Στα άκρα φτάνει η αντιπαράθεση με φόντο το Σχέδιο Δράσης για τη νήσο Χρυσή, καθώς λίγες ώρες μετά το ξήλωμα τόνων αυθαίρετων κατασκευών μπαζών και σκουπιδιών που κατέκλυζαν την προστατευόμενη περιοχή, και τη διαβεβαίωση του Συντονιστή της Επιτροπής του Σχεδίου Δράσης, κ. Καλούστ Παραγκαμιάν ότι «η μπίζνα τέλος», ο Δήμαρχος κ. Θ. Καλατζάκης κατέθεσε μήνυση σε βάρος του για συκοφαντική δυσφήμιση, ψευδείς δημόσιες κατηγορίες και προσωπικές ύβρεις.
Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε χθες το έργο κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών στη νήσο Χρυσή με τη μεταφορά των αποβλήτων κατεδάφισης σε κατάλληλο χώρο υποδοχής.
Με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης εκτελέστηκαν μέσω εργολαβικής σύμβασης, είκοσι αποφάσεις πρωτοκόλλων κατεδάφισης παραπηγμάτων μέσα στο δασικό οικοσύστημα και την αναδασωτέα έκταση στο νησί.
Τα απόβλητα κατεδάφισης, καθώς και μεγάλος όγκος μπαζών και σκουπιδιών που κατέκλυζαν την προστατευόμενη περιοχή, συγκεντρώθηκαν από τεχνικό συνεργείο με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου και της Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε συγκεκριμένη θέση στο νότιο τμήμα της έκτασης.
Η μεταφορά των υλικών κατεδάφισης, καθώς και των ογκωδών σκουπιδιών, πραγματοποιήθηκε με χρήση ειδικού πλωτού σκάφους με γερανό, το οποίο απέπλευσε προ ημερών από το Λιμένα Ηρακλείου, και χθες το μεσημέρι επέστρεψε με το φορτίο των αποβλήτων από τη Χρυσή στο λιμάνι.
Χθες, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης κατέθεσε μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας σε βάρος του Συντονιστή της Επιτροπής, που έχει αναλάβει το σχέδιο δράσης για τη νήσο Χρυσή, κ. Καλούστ Παραγκαμιάν για συκοφαντική δυσφήμιση, ψευδείς δημόσιες κατηγορίες και προσωπικές ύβρεις. Ο ίδιος με δηλώσεις του τονίζει ότι «μου είναι μία άκρως δυσάρεστη διαδικασία και πρωτόγνωρη για μένα καθώς σε όλη την πολύχρονη διαδρομή μου στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχω φτάσει ποτέ ξανά στο σημείο να αναγκαστώ να προβώ σε τόσο ακραία μέτρα.
Ο κ. Παραγκαμιάν χωρίς στοιχεία, χωρίς να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα και δίχως καν να γνωρίζει τον τρόπο, που εργάζομαι και τις αρχές μου ως άνθρωπο εξαπολύει ύβρεις και συκοφαντίες, που με προσβάλλουν ασύστολα και θίγουν την υπόληψη μου, την ηθική μου υπόσταση και την ακεραιότητα του χαρακτήρα μου.
Παρότι δε μου αρέσει να φτάνω σε δικαστική αντιπαράθεση δεν μπορώ να επιτρέψω να συνεχιστεί αυτή η επίθεση και η απαράδεκτη φρασεολογία κατά εμού και των συνεργατών μου και το μόνο που επιθυμώ είναι να συνεχίσω να υπηρετώ τους δημότες της Ιεράπετρας, από το αξίωμα του Δημάρχου ανεπηρέαστος και απερίσπαστος. Θα ακολουθήσει και αγωγή κατά του κ. Παραγκαμιάν προκειμένου να αποφανθεί η δικαιοσύνη για το λόγο της συμπεριφοράς του και να αποκαλυφθούν οι αληθινές προθέσεις του».
Η «Π» επικοινώνησε με τον ο πρόεδρο της Επιτροπής Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης για το νησί κ. Καλούστ Παραγκαμιάν ο οποίος αναφερόμενος στο όλο θέμα ξεκαθάρισε ότι ποτέ δε χρησιμοποίησε ύβρεις, ούτε έθιξε με κανένα τρόπο την προσωπικότητα του Δημάρχου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το μόνο το οποίο κατέστησε σαφές είναι ότι «μπίζνα τέλος». Όπως είπε το νησί δεν μπορεί να έχει αυτοσκοπό και να αντιμετωπίζεται ως τουριστικό προϊόν διότι είναι η πιο προστατευόμενη περιοχή στην Κρήτη.
Συγκεκριμένα τα 13 στρέμματα του υπόκεινται σε ένα καθεστώς απόλυτης προστασίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό το καθεστώς προστασίας έχουμε πρόθεση και αγωνία να περιφρουρήσουμε μέσα από την εφαρμογή́ της νομιμότητας, για την αποκατάσταση του υποβαθμισμένου φυσικού περιβάλλοντος και τοπίου.
Το σχέδιο δράσης για τη διάσωση του οικοσυστήματος στο Γαϊδουρονήσι
Ξεκάθαρες απαντήσεις για το Σχέδιο Δράσης για τη νήσο Χρυσή και γιατί είναι κρίσιμο ζητούμενο η εφαρμογή του, δίνει με αναλυτικό της κείμενο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, που εξηγεί βήμα – βήμα την αντικειμενική ανάγκη που υπάρχει προκειμένου η τοπική κοινωνία να στηρίξει την προσπάθεια που γίνεται για τη διατή́ρηση του σπάνιου αυτού οικότοπου.
