Η μετάλλαξη “Ομικρον 2” έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Κρήτη. Πρόκειται για δύο κρούσματα στο Ηράκλειο και τη Σητεία. Ο καθηγητής Ιολογίας Γιώργος Σουρβίνος είπε στην “Π” ότι πρόκειται για μια νέα γυναίκα από το Ηράκλειο που ταξίδεψε στη Μεγάλη Βρετανία και έναν άνδρα μεγαλύτερης ηλικίας από τη Σητεία ο οποίος δεν έχει ιστορικό ταξιδιού. Και οι δύο έχουν ήπια συμπτώματα, η γυναίκα παραμένει στο σπίτι της σε καραντίνα, ο άνδρας νοσηλεύθηκε για λίγο σε νοσοκομείο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο, υπάρχουην πολλά ύποπτα κρούσματα της “Όμικρον 2” που εξετάζονται και αφορουν πολίτες σε όλη την Κρήτη.
Δεν είναι πιο επικίνδυνη
Η υποπαραλλαγή της “Όμικρον” με την επιστημονική ονομασία ΒΑ.2, γνωστή ευρύτερα και ως «stealth» ή “Όμικρον 2” είναι απίθανο να δημιουργήσει «ύπουλα» ένα νέο καταστροφικό επιδημικό κύμα και να αλλάξει ξανά την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού, ενώ δεν συνιστά αιτία σοβαρής ανησυχίας. Δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο ούτε να αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας, ενώ τα εμβόλια Covid-19 είναι εξίσου αποτελεσματικά απέναντι της, όπως και με τις προηγούμενες παραλλαγές, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλεια Υγείας της Βρετανίας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όμως, επειδή η ΒΑ.2 φαίνεται ακόμη πιο μεταδοτική από την αρχική “Όμικρον” (μιάμιση φορά περισσότερο σε σχέση με την κυρίαρχη υποπαραλλαγή ΒΑ.1, σύμφωνα με Δανούς επιστήμονες), μπορεί να επιβραδύνει τη μείωση των κρουσμάτων σε μεγάλο μέρος του κόσμου και άρα να παρατείνει τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτή είναι συνοπτικά η έως τώρα εικόνα που έχει η επιστημονική κοινότητα για τη ΒΑ.2, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και στο πρακτορείο Ρόιτερς.
«Είναι πιθανό να υπάρξει μια υψηλότερη κορύφωση κρουσμάτων στα μέρη όπου η πανδημία δεν έχει ακόμη κορυφωθεί και μία επιβράδυνση στην πτωτική τάση τους στις περιοχές που έχουν ήδη περάσει την κορύφωση της “Όμικρον”», εκτίμησε ο ιολόγος δρ Τόμας Πίκοκ του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου.
Ένα κρίσιμο ερώτημα, προς το παρόν αναπάντητο, είναι κατά πόσο όσοι έχουν μολυνθεί από την έως τώρα κυρίαρχη υποπαραλλαγή ΒΑ.1 της “Όμικρον”, κινδυνεύουν να μολυνθούν και από τη ΒΑ.2 ή είναι προστατευμένοι απέναντι της. Αν δεν είναι, τότε σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο δρα Έγκον Όζερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, «μπορεί να υπάρξει ένα είδος κύματος κρουσμάτων που θα μοιάζει με την διπλή καμπούρα της καμήλας, αλλά είναι ακόμη νωρίς για να ξέρουμε τι θα συμβεί». Το καλό νέο πάντως, τόνισε, είναι ότι «τα εμβόλια και οι ενισχυτικές δόσεις θα συνεχίσουν να κρατούν τους ανθρώπους μακριά από το νοσοκομείο και θα τους προστατεύουν από τον θάνατο».