Η «Μεγάλη Εικόνα» αποτελεί μία εθελοντική δράση για σχολεία και παιδικούς σταθμούς και έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινότητα για τη σημασία της παιδικής ηλικίας στην εξέλιξη ενός ανθρώπου.
Παράλληλα, θέλει να μεταδώσει στο κοινό την γνώση για τις βαθύτερες αιτίες που μπορούν να εξηγήσουν μία δύσκολη συμπεριφορά, να εξοπλίσει το κοινό με εργαλεία και να καλλιεργήσει την φαντασία ώστε να παρατηρεί και να ακούει πιο προσεκτικά, πέρα από το “φαίνεσθαι”.
Οι εθελοντές της δράσης εξηγούν στην «Π» πως συχνά παραδείγματα που χρειάζονται ενδοσκόπηση είναι μια δύσκολη συμπεριφορά που πολλές φορές κρύβει έλλειψη αυτοπεποίθησης, μία “χειριστική συμπεριφορά” που μπορεί να είναι κραυγή για προσοχή και μία αθέτηση των κανόνων που μπορεί να δηλώνει ότι το παιδί χρειάζεται να κατανοήσει καλύτερα τα δικά του όρια.
Εθελοντικές παιδαγωγικές δράσεις ευαισθητοποίησης θα παρουσιαστούν σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Ηρακλείου. Πιο συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο θα γίνουν παιδαγωγικές δράσεις σε σχολεία από έμπειρους εκπαιδευτικούς.
Οι εκπαιδευτικοί Αθηνά Χρονιάρη, Μαρία Περιστέρη, Σταυρούλα Χριστοδουλοπούλου, Ευαγγελία Ορφανουδάκη, Μαρία Μανιδάκη, Μαρία Μεραμβελιωτάκη, Μαρία Μοζάκη, Ειρήνη Τριγώνη, Κυριάκος Κουτουλάκης, Πέτρος Σαββαίδης, Φωτεινή Σώσιου θα πραγματοποιήσουν ψυχοπαιδαγωγικές δράσεις για τις αισθήσεις, την έκφραση του συναισθήματος, της διαχείρισης προβλημάτων, της θετικής επικοινωνίας.
Συμμετέχουν τα εξής σχολεία Παγκρήτιο, Play & Learn, Δημιουργία, Κέντρο Ένταξης Μεταναστών. 21ο Νηπιαγωγείο, 3ο Νηπιαγωγείο, ΚΔΑΠ Μινιατούρες, Ευρωπαϊκό, 42o Νηπιαγωγείο καθώς και τα Παιδικά Χωριά SOS.
Ακόμα, θα γίνουν εθελοντικές ομιλίες /σεμινάρια από αξιόλογους επαγγελματίες ψυχικής υγείας με θέματα ψυχική ανθεκτικότητα, διαχείριση προβλημάτων, θετική επικοινωνία, στερεότυπα.
Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας που συμμετέχουν είναι οι Ιωάννα Φιοράκη, Ελένη Καρακωνσταντάκη, Μαρία Βάμβουκα, Μιρέλλα Παπαιωσήφ, Εύα Δερμάτη, Γιάννης Ραμπαλάκος, Διονύσης Μπουγάς.
Τον Μάιο, όταν η δράση ολοκληρωθεί θα γίνει έκθεση των γλυπτών της σκιάς του διεθνούς φήμης εικαστικού Τριαντάφυλλου Βαϊτση.
Τι λένε οι εθελοντές στην «Π»
Η νηπιαγωγός, κ. Αγάπη Λιαπάκη, αναφέρει πως «στην πολυετή πείρα μου με παιδιά προσχολικής ηλικίας έχω κατανοήσει ότι αυτό που αρχικά φαίνεται σε μια προκλητική συμπεριφορά ενός παιδιού δεν είναι και αυτό που ισχύει.
