ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Στον εξώστη της Αρχιτεκτονικής

Μια ιστορική φωτογραφία με αφορμή τη σημερινή επέτειο του Πολυτεχνείου. Ο Νίκος Ξυλούρης τραγουδά στο Πολυτεχνείο, από τον εξώστη της Αρχιτεκτονικής, μαζί με τους φοιτητές, το ριζίτικο “Πότε θα κάμει ξαστεριά”.

 

Γιώργος Σαμιωτάκης

Ο Κρητικός καπετάνιος

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 83 ετών, ο Γιώργος Σαμιωτάκης, ο ηρωικός καπετάνιος της επιχείρησης “Χρυσόμαλλο Δέρας”.

Ο καπετάν Γιώργης μαζί με το πλήρωμά του, τον Αύγουστο του 1993, με τον κίνδυνο σύλληψης από τις τουρκικές Αρχές, πέρασε τα στενά του Βοσπόρου, για να παραλάβει 1.500 Έλληνες του Πόντου από το Σοχούμι της Γεωργίας.

Τα 1.500 άτομα είχαν εγκλωβιστεί εκεί, λόγω των συγκρούσεων που είχαν ξεσπάσει στην περιοχή. Τελικά, παρά τις δυσκολίες, κατάφερε να τους μεταφέρει στην Αλεξανδρούπολη.

 

Η Άννα Διαμαντοπούλου
Πρόεδρος η Διαμαντοπούλου!

Η πρώην Ευρωπαία επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννα Διαμαντοπούλου, ορίστηκε χθες πρόεδρος της Υψηλού Επιπέδου Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το μέλλον του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής προστασίας και της εργασίας.

Αποστολή της Επιτροπής είναι η διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής για την μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, έως το 2030, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις των μεγάλων προκλήσεων του 21ου αιώνα, όπως η ψηφιακή μετάβαση, η κλιματική αλλαγή και οι ριζικές αλλαγές στις μορφές εργασίας.

Η Επιτροπή καλείται να αναλύσει τις επιπτώσεις των κυρίαρχων τάσεων της εποχής μας στο κοινωνικό κράτος. Συγκεκριμένα:

* τις δημογραφικές αλλαγές, με συρρίκνωση του παραγωγικού ανθρώπινου δυναμικού και τη γήρανση του πληθυσμού.

* τον μετασχηματισμό των αγορών εργασίας που επιφέρει η ψηφιακή (4η Βιομηχανική Επανάσταση) και η πράσινη μετάβαση, συμπεριλαμβανομένων των νέων μορφών σχέσεων απασχόλησης (platform workers, click workers, crowd workers)

* την παγκοσμιοποίηση και την ανάδυση των νέων κινδύνων που αναδείχθηκαν από την εμπειρία της πανδημίας.

Παράλληλα, η Επιτροπή θα εστιάσει στην εμπειρία της COVID-19 και στη διάδραση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, με άλλες κοινωνικές πολιτικές όπως η εκπαίδευση, η κοινωνική ένταξη, η υγειονομική περίθαλψη και οι πολιτικές για άτομα με αναπηρία και η μακροχρόνια φροντίδα.

Στο τέλος του 2022, η Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα σύνολο προτάσεων πολιτικής για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους έως το 2030.

 

Η Άννα Διαμαντοπούλου
Η συγκίνηση της Άννας

Η Άννα Διαμαντοπούλου αποδέχτηκε με συγκίνηση την εκλογή της.

«Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να με επιλέξει ως Πρόεδρο της Υψηλού Επιπέδου Επιτροπής για το μέλλον του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής προστασίας και της εργασίας είναι τιμή και ευθύνη.

Το κοινωνικό κράτος δεν μένει ανεπηρέαστο από τις ριζικές αλλαγές, που επιφέρει ο 21ος αιώνας. Στόχος όλων μας, η μεταρρύθμισή του, ώστε να καταστεί βιώσιμο και ανθεκτικό και να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις μεταβαλλόμενες & απαιτητικές συνθήκες της εποχής που έρχεται» έγραψε.

