“Ναι” στην αποκατάσταση της αδικίας στην Αλικαρνασσό

Ομόφωνα «ναι» είπε το Δημοτικό Συμβούλιο στην φόρμουλα που εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Μανόλης Βασιλάκης, για να λυθεί ένα βαθιά κοινωνικό πρόβλημα που ταλανίζει την περιοχή της Ν.Αλικαρνασσού, που αφορά στην αποκατάσταση των ανοικτών ζητημάτων που υπάρχουν με δεκάδες καταπατήσεις δημοτικών εκτάσεων. Πρόκειται για καταπατητές δεύτερης και τρίτης γενιάς οι οποίοι έχουν πληρώσει για να αποκτήσουν την έκταση που κατέχουν αλλά δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αποκτήσουν τίτλο ιδιοκτησίας. Η φόρμουλα (που εφόσον εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, θα ακολουθήσει η μαζική αποκατάσταση δεκάδων περιπτώσεων), προβλέπει ότι ο πολίτης θα επιλέξει ένα μηχανικό και ένα συμβολαιογράφο της αρεσκείας του.

Αυτά τα δύο πρόσωπα  θα τα υποδείξει στον αντιδήμαρχο και εκείνος με τη σειρά του θα τα εξουσιοδοτήσει εγγράφως, να προχωρήσουν την όλη  διαδικασία που θα σφραγιστεί με την υπογραφή συμβολαίου. Ο κ. Βασιλάκης τόνισε ότι η λύση αυτή δρομολογήθηκε μέσα από την επίμονη και παραγωγική συνεργασία της νομικής συμβούλου του Δήμου κ. Μαρίας Κατίκα, και του στελέχους της Δημοτικής Περιουσίας κ. Κατερίνας Φωστιέρη που δίνουν διέξοδο σε ένα πρόβλημα που ξεπερνά τα όρια της Ν.Αλικαρνασσού και επεκτείνεται στη Χρυσοπηγή το Ατσαλένιο, το Μασταμπά …Όπως είπε θα ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε τη φόρμουλα με τον πρώτο καταπατητή και εφόσον εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη θα ακολουθήσει οι μαζική έγκριση όλων των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν.

Τη βαθιά γνώση που έχει στο τεράστιο αυτό θέμα επικαλέστηκε ο κ. Ευρ. Κουκιαδάκης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να αποκτήσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι ένα τίτλο ιδιοκτησίας.

Αντίστοιχα  ο κ.Περισυνάκης σχολίασε ότι είναι εξαιρετικά ευχάριστη εξέλιξη η δρομολόγηση μιας λύσης σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα που έρχεται  να δικαιώσει δεκάδες οικογένειες που δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας και δεν μπορούν να τα μεταβιβάσουν. Είναι ιστορικές οικογένειες κάποιες ήδη πλήρωσαν το ελληνικό κράτος και ποτέ δεν πήραν τίτλους ιδιοκτησίας, πρέπει γρήγορα να αποκτήσουν  τη νομιμότητα που δικαιούνται.

Θα είναι μια απόφαση σταθμός  με την οποία είναι σημαντικό να λυθούν και άλλα προβληματα σε προσφυγικές περιοχές της πόλης. Από την πλευρά του ο κ. Κασαπάκης μίλησε  με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση για τους απαράδεκτους χειρισμούς σε βάρος των προσφύγων και των εργαζομένων γενικότερα και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει πλήρης νομική τεκμηρίωση της πρότασης.

Αντίστοιχα ο κ.Νίκος Αγγελάκης εξέφρασε την αγανάκτηση του για το γεγονός ότι το κράτος δεν έχει αποκαταστήσει ακόμα αυτές τις αδικίες και έριξε το γάντι στους τοπικούς βουλευτές να δρομολογήσουν διαδικασίες στην κατεύθυνση αυτή, μέσα από νομοθετική ρύθμιση. Σε αντίθετη περίπτωση κτηματολόγιο στις περιοχές αυτές δεν θα γίνει ποτέ.

Η πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Στέλλα Καλογεράκη Αρχοντάκη έκανε μια διαχρονική αναφορά στο πολύπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς των επικαλύψεων και στην ολιγωρία του ελληνικού δημοσίου υπογραμμίζοντας ότι τα ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν θα μπορούν να λυθούν μόνο με νομοθετική ρύθμιση. Μακάρι να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση  αυτού του χρόνιου ζηήματος.