Γιατί η Χρυσή έχει ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας που πρέπει να εφαρμοστεί;
Η νήσος Χρυσή έχει τεθεί υπό αυστηρό καθεστώς προστασίας λόγω των φυσικών της χαρακτηριστικών, της σπάνιας χλωρίδας και του αρχαιολογικού της ενδιαφέροντος που την καθιστούν μοναδική αλλά, ταυτόχρονα, ευάλωτη στην αλόγιστη εκμετάλλευση. Η εντατική πίεση που ασκείται στο οικοσύστημα, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, σε συνδυασμό με τις δυσμενείς συνθήκες της κλιματικής αλλαγής έχουν οδηγήσει όλες τις περιβαλλοντικές διαδικασίες στο νησί σε υποβάθμιση, γεγονός το οποίο ίσως είναι μη αναστρέψιμο με φυσικό τρόπο (αναγέννηση, αναβλάστηση, αποκατάσταση).
Η Χρυσή προστατεύεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, καθώς συμπεριλαμβάνεται με το γειτονικό Μικρονήσι, ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης, στο δίκτυο Natura 2000. Επίσης, είναι κηρυγμένη ως Αρχαιολογικός χώρος, Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, Καταφύγιο Άγριας Ζωής και, Αναδασωτέα έκταση. Η βοσκή αιγών, προβάτων και μεγάλων ζώων καθώς και η υλοτομία δασικών θάμνων και δένδρων απαγορεύονται με δασικές αστυνομικές διατάξεις, ενώ η «Αλυκή Χρυσής» προστατευεται με Προεδρικό Διάταγμα ως μικρός νησιωτικός υγρότοπος.
Ποιές είναι οι κυριότερες πιέσεις και απειλές για το φυσικό περιβάλλον του νησιόύ;
Οι κύριες πιέσεις και απειλές, όπως καταγραάφονται και τεκμηριώνονται από επιστημονικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων (LIFE-JUNICOAST, LIFE-IP 4 NATURA κα), αφορούν στον μαζικό τουρισμό, την ελεύθερη κατασκήνωση σε παραπήγματα και σκηνές, την έλλειψη πληροφόρησης του κοινού, την παραγωγή απορριμμάτων, τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, την παράνομη βόσκηση και το κυνήγι κατά τους χειμερινούς μήνες, την εισαγωγή ξενικών φυτικών ειδών και την επιδείνωση των κλιματολογικών συνθηκών.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες ανακριτικές Αρχές, η παραβατική δραστηριότητα εξακολουθεί μέχρι σήμερα να μαίνεται σχεδόν ανεξέλεγκτη στη Χρυσή, καθώς υποβάλλονται με αμείωτη συχνότητα μηνύσεις για παράνομες δραστηριότητες υπαίθριου εμπορίου, κατασκήνωση, παράνομα εγκατεστημένα αντλητικά συγκροτήματα και επιφανειακούς αγωγούς μεταφοράς νερού από πηγάδια, παράνομες διανοίξεις πηγαδιών, αυθαίρετες κατασκευές/παραπήγματα πλησίον της παραλίας και εντός του κεδρόδασους, διάνοιξη χωματόδρομων, παράνομη χρήση και κυκλοφορία τετράτροχων, περιβαλλοντική ρύπανση κα.
Κινδυνεύει ο οικότοπος προτεραιότητας του θαλάσσιου κέδρου (άρκευθος);
Τα τελευταία είκοσι χρόνια ο οικότοπος προτεραιότητας του άρκευθου στη Χρυσή παρουσιάζει σοβαρότατη και εμφανή υποβάθμιση. Η άσκηση παράνομων δραστηριοτήτων, η αυξημένη επισκεψιμότητα τους καλοκαιρινούς μήνες, η παράνομη υπεράντληση νερού από τα πηγάδια και η υπερβόσκηση ασκούν στο οικοσύστημα έντονη και καταστροφική πίεση η οποία έχει προκαλέσει, μεταξύ άλλων, εκτεταμένες ξηράνσεις στη δασική βλάστηση που προβληματίζουν φορείς, επιστήμονες και την τοπική κοινωνία.
Σύμφωνα με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που εκπονήθηκε το 2015 για τη Χρυσή, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οικότοπος προτεραιότητας αφορούν τόσο στις ξηράνσεις όσο και στην αδυναμία φυσικής αναγέννησης.
Επιπρόσθετα, οι αμμοθίνες σε πολλά σημεία έχουν υποχωρήσει αισθητά (έκθεση των ριζών). Η υποβάθμιση του προστατευόμενου οικοτόπου είναι εμφανής σήμερα λόγω της ανθρώπινης πίεσης (κατασκήνωση, χρήση των ριζών ως καύσιμη ύλη, κυκλοφορία οχημάτων, παράνομη βόσκηση κα), ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, που έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία αναβλάστησης των αρκεύθων.
Στην πρόσφατη αυτοψία της Επιτροπής και υπηρεσιακών στελεχών στη νήσο, οι παραπάνω φόβοι επιβεβαιώθηκαν με το χειρότερο δυνατό τρόπο, καθώς δεν υπάρχει καθόλου φυσική αναγέννηση, κατά θέσεις το κεδρόδασος είναι ολοκληρωτικά κατεστραμμένο (καθολική ξήρανση και υπερίσχυση υποδεέστερων χωροκατακτητικών ειδών), στο βόρειο τμήμα εμφανίζεται μικρή αναβλάστηση των δέντρων αλλά η ξήρανση υπερβαίνει το 50% της βλάστησης και, ο οικότοπος των αμμοθινών είναι έντονα υποβαθμισμένος από τις ποικίλες πιέσεις, με τη στάθμη της άμμου να έχει υποχωρήσει κατά τόπους έως και μερικά μέτρα.