαν τις προπονήσεις τους και την επαφή τους με τον αθλητισμό, που φαίνεται ότι βοήθησε στο να υπάρχει καθαρό μυαλό και πολύ πιο διευρυμένη σκέψη.

Η «Π» παρουσιάζει το δεύτερο μέρος των αριστούχων από το Ηράκλειο, που κατάφεραν να υπερβούν τον εαυτό τους και να φθάσουν σε βαθμολογίες οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στο άριστα.

Συνολικά 19.240 μόρια κατάφερε να συγκεντρώσει ο Γιώργος Βισκαδουράκης, φθάνοντας κοντά στο απόλυτο. Ο ίδιος αναφέρει ότι από πολύ μικρή ηλικία σκέφτονταν την Πολεμική Αεροπορία, επειδή και οι δύο του γονείς υπηρετούν εκεί.

Ο Γιώργος Παπιδάκης

«Στις σκέψεις μου είναι είτε η Σχολή Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας είτε των Μηχανικών Αεροσκαφών, αλλά ακόμα δεν έχω πάρει τις τελικές μου αποφάσεις» αναφέρει και προσθέτει:

«Σκέφτομαι και κάποιες πολυτεχνικές σχολές, όμως η μεγάλη μου αγάπη λόγω και των γονιών μου είναι η Πολεμική Αεροπορία, γι’ αυτό και προσανατολίζομαι κυρίως προς τα εκεί». Αναφορικά με το αν θεωρεί δύσκολο το να φθάσει κανείς στην επιτυχία και λίγο πριν το απόλυτο άριστα αναφέρει:

«Ασφαλώς θέλει πολύ διάβασμα, πειθαρχία και προσήλωση. Αλλά πιστεύω πως αν κάποιος έχει βάλει έναν καθαρό στόχο και κατανοήσει τι χρειάζεται να κάνει για να τον επιτύχει, όλα είναι πολύ ευκολότερα».

Ο Μάνος Ταβερναράκης
Αποθεώνει
Η Μαρία Βεϊσάκη

Την Κοινωνική Εργασία του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου σκέφτεται ως πρώτη της επιλογή η Μαρία Βεϊσάκη, η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει 18.845 μόρια.

Η ίδια μιλώντας για την επιλογή της αναφέρει:

«Το βρίσκω αρκετά ενδιαφέρον ως επάγγελμα, ενώ το στοιχείο της συνεισφοράς προς τον συνάνθρωπο είναι σημαντικό κριτήριο για εμένα. Πιστεύω στην αυτοεξέλιξη του κάθε ανθρώπου και ότι όλοι είμαστε ίσοι. Δυστυχώς όμως δημιουργούνται κάποιες ανισότητες στην κοινωνία που ζούμε και θέλω να στηρίξω την ισότητα».

Σε σχέση με την επιλογή της τονίζει πως δεν θέλει να αποχωριστεί την Κρήτη και θέλει να στηρίξει ένα κρητικό πανεπιστήμιο με προοπτικές όπως το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

Αναφερόμενη στην προσπάθεια και τον κόπο της τονίζει:

«Δεν περίμενα πως έχω γράψει τόσο καλά, ενώ πίστευα πως σε ένα μάθημα δεν είχα πάει όπως θα ήθελα, μάλλον γιατί δεν πίστευα στον εαυτό μου. Οι βαθμοί όμως με διέψευσαν και νομίζω πως αυτό είναι ένα μάθημα κι ένα παράδειγμα πως όλοι πρέπει να πιστεύουμε στον εαυτό μας και πως όλοι πρέπει να προσπαθούμε για το καλύτερο ανεξάρτητα από το αν θεωρούμε ότι τα καταφέρνουμε πολύ ή λίγο σε αυτό που κάνουμε».

Ο Γιώργος Βισκαδουράκης
η Έφη Αχτσιόγλου
Ο Ιπποκράτης Χρηστάκος
τον Αλέξη

Στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών επιθυμεί να φοιτά από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος ο Γιώργος Παπιδάκης, ο οποίος και συγκέντρωσε συνολικά 18.780 μόρια.

«Πρώτη μου επιλογή θα είναι η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο» αναφέρει για να προσθέσει στη συνέχεια:

«Διάλεξα τη συγκεκριμένη σχολή, επειδή θεωρώ πως το συγκεκριμένο αντικείμενο είναι το μέλλον. Πιστεύω πως η συγκεκριμένη σχολή έχει πάρα πολλές προοπτικές και πολύ καλή επαγγελματική αποκατάσταση αφού ολοκληρωθούν οι σπουδές».