 

Και όμως τα πιστεύει

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
Τα πιστεύει πάντως αυτά ο υπουργός!

«Την ώρα που εμείς προσπαθούμε με το νέο 1555 να βάλουμε τάξη στο χάος και να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες, οι “προοδευτικοί” του ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν στη Βουλή να υπερασπιστούν… τα κατεβασμένα τηλέφωνα!

Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, αλλά πολιτική χορηγία για την Κυβέρνηση!» έγραψε.

 

ΜΕΤΡΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
Μια ξεχωριστή ιστορία ÈÛ

Είναι να μην συγκινείσαι; Στο Λονδίνο, υπάρχει μια γυναίκα που καθημερινά κάθεται σ’ ένα παγκάκι σταθμού, για να ακούσει την φωνή του συζύγου της, μέσα από μια ανακοίνωση που κατέγραψε πολλά χρόνια πριν. Ο σύζυγός της, Oswald Laurence, πέθανε το 2003. Και ήταν εκείνος που είχε δανείσει τη φωνή του στο “Mind the gap”, το 1969, θυμίζοντας στους επιβάτες της Βόρειας Γραμμής να «Προσέχουν το κενό» μεταξύ συρμού και αποβάθρας.

Κάποια στιγμή το σύστημα στο μετρό άλλαξε και η φωνή του Oswald αντικαταστάθηκε από μια ψυχρή ηλεκτρονική ηχογράφηση. Τότε η Margaret ζήτησε από την εταιρεία να της δώσει ένα αντίγραφο της ηχογράφησης του συζύγου της, για να μπορεί να ακούει τη φωνή του.

Όταν έμαθαν την ιστορία της, οι υπεύθυνοι του μετρό του Λονδίνου, όχι μόνο της έδωσαν το αντίγραφο, αλλά κι αποφάσισαν να επαναφέρουν τη φωνή του στη στάση του μετρό κοντά στο σπίτι της Margaret. H φωνή του Oswald Laurence συνεχίζει να θυμίζει στους επιβάτες να προσέχουν το κενό, αλλά και να δίνει το “παρών” στη ζωή της γυναίκας με την οποία αγαπήθηκε.

 

@patris

“Λέμε ΟΧΙ στην απογραφή, θα περιμένουμε το χάπι”.

Dimitris

 

 

Οι πολύ ισχυρές σχέσεις

Για πολύ ισχυρές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στην Downing Street. Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, υποδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη, τόνισε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία γι’ αυτόν η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

-Boris Johnson: Είναι χαρά μου που υποδέχομαι και πάλι τον φίλο μου Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο. Εργαζόμασταν επί πολύ καιρό ώστε να γίνει αυτή η επίσκεψη.
Το ’21 και ο λόρδος Βύρων

…Ο σύντομος διάλογος των δύο ηγετών έξω από το Νο. 10 της Downing Street είχε ως εξής:

-Boris Johnson: Είναι χαρά μου που υποδέχομαι και πάλι τον φίλο μου Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο. Εργαζόμασταν επί πολύ καιρό ώστε να γίνει αυτή η επίσκεψη.

Και η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ μεγάλης σημασίας για εμένα, για εμάς. Φέτος γιορτάζουμε τη 200ή επέτειο από την ιστορική έναρξη του αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία, με την υποστήριξή μας, το 1821.

-Κυριάκος Μητσοτάκης: Το 1821, τότε ξεκίνησαν όλα, μολονότι φάνταζε σχεδόν αδύνατο.

-Boris Johnson: Μολονότι φάνταζε σχεδόν αδύνατο, με τη στήριξη του Λόρδου Βύρωνα και άλλων. Είναι υπέροχο που σε βλέπω.

-Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ. Υπάρχουν πολλά θέματα που μπορούμε να συζητήσουμε, σχετικά με τις πολύ ισχυρές διμερείς μας σχέσεις. Αναγνωρίζω στο πρόσωπό σας έναν πραγματικό φιλέλληνα.

