συγκομιδή ελαιόλαδου

Κανένας πλέον δεν πουλά στην Κρήτη κάτω από 5 ευρώ το κιλό το λάδι, με τη φετινή χρονιά να αποδεικνύεται «χρυσή» απ’ όλες τις απόψεις. Η περίοδος πρακτικά έχει ολοκληρωθεί ενώ απομένει ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάξης του 10% που δεν έχει μαζευτεί για διάφορους λόγους.

Η κατάσταση ωστόσο είναι πάρα πολύ καλή στην αγορά, ενώ τόσο οι συνεταιριστές όσο και οι συνδικαλιστές  καλούν τους παραγωγούς που έχουν ελαιόλαδο να μην το πουλούν σε καμία περίπτωση κάτω από 5 ευρώ το κιλό.

Κι αυτή είναι η καλή πλευρά του νομίσματος, διότι δεν υπάρχει μόνο αυτή. Υπάρχει και η κακή πλευρά, η οποία σχετίζεται με την ανομβρία και τις πολύ «κακές» για την εποχή συνθήκες που επικρατούν και προμηνύουν μια μάλλον δύσκολη επόμενη ελαιοκομική περίοδο.

Ενώ μάλιστα οι εμπορικές πράξεις στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχουν φθάσει ακόμα και στην τιμή των 5.2 ευρώ ανά κιλό λαδιού, η παρατεταμένη περίοδος ανομβρίας έχει αρχίσει να προβληματίζει σοβαρά τους αγρότες.

Ακόμα και όσοι δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες, εκφράζουν σοβαρότατες ανησυχίες αναφορικά με τη νέα ελαιοκομική περίοδο, διότι διαπιστώνουν πως δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς βροχή στη λίπανση των ελαιόδεντρων τους, η οποία αφενός εγγυάται τν σωστή ανάπτυξη και καρπόδεσή τους για την επόμενη χρονιά, αφετέρου προστατεύει από κάποιες μορφές ασθενειών και προσβολών.

Στις αγροτικές περιοχές, οι εξελίξεις στο χώρο του ελαιολάδου αλλά και οι πιθανότητες επικείμενων προβλημάτων αποτελούν βασικό θέμα συζήτησης, αμέσως μετά από μια περίοδο που η χαρά και η ικανοποίηση ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η φετινή ελαιοκομική χρονιά απέφερε συνολικά 120.000 τόνους ελαιόλαδου, από τους οποίους οι 40.000 τόνοι δεν έχουν πουληθεί. Η μέση τιμή πώλησης τη φετινή χρονιά διαμορφώθηκε στα 4.9 ευρώ το κιλό, ενώ αυτή τη στιγμή στους διαγωνισμούς όλες οι εμπορικές πράξεις υπερβαίνουν τα 5 ευρώ.

Κι αν τα φετινά αποτελέσματα ήταν τα καλύτερα των τελευταίων τριάντα ετών, δεν προβλέπεται πως θα συμβεί κάτι ανάλογο και την επόμενη χρονιά. Οι πρώτες ενδείξεις και οι καιρικές συνθήκες, υποδηλώνουν πως η Κρήτη θα βρεθεί πιθανά στη θέση της Ισπανίας και της Ιταλίας με πολύ μικρή παραγωγή και αβεβαιότητα ως προς το τελικό προϊόν, αν δεν υπάρξουν πρώιμες βροχές που να ανατρέψουν την κατάσταση.

Κάθε χρονιά βέβαια διαπιστώνεται πως οι αρχικές προβλέψεις σε σχέση με τις τελικές διαφοροποιούνται κι αυτό γιατί η κλιματική αλλαγή έχει έρθει να ανατρέψει μια σειρά από δεδομένα.

Σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα πάντως, η Κρήτη βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως στο δημοπρατήριο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών υπάρχουν περίπου 2.500 τόνοι ελαιόλαδου.

Τα δεδομένα επιβεβαιώνει και ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, σύμφωνα με τον οποίο οι τιμές για το νησί κυμαίνονται μεταξύ 4,50 και 5,15 ευρώ το κιλό, ενώ στην Πελοπόννησο από 4,55 έως 5,10 ευρώ το κιλό και στα νησιά στα 4,90 ευρώ το κιλό.