Ο κ. Κοντάκης και ο κ. Κατσαράκης

Το Υπουργείο Παιδείας ξεκαθαρίζει πως η εξεταστική των ΑΕΙ θα γίνει δια ζώσης ενώ τα Πανεπιστήμια θέλουν να έχουν τη δυνατότητα επιλογής!

Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται σήμερα η σύνοδος των πρυτάνεων παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

Τα Πανεπιστήμια, μετά από τις γιορτές των Χριστουγέννων, λειτουργούν χωρίς τροποποιήσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα, παρόλο που η παραλλαγή Όμικρον έχει αλλάξει τα δεδομένα της πανδημίας στη χώρα μας. Έτσι, οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές δεν αισθάνονται ασφαλείς να επιστρέψουν σε γεμάτα αμφιθέατρα, ανεξάρτητα αν συνεχίζονται οι έλεγχοι των πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού rapid test.

Το μόνο καινούργιο, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις γιατί ανακοινώθηκε πριν τη σύνοδο ή τέλος πάντων χωρίς ενημέρωση των διοικήσεων των ΑΕΙ, είναι η πρόβλεψη του τι θα γίνει για όποιον φοιτητή νοσήσει την περίοδο της εξεταστικής.

ο κ. Κοντάκης
ο κ. Κοντάκης

Συγκεκριμένα, τη δυνατότητα να εξεταστούν στα μαθήματα που είχαν δηλώσει και δεν εξετάστηκαν λόγω νόσησης από Sars-Cov 2 θα έχουν οι φοιτητές σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά το τέλος της εξεταστικής περιόδου ή σε άλλη ημερομηνία.  Η διενέργεια εξετάσεων κατά την εξεταστική περίοδο του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 πραγματοποιείται με φυσική παρουσία.

Οι φοιτητές που νοσούν με λοίμωξη, δεν θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις για όσο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε απομόνωση σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο απομόνωσης. Η απουσία τους λόγω νόσησης θα προκύπτει μέσω της καταγραφής τους στην πλατφόρμα edupass.

Όλοι οι φοιτητές που προσέρχονται στο Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. για τη συμμετοχή τους σε γραπτές ή προφορικές εξετάσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση στην πλατφόρμα edupass (https://edupass.gov.gr), εάν δεν έχουν ήδη υποβάλει σχετική δήλωση κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου. Οι συγκεκριμένοι φοιτητές θα εξεταστούν στα μαθήματα στα οποία υποχρεωτικώς απουσίαζαν, σε άλλη ημερομηνία που θα οριστεί με επιμέλεια του διδάσκοντος.

Η συμμετοχή στις εξετάσεις πραγματοποιείται υποχρεωτικά κατόπιν επίδειξης ενός εκ των κάτωθι: πιστοποιητικού εμβολιασμού, πιστοποιητικού νόσησης, βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου, εξέτασης PCR έως εβδομήντα δύο (72) ωρών ή εξέτασης rapid test έως σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν την προβλεπόμενη ώρα έναρξης της εξέτασης του μαθήματος.

Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης για όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή, ενώ συνιστάται η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή ΚN95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας.

«Η υπευθυνότητα που έχει επιδείξει το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας μέσω του μαζικού εμβολιασμού αποτελεί παράδειγμα για την υπόλοιπη ελληνική κοινωνία. Ο εμβολιασμός παραμένει η καλύτερη ασπίδα μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

Γιατί αντιδρούν οι πρυτάνεις

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Γιώργος Κοντάκης αναφέρει στην «Π» πως τα Ιδρύματα λειτουργούν με μάσκες, αποστάσεις και υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και από τους φοιτητές.

Ωστόσο, θα ήταν προτιμότερο το Υπουργείο Παιδείας να μην επέβαλε στα ακαδημαϊκά τμήματα να προχωρήσουν σε δια ζώσης εξεταστική, θα έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα κάνουν διαδικτυακά τις εξετάσεις, όπως είχε γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν. Εκείνο που ζητούν τα Ιδρύματα είναι να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία όσο αφορά στη λήψη των αποφάσεων, δεδομένου ότι υπάρχει το αυτοδιοίκητο.

Ο πρύτανης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., κ. Νίκος Κατσαράκης
ο κ. Νίκος Κατσαράκης

Ο κ. Κοντάκης αναφέρει πως δεν είναι δυνατόν στις υπηρεσίες του Δημοσίου να υπάρχει η δυνατότητα τηλεργασίας στο 50% των υπαλλήλων και την ίδια στιγμή τα αμφιθέατρα- αλλά και τα λεωφορεία με τα οποία μετακινούνται οι φοιτητές- να είναι γεμάτα.

Ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου καθηγητής Νίκος Κατσαράκης αναφέρει πως επικρατεί ανησυχία και προβληματισμός στην πανεπιστημιακή κοινότητα λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Η κατ’ αποκλειστικότητα δια ζώσης εξεταστική ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα όσο αφορά στη διασπορά του κοροναϊού, κάποιοι ζητούν να υπάρχει η δυνατότητα υβριδικής εξεταστικής και η απόφαση να λαμβάνεται από το Ίδρυμα και όχι το Υπουργείο Παιδείας.

Ωστόσο, η εγκύκλιος είναι ξεκάθαρη, η ανακοίνωση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου την περασμένη Δευτέρα, παρόλο που η σύνοδος των πρυτάνεων γίνεται σήμερα, το θέμα, δηλαδή, δεν τέθηκε καν προς συζήτηση.

Παράλληλα, ένα θέμα που θα απασχολήσει τους πρυτάνεις είναι οι προϋπολογισμοί των Ιδρυμάτων, δεδομένης της ανόδου των τιμών, μεταξύ άλλων και στο κόστος της ενέργειας, οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων θα ζητήσουν μία αναχρηματοδότηση προκειμένου να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις ανελαστικές τους δαπάνες.