Με … security θα πρέπει να προφυλάσσουν πλέον οι ιδιοκτήτες λιόφυτων τις περιουσίες τους, αφού όπως έχει αποκαλύψει ήδη η «Π» οι περιπτώσεις που άγνωστοι ραβδίζουν τις ελιές άλλων πληθαίνουν διαρκώς.
Σε μία περιοχή όπως την Κρήτη, όπου τα περισσότερα ελαιόδεντρα και οι περισσότερες περιουσίες δεν είναι περιφραγμένες, το φαινόμενο του να εισέλθει κάποιος σε ένα χωράφι και να αρχίσει ανενόχλητος να μαζεύει ελιές, είναι εύκολο να επιτευχθεί.
Με τη μέση τιμή μάλιστα του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου να βρίσκεται στα 4.80 ευρώ το κιλό, γίνεται κατανοητό πως μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να ωφελήσει τους «επιτήδειους» με πολύ σημαντικά ποσά. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που τα φαινόμενα αυτών των… περίεργων κλοπών αρχίζουν να πληθαίνουν, ενώ επεκτείνονται από την ευρύτερη περιοχή της μέσα Μεσαράς και των Αστερουσίων και στη βόρεια πεδιάδα.
Η παντελής έλλειψη αστυνόμευσης, αλλά και η ανυπαρξία αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών και προσωπικού κάνουν την παραβατικότητα ευκολότερη, ενώ αποθρασύνουν τους επιτήδειους. Την ίδια ώρα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδειχθεί μια τέτοιου είδους κλοπή, ακόμα κι αν υποβληθεί μήνυση, αφού εκτός όλων των άλλων οι δράστες πρέπει να πιαστούν επ’ αυτοφώρω.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Κρήτη βιώνει μία από τις καλύτερες περιόδους αναφορικά με το ελαιόλαδο κι ενώ οι συνεταιρισμοί της έχουν μπει σε μία διαδικασία βελτίωσης της ποιότητας, τυποποίησης και προώθησης του κρητικού ελαιολάδου. Η Περιφέρεια Κρήτης παράλληλα προχωρά μια σειρά από καινοτόμα έργα που έχουν ως στόχο τους τη βελτίωση της ποιότητας, αλλά και του brand name για το κρητικό ελαιόλαδο.
Φαίνεται όμως δυστυχώς πως το πρόσκαιρο κέρδος και οι … ευκαιρίες νέων μορφών παραβατικών συμπεριφορών, εξιτάρουν μια μικρή μερίδα ανθρώπων, η οποία κινείται ανενόχλητη στην ενδοχώρα και μοιάζει υπερβολικά δύσκολο αφενός να συλληφθεί και αφετέρου, αν και εφόσον συλληφθεί, να καταδικαστεί για κάποιο σοβαρό αδίκημα.