Πολιτικοί, κληρικοί και λαός τίμησαν την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα Πανεπιστήμια της Κρήτης στο ενδεχόμενο να ενταχθούν στους κόλπους τους μέλη της πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης αναφέρει ότι «ενημερώθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι μέλη των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.) πρόκειται να απασχοληθούν για την αστυνόμευση των Πανεπιστημιακών
Ιδρυμάτων της Κρήτης. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για αυτή την εξέλιξη. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης θεωρεί ότι τα ελληνικά Πανεπιστήμια, και το Πανεπιστήμιο Κρήτης ειδικότερα, έχουν μεγάλες ανάγκες σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό και όχι για πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία θα δημιουργήσει και δεν θα λύσει προβλήματα».
Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης αναφέρει πως “Οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.) έχουν αντικείμενο σε χώρους όπου παρατηρείται εγκληματικότητα και διακυβεύεται η ανθρώπινη ζωή ή αξιοπρέπεια. Τα περισσότερα προβλήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας λύνονται με εκτενή συζήτηση και αμοιβαία συνεννόηση. Ειδικότερα για τη λειτουργία του Πολυτεχνείου Κρήτης, μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται στην έλλειψη ακαδημαϊκού, αλλά και διοικητικού, προσωπικού”.
Τ. Θεοδωρικάκος: «Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να είναι ασφαλή τα Πανεπιστήμιά μας»
Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ανέφερε χθες πως «οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να είναι ασφαλή τα Πανεπιστήμιά μας. Τα παιδιά μας έχουν πάει εκεί να σπουδάσουν και η ελληνική οικογένεια έχει δώσει πάρα πολλά χρήματα για να πετύχει αυτόν τον στόχο.
Άρα, χρειαζόμαστε ασφάλεια για τα παιδιά, για τους καθηγητές, για τις πρυτανικές αρχές, για τους εργαζόμενους. Σε αυτό θεωρώ ότι δεν μπορεί να διαφωνεί κανείς, είναι καθολικό αίτημα της κοινωνίας. Τα παιδιά που υπηρετούν στις ΟΠΠΙ, οι νέοι αυτοί αστυνομικοί, αγόρια και κορίτσια, είναι όλοι πτυχιούχοι και θα συμβάλουν στην ασφάλεια.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αφορά σε 4 απ’ τα 26 πανεπιστήμια της χώρας. Οι ΟΠΠΙ περιπολούν στους ανοιχτούς χώρους, σύμφωνα με τα σχέδια ασφαλείας των πανεπιστημίων, και προστατεύουν την ακαδημαϊκή κοινότητα από εμπόριο ναρκωτικών, από παραεμπόριο, από βίαιες συμπεριφορές, από οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια.
Έχουμε πλήρως διευκρινίσει ότι είναι εκτός ύλης το τι γίνεται από άποψη εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα στα αμφιθέατρα, ποιες είναι οι κοινωνικές σχέσεις των παιδιών, ποιες είναι οι πολιτικές δραστηριότητες κτλ. Όσο πιο γρήγορα σταματήσουν οι ακραίες αντιδράσεις μικρών περιθωριακών ομάδων, τόσο πιο καλά θα λειτουργήσει ο θεσμός».
Απαντώντας σε ερώτηση για τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι θα καταργήσει τον θεσμό των ΟΠΠΙ όταν ανέβει στην εξουσία ο υπουργός επισήμανε πως ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον τι εστί ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα κάνει ξανά το λάθος να του εμπιστευθεί την διακυβέρνηση της χώρας, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κόστισε στην Ελλάδα 100 δισ. ευρώ και παραλίγο η χώρα μας να καταστραφεί.
“Αναρωτιέμαι, ο κύριος Τσίπρας είναι δυνατόν να μην θέλει να υπάρχει ασφάλεια στο ελληνικό πανεπιστήμιο; Μήπως θέλει να παραδώσουμε το ελληνικό πανεπιστήμιο σε αυτούς που ξήλωσαν τη βιβλιοθήκη στο Αριστοτέλειο;
Μήπως θέλει να παραδώσουμε το ελληνικό πανεπιστήμιο αυτούς που λοιδόρησαν και χτύπησαν τον πρύτανη της ΑΣΣΟΕ; Μήπως θέλει να παραδώσουμε το ελληνικό πανεπιστήμιο σε έξω φοιτητικούς κύκλους, οι οποίοι νέμονται απ’ ότι φαίνεται τις φοιτητικές εστίες την ώρα που ψάχνουμε να βρούμε χρήματα για να στηρίξουμε τα νέα ζευγάρια, τους φοιτητές, τη στέγη, την ώρα που τα νοικοκυριά υπό το κύμα της ακρίβειας που έχει προκαλέσει ο πόλεμος” τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
“Εφαρμόζουμε τον νόμο σε συνεργασία με τις πανεπιστημιακές Αρχές, εφαρμόζουμε το νόμο με τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που συμφωνούν ότι όλοι πρέπει να είναι ασφαλείς στο πανεπιστήμιο. Περιμένω από τις δυνάμεις τις αντιπολίτευσης να δείξουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα διότι κάποτε πρέπει να συνεννοηθούμε” ολοκλήρωσε το σκεπτικό του.