Για παράδειγμα μια δύσκολη συμπεριφορά ενός παιδιού πολλές φορές κρύβει αδυναμία στην ένταξή του στην ομάδα. Μία “χειριστική συμπεριφορά” μπορεί να είναι κραυγή για προσοχή. Μία αθέτηση των κανόνων μπορεί να δηλώνει ότι το παιδί χρειάζεται να κατανοήσει καλύτερα τα δικά του όρια.»
Η μητέρα τριών παιδιών, κ. Λιζέτα Κόκκαλη, αναφέρει ότι «όταν βλέπω μια άσχημη συμπεριφορά, ψάχνω τη Μεγάλη Εικόνα. Πιστεύω πως η αλήθεια είναι αυτό που δε βλέπουμε αλλά υπάρχει. Τα παιδιά είναι η ελπίδα, η αγάπη, τα όμορφα χρώματα του ουράνιου τόξου, ένας άσπρος καμβάς που εμείς οι μεγάλοι τα βοηθάμε να ζωγραφίσουν, βλέποντας μέσα από το βλέμμα τους την καλή τους εικόνα, την όμορφη και την αληθινή.
Δεν είναι κρίμα να νομίζουμε πως δεν υπάρχει κάτι το όμορφο επειδή δεν το βλέπουμε με τα ματιά μας; Υπάρχει και οφείλουμε να το βγάλουμε μπροστά. Γιατί υπάρχει η Μεγάλη Όμορφη Εικόνα σε όλους μας, πόσο μάλλον στα παιδιά».
Η βιολόγος – μουσικός, κ. Σταυρούλα Χριστοδουλοπούλου, περιγράφει πως «κάπου αρχές φθινοπώρου, συναντηθήκαμε με την κ. Λιαπάκη, μετά από τις δύο καραντίνες/εγκλεισμούς. Η κουβέντα πήγε γρήγορα στο θέμα: «ποιες συμπεριφορές αναδύθηκαν αυτή την κρίσιμη περίοδο;». Επιπλέον πόσο σημαντική είναι η αξία των τεχνών εν γένει, πόσο μάλλον σε περιόδους κρίσεις, σαν αυτή που βιώνει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια η ανθρωπότητα.
Φάνηκε λοιπόν που είχαμε οδηγηθεί σε σκέψεις (ίσως από άλλες αφετηρίες) που περιβάλλουν και αποτελούν στην ουσία τον πυρήνα της ιδέας του εγχειρήματος της Μεγάλης Εικόνας-η διαφορά του «φαίνεσθαι» και του “είναι”».
Η νηπιαγωγός, κ. Ειρήνη Τριγώνη, αναφέρει ότι «στην πολυετή εμπειρία μου είδα διάφορες συμπεριφορές παιδιών που με την πάροδο των χρόνων συνειδητοποίησα ότι αυτές οι συμπεριφορές κάτι άλλο κρύβουνε από πίσω.
Πολλές φορές μπαίνουνε ταμπέλες στα παιδιά, είτε τα εγκλωβίζουμε σε στερεότυπα τραυματίζοντας την παιδική ψυχή, τον μελλοντικό ενήλικα. Εν μέσω πανδημίας τα ποσοστά bullying, ενδοοικογενειακής βίας, γενοκτονίας κ.ά. έχουν αυξηθεί δραματικά.
Όταν είδα τη δημοσίευση της δράσης, ήμουν σίγουρη ότι ήθελα να είμαι ένα κομμάτι της Μεγάλης Εικόνας γιατί θέλω και εγώ με τη δική μου συνεισφορά να βοηθήσω γονείς και συναδέλφους να καταλάβουμε καλύτερα το παιδί.
Τα παιδιά είναι άνθρωποι που χρήζουν σεβασμού και κατανόησςη και όπως πολύ σοφά έλεγε η Μαρία Μοντεσσόρι “μην περιμένετε να έρθει ο καινούργιος άνθρωπος αν δεν έρθει το καινούργιο παιδί”».
