Οι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει πρωτίστως να ασχολούνται με τα  σημαντικά προβλήματα της κοινωνίας και όχι με δευτερεύοντα, ενώ τα σοβαρά παραμένουν στις καλένδες επί χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα Ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, που από τον Ιούνιο του 2012 παραμένουν μέχρι πρόσφατα εν υπνώσει.

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως πιστεύει ότι η εξόρυξη των Ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες πολύ πέραν της χώρας μας, πιθανόν ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Αυτό άφησε να διαφανεί κατά την επίσκεψή του στην Ιαπωνία πριν από δυο μήνες με συνοδεία 20μελή επιχειρηματική αποστολή, ανάμεσά τους και εκπρόσωποι του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ. Αυτή αποτελεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία Έλληνα ηγέτη, 17 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Ιαπωνία, αυτή του Κώστα Καραμανλή το 2005.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, στα μέλη του εθνικού ιαπωνικού επιχειρηματικού οργανισμού KEIDANREN (Ιαπωνική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων) ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει εξαγωγέας ενέργειας και πάροχος ενεργειακής ασφάλειας. Ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει γίνει σημαία με δράσεις και όχι με λόγια, που βιώνομε την ενεργειακή κρίση επί τόσα χρόνια. Στην φωτογραφία της Εικόνα 1, φαίνεται ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Ιαπωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης, επικεφαλής Ελληνικής αντιπροσωπείας σε επίσκεψη με στόχο την προσέλκυση ιαπωνικών επενδύσεων, είπε στα μέλη του KEIDANREN, ότι η Ελλάδα έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στη νέα ενεργειακή δομή της Ευρώπης, που τώρα αναπτύσσεται.

Ο ρόλος αυτός βασίζεται σε νέες υποδομές, που μετατρέπουν τη χώρα σε ενεργειακό κόμβο, στην προοπτική παροχής ενεργειακής ασφάλειας στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή, με συνεχείς προσπάθειες έρευνας υδρογονανθράκων, καθώς και με σοβαρές επενδύσεις από το αυξημένο ΑΠΕ της χώρας μας.

Σημείωσε «Επενδύουμε πολλά σε εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα. Φιλοδοξούμε να γίνουμε εξαγωγέας ενέργειας και πάροχος ενεργειακής ασφάλειας, τουλάχιστον στους Βαλκάνιους γείτονές μας». Και συνέχισε: «Για πρώτη φορά, ερευνούμε ενεργά για πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Η εξερεύνηση διευθύνεται από την ExxonMobil και τα αρχικά ευρήματα είναι αρκετά ελπιδοφόρα». Και πρόσθεσε «Η Ελλάδα είναι ένας από τους δέκα μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στον κόσμο», σχολιάζοντας τον σημαντικό ρόλο που πρέπει να παίξει η χώρα στο νέο τοπίο ΑΠΕ, που αναπτύσσεται στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία κατέχει τον μεγαλύτερο στόλο δεξαμενόπλοιων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αέριου (LNG) στον κόσμο, ως προς την αξία του, σύμφωνα με στοιχεία του έτους 2022, που παρέχονται από την Εταιρεία VesselsValue, μια διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα δεδομένων για τις αποτιμήσεις πλοίων.

Ο στόλος LNG της Ιαπωνίας είχε αξία 30,3 δισεκατ. δολαρίων πέρυσι, ο υψηλότερος στον κόσμο, ακολουθούμενη από την Ελλάδα, με 29,9 δισεκατ. δολάρια και την Ν. Κορέα με 17,1 δισεκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της VesselsValue.

Θα γίνει πράγματι η Χώρα μας εξαγωγέας ενέργειας και πάροχος ενεργειακής ασφάλειας, από την ενεργειακή κρίση που επί μακρόν βιώνομε;

Οψόμεθα!