Κ. ΑΝΕΜΟΖΑΛΗΣ Ένας... χάκερ από το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης βγάζει και… χάκερ! Όπως έγραψε η «Π», ο Κωνσταντίνος Ανεμοζάλης, φοιτητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Ιδρύματος, στην πρώτη φάση του διαγωνισμού “Meta Hacker Cup” της Meta  αναδείχθηκε πρώτος στην Ελλάδα και δέκατος όγδοος στον κόσμο μεταξύ δώδεκα χιλιάδων συμμετεχόντων.

Ο ίδιος κατάγεται από το Ίλιον Αττικής και μόλις ολοκλήρωσε το 4ο έτος των σπουδών του στο Ηράκλειο.

«Μελλοντικά, όσον αφορά στην καριέρα μου, ο στόχος μου είναι να εργάζομαι σε μια αξιόλογη εταιρία και να αντιμετωπίζω σύνθετα προβλήματα που αφορούν την επιστήμη μου», αναφέρει στην «Π».

To Meta Hacker Cup είναι ο ετήσιος διαγωνισμός της Meta στον προγραμματισμό των υπολογιστών, ανοικτός σε συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο.

«Γενικότερα απολαμβάνω να παίρνω μέρος σε διαγωνισμούς όπως το Meta Hacker Cup.  Τα αλγοριθμικά προβλήματα σε τέτοιους διαγωνισμούς έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ένας ωραίος τρόπος να περνάει κανείς τον χρόνο του.

Παράλληλα, αποτελούν έναν πολύ καλό τρόπο να εξασκήσει κανείς τις προγραμματιστικές του ικανότητες, πράγμα που οι κορυφαίες εταιρείες απαιτούν από έναν υποψήφιο εργαζόμενο. Σχετικά με την θέση μου, είμαι σίγουρα πολύ χαρούμενος και περήφανος.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φάση του διαγωνισμού και ο ανταγωνισμός δε συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με τους επόμενους γύρους», εξηγεί. Σε ερώτηση αν το Πανεπιστήμιο Κρήτης συγκρίνεται με Ιδρύματα του εξωτερικού, απαντά πως «δεν έχω σπουδάσει σε κάποιο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού επομένως δε νομίζω ότι έχω ολοκληρωμένη άποψη πάνω σε αυτό το θέμα.

Παρ’ όλ’ αυτά, θα προσπαθήσω να απαντήσω αυτήν την ερώτηση σύμφωνα με τα συμπεράσματα που έχω σχηματίσει, από διαλόγους που είχα με συναδέλφους μου οι οποίοι σπουδάζουν σε αξιόλογα Πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως το ETH και το ΕPFL.

Πιστεύω ότι στον τομέα της έρευνας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με το ΙΤΕ, πετυχαίνουν αξιοθαύμαστα αποτελέσματα και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν απο τα περισσότερα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Ένα ωστόσο κομμάτι που υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, είναι η προώθηση διαγωνισμών όπως ο ACM ICPC και δράσεις πάνω σε αυτούς, όπως η ίδρυση φοιτητικών ομάδων για προπόνηση».

Ο Κωνσταντίνος Ανεμοζάλης αναφέρει πως «κατά τη γνώμη μου, για να κατανοήσει κάποιος σε βάθος μία επιστήμη και να αυξήσει το ενδιαφέρον του σε αυτή, πρέπει να την εφαρμόσει, και η συμμετοχή σε τέτοιους διαγωνισμούς πετυχαίνει ακριβώς αυτό.

Είμαι ωστόσο πολύ αισιόδοξος, γιατί τα τελευταία χρόνια μια τέτοια φοιτητική ομάδα, ο Δαίδαλος, έχει ιδρυθεί με την βοήθεια του καθηγητή μας κ. Μαρκάτου. Η ομάδα αυτή, αποτελείται από πολύ ταλαντούχους και εργατικούς φοιτητές και έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς Capture The Flag, μιας και ασχολείται περισσότερο με κυβερνοασφάλεια.

Επιπλέον, αναλαμβάνει δράσεις όπως η οργάνωση του Google HashCode Hub και φροντίζει να ενημερώνει τους νέους φοιτητές πάνω σε σχετικά θέματα».