ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΝΤΑΞΗ: Μάχη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για το Πολιτιστικό Κέντρο
Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης λίγο πριν πετάξει

Την πιο κρίσιμη μάχη του δίνει σήμερα ο Δήμος Ηρακλείου στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου όπου θα ληφθεί η μεγάλη απόφαση για το ποιος θα πληρώσει τα 11.814.687 ευρώ που αντιστοιχούν στην απένταξη της πρώτης φάσης του Πολιτιστικού Κέντρου από το πρόγραμμα «Πολιτισμός».

Το Ελληνικό Δημόσιο ή ο Δήμος Ηρακλείου; Όπως είναι γνωστό, μέχρι σήμερα οι νομικές προσπάθειες που έχει κάνει μέσα από τις προσφυγές του ο Δήμος Ηρακλείου για να μη χρεωθεί το κόστος της απένταξης του Πολιτιστικού Κέντρου δεν έχουν ευοδωθεί με αποτέλεσμα να καταφύγει στην ύστατη μάχη την οποία καλείται να δώσει στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η οποία θα κρίνει τελεσίδικα την πολύκροτη υπόθεση.

Για το σκοπό αυτό βρίσκεται ήδη στην Αθήνα ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, η πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΝ κ. Στέλλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη όπως, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Κουράκης  και  τα στελέχη της νομικής υπηρεσίας, για να δώσουν από κοινού τη μάχη τους προκειμένου να μην χρεωθεί ο Δήμος Ηρακλείου το κόστος της απένταξης της πρώτης φάσης του Πολιτιστικού Κέντρου.

Όπως είναι γνωστό, η βασική επιχειρηματολογία που θα επιστρατεύσει ο Δήμος Ηρακλείου, είναι αφενός η πλήρης  οικονομική αδυναμία του να σηκώσει στις πλάτες του το ασήκωτο βάρος του χρέους της απένταξης, ενώ επικαλείται και τους εκατοντάδες εργαζόμενους που απασχολεί η ΔΕΠΑΛΑΝ, σημειώνοντας ότι εάν βάλει λουκέτο, θα προκαλέσει βαρύτατο κοινωνικό πλήγμα στην τοπική κοινωνία.

Ειδικότερα, αυτό το οποίο επικαλείται είναι ότι το ενδεχόμενο πληρωμής του χρέους της απένταξης θα οδηγήσει την εταιρεία σε πλήρη αδυναμία πληρωμής των μισθών των εργαζομένων αλλά και των υποχρεώσεων της στους προμηθευτές. Η ΔΕΠΑΝΑΛ έχει ξεκαθαρίσει σε δραματικό τόνο ότι τυχόν επιστροφή έστω και ενός τμήματος του επίμαχου ποσού θα οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη βλάβη.

Παράλληλα, η πλευρά της Λότζια θα ισχυριστεί ότι για την απένταξη του Πολιτιστικού ευθύνεται το ελληνικό Δημόσιο το οποίο δεν κατέβαλε εγκαίρως τα χρήματα που όφειλε για να προχωρήσει απρόσκοπτα η κατασκευή του έργου.

Ο  ίδιος ο Δήμαρχος έχει σε όλους τους τόνους ξεκαθαρίσει ότι σε αυτή την κρίσιμη μάχη είμαστε όλοι μαζί, χωρίς περιοριστικές πολιτικές γραμμές, μαζί για το κοινό καλό της πόλης, προκειμένου το Ηράκλειο να μην χρεωθεί ένα οικονομικό βάρος που θα έχει πολλαπλές καταστροφικές συνέπειες.

Έχει παράλληλα έχει τονίσει ότι, παρά το γεγονός ότι η απένταξη του Πολιτιστικού Κέντρου δεν έγινε επί των ημερών του, αυτό δεν θα αποτελέσει ανάχωμα σε καμία περίπτωση σε ότι αφορά στην προσπάθεια υπεράσπισης των συμφερόντων του Δήμου που δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε επέλεξε να συμμετέχει και ο ίδιος στη σημερινή συνεδρίαση σε μια κοινή προσπάθεια  και με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γ. Κουράκη, για τη στήριξη της ΔΕΠΑΝΑΛ και για να μην πέσει πάνω στη Λότζια ο βαρύς πέλεκυς των 11.814.687 που θα αποβεί μοιραίος για το δημοτικό ταμείο.

Όπως είναι γνωστό, πριν έναν χρόνο ο Δήμος Ηρακλείου παρέλαβε την 698/2020 απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που όπως είχε αποκαλύψει η «Π» στις 20-11-20, κατέρριψε όλη την επιχειρηματολογία που είχε προτάξει η Λότζια στην προσπάθεια της να αποφευχθεί η δραματική εξέλιξη να χρεωθεί η ΔΕΠΑΝΑΛ  το μάρμαρο της απένταξης της πρώτης φάσης του Πολιτιστικού Κέντρου, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» του υπουργείου Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό η δημοτική επιχείρηση  προσέφυγε στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου  εξαντλώντας με κάθε τρόπο κάθε νομικό επιχείρημα που μπορεί να επιστρατεύσει για να ανακόψει την ολέθρια εξέλιξη της πληρωμής της απένταξης η οποία είναι βέβαιο ότι θα τινάξει στον “αέρα” το δημοτικό ταμείο.