Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά αλλά με πενιχρά μέχρι στιγμής αποτελέσματα άρχισαν οι φορείς του τουρισμού να αναζητούν προσωπικό για να στελεχώσουν τις μονάδες τους τη νέα σεζόν.
Όπως σχολιάζουν, η εικόνα είναι απογοητευτική, τόσο από άποψη προσέλευσης ενδιαφερόμενων, όσο και από την άποψη της κατάρτισης των υποψήφιων.
«Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε αρχίσει να ψάχνουμε εργαζόμενους τόσο νωρίς, γιατί υπάρχει άγχος από την πλευρά των ξενοδόχων να βρουν προσωπικό» είπε στην «Π» ο Γιώργος Πελεκανάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων.
Ωστόσο, όπως ανέφερε, το ενδιαφέρον των εργαζόμενων είναι ιδιαίτερα περιορισμένο αφού ξέρουν ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση και θα βρουν δουλειά, έτσι προς το παρόν προτιμούν να πάνε διακοπές για να ξεκουραστούν ή να μαζέψουν τις ελιές τους.
Αλλά κι εκείνοι που πηγαίνουν για συνεντεύξεις, δεν έχουν εμπειρία ή εξειδίκευση, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Δημήτρη Κουμπαράκη.
«Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση», λέει ο ίδιος, γιατί οι λίγοι ενδιαφερόμενοι είναι άνθρωποι χωρίς γνώσεις και εμπειρία.
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι τα κενά δεν αφορούν μόνο καμαριέρες, σερβιτόρους, βοηθούς μαγείρων, αλλά και επιτελικά στελέχη, που είναι επίσης υπό εξαφάνιση.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 5 μεγάλα ξενοδοχεία στο νησί που αναζητούν διευθυντές και δεν βρίσκουν.
Η νέα σεζόν στην Κρήτη θα αρχίσει στα τέλη Μαρτίου και τα ξενοδοχεία θα χρειαστούν περί τους 30.000 εργαζόμενους.
Εντωμεταξύ, πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι από την Κρήτη ετοιμάζονται να φύγουν όπως κάνουν κάθε χρόνο, για να εργαστούν λίγους μήνες σε χειμερινά τουριστικά θέρετρα σε χώρες όπως η Ελβετία και η Αυστρία, με βασικό μισθό 2.500 ευρώ, πενθήμερο, οκτάωρο, τροφή και στέγη.
Μαζί με το μπουρμπουάρ των πελατών που είναι πάντα υψηλό, εξασφαλίζουν ένα ακόμη μισθό της τάξης των 1.000 ευρώ το μήνα.
Για τα εξειδικευμένα επιτελικά στελέχη, οι μισθοί φθάνουν τις 4.000-5000 ευρώ, με δεδομένο βέβαια το υψηλό κόστος ζωής των χωρών αυτών.