Μεταξύ της σχολής των Πολιτικών Μηχανικών και των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών αμφιταλαντεύεται ο Μάνος Ταβερναράκης που κατάφερε να συγκεντρώσει 18.710 μόρια.

Όπως ο ίδιος αναφέρει, είχε μεγάλη σημασία για εκείνον η σχολή των Πολιτικών Μηχανικών, αφού προέρχεται από οικογένεια μηχανικών. Εκτός όμως από τους Πολιτικούς Μηχανικούς σκέφτεται και τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, επειδή όπως αναφέρει είναι μια σχολή με πολλές προοπτικές και ανταποκρίνεται στο μέλλον.

Σε σχέση με το πόσο κοπίασε για να καταφέρει να φθάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ο ίδιος τονίζει πως χρειάζονταν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια μέσα σε όλα τα χρόνια.

«Σίγουρα χρειάζονταν πολλή προσπάθεια, απλά εγώ είχα ασχοληθεί από πολύ μικρή ηλικία αρκετά με τα μαθηματικά, τα οποία με βοήθησαν και στη μετέπειτα πορεία και την επιτυχία μου, αναφέρει, για να προσθέσει, πως ασφαλώς έπρεπε να γίνουν κάποιες θυσίες για να φθάσει στον επιθυμητό στόχο, ωστόσο το αποτέλεσμα τελικά τον δικαίωσε.

Συνολικά 18.620 μόρια κατάφερε να συγκεντρώσει ο Ιπποκράτης Χρηστάκος ο οποίος σκέφτεται την εισαγωγή του στις Οικονομικές Επιστήμες στην Αθήνα. Σε σχέση με την επιλογή του ο Ιπποκράτης Χρηστάκος αναφέρει:

«Μου άρεσαν ανέκαθεν οι Οικονομικές Επιστήμες. Κοίταξα το πρόγραμμα σπουδών του πανεπιστημίου και νομίζω πως είναι πολύ κοντά στα ενδιαφέροντα μου.

Επέλεξα τις οικονομικές επιστήμες επειδή είναι κάτι πιο γενικό, οπότε θεωρώ ότι μέσα από αυτές θα μπορέσω να δω τι είναι εκείνο που με ενδιαφέρει περισσότερο πάνω σε αυτό το αντικείμενο για να το ακολουθήσω.

Αναφορικά με το αν ήταν δύσκολη η επίτευξη του στόχου τονίζει:

«Ασφαλώς και ήταν αρκετά δύσκολο. Ήθελε προσπάθεια και συνέπεια. Αλλά με πρόγραμμα νομίζω ότι ο κάθε στόχος μπορεί να επιτευχθεί.

Προσωπικά δεν στερήθηκα κάτι, ούτε κι έχασα τις προπονήσεις μου στο Beach Volley. Αλλά υπήρχε ένας σωστός προγραμματισμός για να μπορέσω να επιτύχω τον στόχο».

Από τους πρώτους σε όλη την Ελλάδα

Από τους πρώτους σε όλη την Ελλάδα φαίνεται πως είναι ο Γιώργος Γρεβετζάκης από το Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο, ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει 19.500 μόρια.

Ο Γιώργος Γρεβετζάκης
Τσίπρα

Όπως αναφέρει ο ίδιος μιλώντας στην «Π» σκέφτεται να δηλώσει πρώτη σχολή είτε την Ιατρική, είτε την Οδοντιατρική, αν και προσανατολίζεται περισσότερο προς την Οδοντιατρική.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσπάθεια ήταν δύσκολη και επίπονη, ενώ δεν περιορίστηκε στο τελευταίο έτος του Λυκείου. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος ωστόσο, όπως υποστηρίζει η Γ’ Λυκείου είχε μικρότερο βαθμό δυσκολίας.

«Έκανα τις βόλτες μου, την γυμναστική μου κι ασχολούμουν με τον αθλητισμό, δεν τα άφησα όλα αυτά» υποστηρίζει και διευκρινίζει:

«Όλα αυτά βέβαια δεν γίνονταν χωρίς μέτρο ούτε ανεξέλεγκτα. Υπήρχε συγκέντρωση, υπήρχε συγκεκριμένο πρόγραμμα, κάποιες φορές χρειάστηκε και ξενύχτι, χωρίς όμως υπερβολές.