Ο ψυχολόγος, κ. Γιάννης Ραμπαλάκος, εξηγεί πως σκοπός της δράσης αυτής, με τη συμβολή επαγγελματιών ψυχικής υγείας και παιδαγωγών, είναι η συνδιαμόρφωση μιας συλλογικής επανορθωτικής εμπειρίας, για την ενδυνάμωση των παιδιών και των γονέων μέσα στη σχολική κοινότητα, ώστε αυτοί να μπορέσουν να διαχειριστούν από μία πιο εποικοδομητική οπτική τις συνέπειες της πολυπαραγοντικής κρίσης στη διάθεση, στο επίπεδο του στρες και στη κοινωνικότητα των παιδιών.
Για αυτό και οι περισσότερες δράσεις στοχεύουν στην αναγνώριση, έκφραση, αποφόρτιση και επικοινωνία των συναισθημάτων των παιδιών, μέσα από το παιχνίδι, την τέχνη, τις ψυχοεκπαιδευτικές παρεμβάσεις, τα βιωματικά εργαστήρια, την καλλιέργεια των εκφραστικών μέσων, των κοινωνικών δεξιοτήτων και τη δημιουργικότητα, ως κύριο χαρακτηριστικό και πολύτιμο εργαλείο της παιδικής ηλικίας αλλά και της γονεϊκότητας.
«Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δική μου συμμετοχή, με κίνητρο την ανάδειξη ενός ενδιαφέροντος παραδόξου, της ιδέας ότι η ευαλωτότητα των παιδιών, όταν αναγνωριστεί και επικοινωνηθεί ανεμπόδιστα, μπορεί να εξελιχθεί ως το μέσο για την ενίσχυση της ψυχικής τους ανθεκτικότητας», αναφέρει.
Η σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, ψυχοθεραπεύτρια Ψυχαναλυτικής Κατεύθυνσης, κ. Ιωάννα Φιοράκη, αναφέρει ότι η πανδημία Covid-19, όπως κάθε πανδημία, είναι ένα τραύμα. «Εμφανίστηκε ξαφνικά και άλλαξε τον τρόπο που βλέπαμε τα πράγματα.
Ο καθένας από εμάς καλείται να ξαναδεί, να ανα-γνωρίσει τον εαυτό του και τη ζωή του. Δέχτηκα με χαρά να συμμετάσχω στη «Μεγάλη Εικόνα» που ουσιαστικά είναι μία κίνηση προς τη ζωή, μία κίνηση να δούμε τα πράγματα αλλιώς, σε σχέση με τα παιδιά και την τέχνη.
Τι πιο ελπιδοφόρο και πιο ζωντανό τώρα, που αντιμετωπίζουμε το μη προβλέψιμο και το τραυματικό, δηλαδή το «πραγματικό», όπως λέμε στην ψυχανάλυση.»
Η γονέας δύο παιδιών, κ. Ελένη Μεταξά, εξηγεί πως «η «Μεγάλη Εικόνα» είναι μία ευκαιρία να συμβάλλω στον αγώνα ενάντια στα στερεότυπα που διαπλάθουν κοινωνίες με διχαστικές τάσεις και συμπεριφορές αγέλης.
Η βία διαγράφει αλματώδη αύξηση και απειλεί την ίδια την δημοκρατία (Καπιτώλιο 6.1.2020). Η γνώμη πλέον διαμορφώνεται φευγαλέα από αστραπιαίες εναλλαγές ειδησεογραφικών εικόνων. Επιτέλους!! Χρειάζεται μία παύση! Μία βαθύτερη ματιά στην ουσία της πολυδιάστατης ανθρώπινης ύπαρξης και του νοήματος της σύντομης διαδρομής μας πάνω στον υπέροχο πλανήτη Γη».
Για περισσότερες πληροφορίες για συμμετοχή στη δράση και για χορηγίες μπορεί να απευθυνθεί κανείς στην κ. Αγάπη Λιαπάκη στο τηλέφωνο 2810250851 ή στο [email protected].