«Το Ενυδρείο Κρήτης θέλουμε να ταξιδέψει σε όλη την Κρήτη μας και -γιατί όχι- σε όλη την Ελλάδα», αναφέρει, σε συνέντευξή του στην «Π» ο προϊστάμενος του CretAquarium, ερευνητής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του ΕΛΚΕΘΕ, Δρ. Ιωάννης Παπαδάκης.
Τονίζει πως «όσο τεράστια είναι η παρακαταθήκη που μας άφησε ο αείμνηστος Μ. Παπαδάκης τόσο μεγάλη είναι και η ευθύνη που έχω αναλάβει από την στιγμή που βρέθηκα στο «τιμόνι» του Ενυδρείου Κρήτης».
«Όσο τεράστια είναι η παρακαταθήκη που μας άφησε ο αείμνηστος Μ. Παπαδάκης τόσο μεγάλη είναι και η ευθύνη που έχω αναλάβει από την στιγμή που βρέθηκα στο «τιμόνι» του Ενυδρείου Κρήτης» τονίζει ο Δρ. Ι. Παπαδάκης
Το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
Τους τελευταίους μήνες είστε στο «τιμόνι» του Ενυδρείου Κρήτης, όπου άφησε το σημάδι του ο Μιχάλης Παπαδάκης. Ποιο το βάρος της ευθύνης;
«Όσο τεράστια είναι η παρακαταθήκη που μας άφησε ο αείμνηστος Μ. Παπαδάκης τόσο μεγάλη είναι και η ευθύνη που έχω αναλάβει από την στιγμή που βρέθηκα στο «τιμόνι» του Ενυδρείου Κρήτης. Η λέξη «ευθύνη» δεν έχει μόνο την έννοια ότι πρέπει να προστατεύσω και να διατηρήσω την παρακαταθήκη που παρέλαβα από τους προκατόχους μου, αλλά να δημιουργήσω και να προσθέσω νέα στοιχεία και δεδομένα, ώστε και εγώ με την σειρά μου να τα παραδώσω αργότερα ακόμα πιο πλούσια στους επόμενους που θα έρθουν και θα συνεχίσουν την ιστορία του CRETAquarium. Ως προϊστάμενος, αναγνωρίζω το μέγεθος της ευθύνης.
Είμαι αισιόδοξος και θεωρώ ότι θα τα καταφέρουμε λόγω της γνώσης που προσωπικά έχω αποκομίσει από την ερευνητική μου δράση σε σχετικά θέματα, αλλά και της σημαντικής συνδρομής των έμπειρων συνεργατών μου που στελεχώνουν το Ενυδρείο Κρήτης. Καθοριστικής σημασίας θεωρώ και την αρωγή όλου του προσωπικού του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε). Για τις προκλήσεις και τα πιθανά προβλήματα που ίσως θα βρεθούν στο δρόμο να είστε σίγουροι ότι εγώ μαζί με τους συνεργάτες μου είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, για να τα αντιμετωπίσουμε, ώστε το νέο όραμα και οι στόχοι που έχουμε βάλει να υλοποιηθούν. Με τη συντονισμένη προσπάθεια όλων μας, έχουμε την πεποίθηση ότι το Ενυδρείο Κρήτης θα συνεχίσει να δημιουργεί και να προσφέρει στην κοινωνία, την οικονομία και στην πρόοδο του τόπου μας».
Ο προκάτοχός σας, Δρ. Κωνσταντίνος Μυλωνάς, είχε πει και στην «Π» πως λόγω πανδημίας τα οικονομικά του Ενυδρείου ήταν συρρικνωμένα. Η εικόνα πλέον έχει βελτιωθεί; Αυτό το καλοκαίρι, ποια είναι η επισκεψιμότητα του Ενυδρείου;
«Η επισκεψιμότητα του Ενυδρείου Κρήτης ακολουθεί την ανοδική τάση που παρουσιάζουν οι αφίξεις των τουριστών στο νησί της Κρήτης και συνάδει βέβαια με την ιδιαίτερη και ξεχωριστή, θεωρούμε, εμπειρία που μπορεί ο επισκέπτης να αποκομίσει στον χώρο μας. Επιπλέον, βάσει των στοιχείων που συλλέγουμε, μια πρώτη εκτίμηση σχετικά με την επισκεψιμότητα είναι ότι ο αριθμός των επισκεπτών του Ενυδρείου έχει σημαντικά ανακάμψει. Ελπίζουμε αυτό να συνεχιστεί και όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα διότι τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας τα οικονομικά του Ενυδρείου συρρικνώθηκαν πάρα πολύ, όπως έχει ήδη αναφέρει και ο προκάτοχος μου Δρ Μυλωνάς. Σε αυτό το σημείο, θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Κρήτης για την σημαντική βοήθεια που μας παρέχει.
Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε γρήγορα σε αυτήν την συγκυρία η Περιφέρεια Κρήτης μας προσέφερε πολύτιμη οικονομική βοήθεια τόσο για την υλοποίηση αναγκαίων έργων αναβάθμισης των υποδομών του ενυδρείου όσο και για την εκπόνηση νέων εκπαιδευτικών δράσεων, αλλά και για τον εμπλουτισμό με νέα είδη, όπως οι καρχαρίες. Από πλευρά μας καλούμε όλο τον κόσμο, τους Έλληνες και τους ξένους επισκέπτες του νησιού μας να έρθουν να μας επισκεφτούν, να ενημερωθούν με βιωματικό τρόπο, αλλά και να πληροφορηθούν όχι μόνο για τους οργανισμούς που φιλοξενούμε στο ενυδρείο, αλλά και γενικότερα για θέματα σχετικά με το θαλάσσιο περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι οι επισκέπτες του Ενυδρείου Κρήτης έχουν τη δυνατότητα συζητώντας με το εξειδικευμένο προσωπικό μας για θέματα που σχετίζονται με τον υδάτινο κόσμο να λάβουν ουσιαστικές και έγκυρες γνώσεις και πληροφορίες, οι οποίες βασίζονται σε αποτελέσματα ερευνών και μελετών των ερευνητών του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.».
Τα σχέδια
Ποια είναι τα πλάνα του Ενυδρείου για το μέλλον; Να αναμένουμε νέες δράσεις και προγράμματα;
«Υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρουσες ιδέες τις οποίες τις συζητάμε με τους συνεργάτες μας με σκοπό τον σχεδιασμό και την υλοποίηση τους το συντομότερο. Να είστε σίγουροι ότι θα έχετε πολλά νέα μας το επόμενο διάστημα. Η περαιτέρω εμπλοκή του Ενυδρείου Κρήτης σε ερευνητικές, εκπαιδευτικές αλλά και ευρύτερα κοινωνικές δράσεις αναμένεται να συμβάλλει τόσο σε θέματα που αφορούν την κοινωνία όσο και στην αειφόρα οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας. Το Ενυδρείο Κρήτης θέλουμε να ταξιδέψει σε όλη την Κρήτη μας και γιατί όχι σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε πρόθυμοι να αξιοποιήσουμε την ψηφιακή τεχνολογία, ώστε να βελτιώσουμε τον έλεγχο, τη μελέτη και την παρατήρηση των οργανισμών. Επιπλέον, μέσω νέων διαδραστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων αποβλέπουμε σταθερά στη διάδοση και τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης, με βιωματικό τρόπο, στην εκπαιδευτική κοινότητα, και όχι μόνο. Θα κινηθούμε με σχέδιο και μεθοδικότητα. Προχωρώντας προσεκτικά, βήμα-βήμα και αξιολογώντας την κάθε ενέργεια και δράση μας θα προσπαθήσουμε συντονισμένα να επιτύχουμε τους στόχους μας».
Φιλοξενία οργανισμών με σεβασμό κι ευθύνη
Το τελευταίο διάστημα, γίνεται λόγος για τις συνθήκες που επικρατούν σε χώρους, όπως είναι οι ζωολογικοί κήποι. Κάποιοι διαμαρτύρονται και για τα Ενυδρεία. Τι τους απαντάτε;
«Όπως ανέφερα και παραπάνω, το Ενυδρείο Κρήτης είναι υπό την αιγίδα του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε που ως στόχο έχει τη μετάδοση της γνώσης των Επιστημών της Θάλασσας στο ευρύ κοινό.
Ως εκ τούτου το Ενυδρείο Κρήτης θεμελιώνει τη λειτουργία του και την εξέλιξή του στην επιστημονική γνώση και στις ανακαλύψεις της Θαλάσσιας Επιστήμης και επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να συγκροτεί μια φυσιογνωμία που να το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα δημόσια ενυδρεία, καθώς προτεραιότητες του αποτελούν:
- Η διάδοση και η εκλαΐκευση της γνώσης και της καινοτομίας που παράγεται από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε, αλλά και από την παγκόσμια θαλάσσια έρευνα.
