ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟ ΑΦΜ Στα όρια η σύγκρουση Αρχιεπισκοπής-Δήμου Ηρακλείου

Βαραίνει το  κλίμα και βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις της Λότζια με την Αρχιεπισκοπής Κρήτης, με αφορμή το γεγονός ότι εξακολουθεί να σύρεται εδώ και τόσα χρόνια η δέσμευση του ΑΦΜ της Αρχιεπισκοπής με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια εμφαγματική κατάσταση στη λειτουργίας της καθώς έχει εγκλωβιστεί σε ένα καθεστώς αφόρητης ομηρείας.

Αυτό καταγράφηκε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο στην προχθεσινή  τιμητική εκδήλωση για τους φωτορεπόρτερ της Κρήτης που έγινε παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου, ο οποίος δεν έκρυψε τη δυσφορία του για την διαχείριση που έχει γίνει από τη Λότζια.

Όπως είναι γνωστό υπάρχει μια μεγάλη οικονομική εκκρεμότητα της Αρχιεπισκοπής προς το Δήμο Ηρακλείου που μαζί με τις προσαυξήσεις προσεγγίζει το 1,5 εκ ευρώ, στο πλαίσιο της πληρωμής της εισφοράς σε χρήμα από την εφαρμογής του σχεδίου πόλης.

Η πλευρά της Αρχιεπισκοπής που από τα προηγούμενα χρόνια έχει δηλώσει οικονομική αδυναμία να πληρώσει τα χρήματα αυτά, είχε επιχειρήσει με το σύμπραξη τοπικών βουλευτών να ψηφιστεί τροπολογία και να νομοθετηθεί το αίτημα της απαλλαγής, από την επιβάρυνση της εισφοράς σε χρήμα για το γεγονός ότι τα ακίνητα της εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης. Ωστόσο η προσπάθεια αυτή απέτυχε. Εκείνο όμως που κατάφερε είναι η δικαίωση της σε δικαστική προσφυγή, με την οποία πέτυχε την αποδέσμευση κάποιων τραπεζικών της λογαριασμών.

Ωστόσο το πρόβλημα της δέσμευσης του ΑΦΜ παραμένει άλυτο και το γεγονός αυτό προκαλεί λειτουργική παράλυση στην Αρχιεπισκοπή αφού κάθε δράση της προσκρούει σε αυτό το εμπόδιο.  Κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα αφού η πλευρά του Αρχιεπισκόπου υποστηρίζει ότι είχε ζητηθεί συνάντηση με το Δήμαρχο κ. Βασίλη Λαμπρινό, για να βρεθεί λύση στο εκκρηκτικό αυτό πρόβλημα και εκείνος δεν ανταποκρίθηκε.

Αντίστοιχα και η πλευρά του Δημάρχου ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι ουδέποτε προέκυψε τέτοιο αίτημα από την πλευρά του Αρχιεπισκόπου και ότι αν αυτό είχε συμβεί για κανένα λόγο δεν θα υπήρχε άρνηση.

Σε κάθε περίπτωση η πλευρά της Αρχιεπισκοπής θεωρεί ότι η οικονομική και η νομική υπηρεσία οφείλουν να δώσουν λύση και όχι  να παρατείνουν την ομηρεία της που δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε καθημερινή βάση.

Αντίστοιχα η πλευρά του Δήμου, φαίνεται ότι εξετάζει τι εναλλακτικές υπάρχουν στην κατεύθυνση αυτή, ώστε να απελευθερωθεί το ΑΦΜ και να δεσμευτεί για παράδειγμα ένα ακίνητο ώστε να μην υπάρξουν συνέπειες στους δημοτικούς υπαλλήλους οι οποίοι οφείλουν να εφαρμόσουν το νόμο.

Τι λέει η αντιδήμαρχος

Η αρμόδια αντιδήμαρχος κ.Καναβάκη με δήλωσή της στην “Π” υπενθύμισε ότι  η δέσμευση έγινε το 2016  και τόνισε ότι έχει  ζητήσει συνάντηση για διάφορα θέματα από τον Ιούνιο.

Η αρμόδια Οικονομική Υπηρεσία, εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία το έτος 2016 προχώρησε σε δέσμευση του ΑΦΜ της ΙΑΚ. Πρέπει να σημειωθεί ότι σχετικά με την δέσμευση του ΑΦΜ, ασκήθηκε από την ΙΑΚ, το ειδικό ένδικο βοήθημα που προβλέπεται (αίτηση αναστολής εκτέλεσης), πλήν όμως το Δικαστήριο δεν αποδέχθηκε την άρση του και έτσι μέχρι να εκδοθούν τελεσίδικες αποφάσεις σχετικά με τις εισφορές, το ΑΦΜ παραμένει δεσμευμένο.

ΚΑΝΑΒΑΚΗ
«Χθες το πρωί κάναμε μια σύσκεψη με τη Νομική Υπηρεσία και το Τμήμα Ταμειακής Βεβαίωσης για την αναζήτηση πιθανής άλλης σύννομης λύσης και η απάντηση που έλαβα είναι ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι έως τις τελικές αποφάσεις των δικαστηρίων».

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης έχει προς το Δήμο Ηρακλείου συνολική οφειλή ύψους 1.440.860,41 (κεφάλαιο συν προσαυξήσεις) από εισφορές για την εφαρμογή του σχεδίου πόλεως. Έχει προσφύγει δικαστικώς και αναμένεται η έκδοση αποφάσεων που θα κρίνουν τελεσίδικα το ζήτημα. Θυμίζω ότι ο χρόνος εκδίκασης στα Διοικητικά Δικαστήρια ορίζεται από το ίδιο το Δικαστήριο και όχι από το Δήμο».

«Σε κάθε περίπτωση έχω ζητήσει και τηλεφωνικώς και γραπτώς συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή από τις αρχές του καλοκαιριού για ενημέρωση του Αρχιεπισκόπου για διάφορα ζητήματα μεταξύ των οποίων και αυτό» ανέφερε.

Η κ. Καναβάκη επεσήμανε ότι οι ενέργειες των υπηρεσιών υπαγορεύονται από πλαίσιο ανελαστικών διατάξεων που εφαρμόζονται ίσα προς όλους και  ότι εάν υπάρχει εναλλακτικός νόμιμος τρόπος προφανώς και θα ληφθεί υπόψη και αυτό ζήτησε  εκ νέου να διερευνήσουν τα αρμόδια στελέχη του Δήμου.