Στα ύψη σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου
Στα ύψη σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες οι τιμές του

Στα ύψη βρίσκονται φέτος οι τιμές του ελαιολάδου όχι μόνο στην εγχώρια αλλά και στην παγκόσμια αγορά με αποτέλεσμα το λάδι να εξελίσσεται για εκείνους που το αγοράζουν σε είδος πολυτελείας.

Για την “εκτόξευση” των τιμών στις ελαιοπαραγωγικές χώρες αλλά και τους λόγους που την προκάλεσαν μίλησε χθες στην “Π” η διευθύντρια του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου “Athena” κα Μαρία Κατσούλη με ειδική πιστοποίηση γευσιγνωσίας του.

Οι τιμές αλλού

Σύμφωνα με την κα Κατσούλη, σήμερα οι τιμές στην Ιταλία ξεπέρασαν τα 6 ευρώ, στην Ισπανία φθάνουν τα 5,5 ευρώ το κιλό, στην Τυνησία τα 5 ευρώ, όπως και στην Ελλάδα ενώ η ίδια εικόνα υπάρχει και στην Τουρκία.

“Αυτές οι τιμές είναι πολύ καλές για τους παραγωγούς, αν όμως παγιωθούν το λάδι θα εξελιχθεί σύντομα σε είδος πολυτελείας” είπε.

Η διευθύντρια του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου “Athena”  κα Μαρία  Κατσούλη στην “Π”
Η διευθύντρια του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου “Athena”

Η κα Κατσούλη σχολίασε ότι το αρνητικό είναι ότι ακόμη και τα μη ποιοτικά ραφιναρισμένα ελαιόλαδα είναι πολύ ακριβά και φθάνουν στα 4 ευρώ το κιλό.

“Αν οι τιμές συνεχίσουν να ανεβαίνουν στη διεθνή αγορά, οι καταναλωτές είναι πιθανόν τους επόμενους μήνες να στραφούν σε άλλα προϊόντα πιο οικονομικά γιατί δεν θα μπορούν να πληρώσουν το ελαιόλαδο” είπε.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της ίδιας, ο λόγος που αυξάνονται οι τιμές του ελαιολάδου είναι η φετινή μείωση της παραγωγής κατά ένα εκατομμύριο τόνους κυρίως από την ισπανική αλλά και άλλες αγορές εξαιτίας παρατεταμένου καύσωνα και υψηλών θερμοκρασιών.

Η κα Κατσούλη είπε ότι φέτος η Τουρκία θα πάει καλά παράγοντας περίπου 400.000 τόνους, ενώ στην Ελλάδα η παραγωγή εκτιμάται ότι θα φθάσει τους 330.000 τόνους.

“Είναι σημαντικό να παράγουμε καλής ποιότητας ελαιόλαδο” τόνισε η κα Κατσούλη σχολιάζοντας ωστόσο ότι την τελευταία διετία η κατανάλωσή του έχει μειωθεί λόγω της υψηλής τιμής του.