- Η επιμόρφωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά µε την βιοποικιλότητα της Μεσογείου.
- Η προβολή της θαλάσσιας μεσογειακής ζωής με σκοπό την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων και η πληροφόρησή τους µε σύγχρονους τρόπους και μέσα.
- Η κινητοποίηση του επισκέπτη σχετικά με τα τρέχοντα και μελλοντικά θαλάσσια ζητήματα.
- Η ανάδειξη της διαχρονικής σχέσης του ανθρώπου µε το θαλάσσιο περιβάλλον, η καλλιέργεια ερεθισμάτων και προβληματισμού σχετικά µε την προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
- Η έρευνα σχετικά με τη βελτιστοποίηση των συνθηκών έκθεσης των θαλασσίων ειδών, με γνώμονα την ευζωία τους.
Επιπρόσθετα στο Ενυδρείο Κρήτης πραγματοποιείται περίθαλψη, φροντίδα και στην συνέχεια απελευθέρωση τραυματισμένων και ταλαιπωρημένων θαλάσσιων οργανισμών, όπως είναι οι χελώνες. Η διαχείριση των ζωντανών οργανισμών γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο και καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό ακολουθώντας κατά γράμμα τις βασικές και ειδικές αρχές ευζωίας του κάθε οργανισμού που φιλοξενούμε και με πολύ έντονο το αίσθημα της ευθύνης και του σεβασμού απέναντί τους.
Συνεπώς, τα ενυδρεία που ακολουθούν τους κανόνες της ηθικής και της ευζωίας των φιλοξενουμένων οργανισμών αποτελούν τον τόπο, όπου γίνεται συνάντηση και γνωριμία των οργανισμών αυτών με τον άνθρωπο. Στη συνέχεια, μέσω της πραγματοποίησης στοχευμένων δράσεων ευαισθητοποίησης τα οφέλη που αποκομίζονται είναι πολλαπλά και για τον άνθρωπο που τα μελετά και τα παρατηρεί, αλλά και για τους ίδιους τους θαλάσσιους οργανισμούς που εξαιτίας της μέριμνας που δέχονται δύνανται να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής τους, να αναπαραχθούν είδη τα οποία είναι απειλούμενα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και την κλιματική αλλαγή κ.ό.κ.
Έτσι οι ευαισθητοποιημένοι και σωστά ενημερωμένοι πολίτες πλέον μπορούν να ασκούν ουσιαστική επιρροή για την επίτευξη της προστασίας τόσο των οργανισμών όσο και του υδάτινου περιβάλλοντος, αλλά και γενικότερα όλης της ζωής πάνω στον πλανήτη μας».
Τους περίμεναν με αγωνία οι επισκέπτες του και, επιτέλους, μπορούν να τους απολαύσουν!
To Ενυδρείο Κρήτης υποδέχτηκε δύο καρχαρίες του είδους «Carcharhinus plumbeus». Οι καρχαρίες αυτοί γεννήθηκαν σε Ενυδρείο της Νότιας Γαλλίας και πρόκειται για νεαρά άτομα. Για την έλευσή τους ακολουθήθηκαν όλα τα απαραίτητα ελληνικά και ευρωπαϊκά πρωτόκολλα, ώστε η μεταφορά και η ένταξή τους στις δεξαμενές του Ενυδρείου Κρήτης (CRETAquarium) να γίνει με ασφάλεια και σεβασμό στους βιορυθμούς του συγκεκριμένου είδους και χωρίς να διαταραχθεί η ισορροπία εντός της δεξαμενής.
Η «άφιξη» αυτή υλοποιήθηκε με την έμπρακτη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και γίνεται στο πλαίσιο της διαρκούς ανανέωσης, ώστε το Ενυδρείο Κρήτης να συνεχίσει να προβάλλει τη θαλάσσια Μεσογειακή ζωή και να αναδεικνύει την διαχρονική σχέση του ανθρώπου µε το θαλάσσιο περιβάλλον, ακολουθώντας πάντα τις αρχές ευζωίας του κάθε οργανισμού που φιλοξενούμε.
Υπενθυμίζεται ότι το Ενυδρείο Κρήτης φιλοξενεί περίπου 250 είδη και 2500 χιλιάδες οργανισμούς της Μεσογείου, τα οποία μπορούν οι επισκέπτες μας να απολαύσουν από 100 διαφορετικά σημεία παρατήρησης, καθημερινά από τις 9:30 το πρωί έως τις 7:00 το απόγευμα.