-Boris Johnson: Έναν πραγματικό φιλέλληνα. Θα ήθελα επίσης να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ Κυριάκο για την ηγετική στάση που επέδειξες στη Σύνοδο COP26 στη Γλασκώβη.

-Κυριάκος Μητσοτάκης: Συγχαρητήρια και σε εσένα Boris. Ήταν ένα πολύ πολύπλοκο project αλλά τελικά είμαστε ευχαριστημένοι.

-Boris Johnson: Επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ.

 

αρνητες
Δεν υπάρχει σωσμός!

Χθες συνεργάτης μου έγραφε στο «Στίγμα» για τους επαγγελματίες αρνητές. Αυτούς που τώρα αντιδρούν και για την απογραφή και… δημιουργούν τεράστια εμπόδια ακόμη και στην απογραφή πληθυσμού που γίνεται κάθε 10 χρόνια!

«Προσοχή, γυρνάνε και λένε ότι κάνουν απογραφή, ενημερωμένοι πόσα διαμερίσματα έχει η οικοδομή, πόσα άτομα υπάρχουν. Καρατσεκάρισμα για ελέγχους ανεμβολίαστων, ώστε κατόπιν θα αποστέλλονται κοινωνικοί λειτουργοί, πιθανά δικηγόροι, αστυνομία. Μην αφήνετε κανέναν να μπει στην οικία σας και μη δίνετε καμία πληροφορία και προσωπικά σας δεδομένα».

Αυτά γράφουν στο διαδίκτυο πλέον,  και πλέον  εκτός από τους αρνητές του κοροναϊού, τους αρνητές της μάσκας και τους αποκτήσαμε και τους αρνητές της απογραφής πληθυσμού…Δεν υπάρχει σωσμός!

 

Και ο Μητσοτάκης δεν το πίστευε!

tweet για επισκεψη μητσοτακη στο Ηνωμένο Βασίλειο
Θαυμάσια ήταν η χθεσινή εμφάνιση του ΟΦΗ
Καλά, δεν υπάρχει αυτό! Ο Μητσοτάκης που είναι στην Αγγλία έδωσε συνέντευξη σε κορυφαίο κανάλι σε πρωινή εκπομπή και έγινε… χαμός.

Το τι… θριαμβευτικά σχόλια έγραψαν οι Εγγλέζοι από κάτω  δεν λέγεται!

Εντάξει, ήταν καλός δεν λέω, αλλά τόσος… ενθουσιασμός με παρεξένεψε και νόμιζα πως τρόλαραν. Μετά μπήκα στο Τουίτερ και διάβασα τα σχόλια.

Το εννοούσαν: «Μπορούσα να τον ακούω όλη μέρα», «Πόσο χαρισματικός», «τον ανταλλάσουμε με τον δικό μας» (!) και άλλα τέτοια…Φανταστείτε τι μπορείς να πάθεις όταν έχεις τον Μπόρις Τζόνσον για πρωθυπουργό…

 

υποψηφιότητα του γιου του Λίβυου πρώην ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ.
Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του

Με τις προεδρικές εκλογές στη Λιβύη να πλησιάζουν γρήγορα, το πολιτικό σκηνικό της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας κλονίστηκε ξανά, αυτή τη φορά από την επίσημη υποψηφιότητα του γιου του Λίβυου πρώην ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ.  Ανακοίνωσε την Κυριακή την υποψηφιότητά του για τις επερχόμενες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της χώρας που θα διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε η Ανώτατη Εθνική Εκλογική Επιτροπή της Λιβύης (HNEC).

Ο αλ-Ισλάμ, ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) με κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που σχετίζονται με την εξέγερση του 2011, υπέβαλε τα έγγραφα υποψηφιότητάς του στη νότια πόλη Σαμπά, 650 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας της Τρίπολης , ανέφερε η HNEC σε ανακοίνωσή της. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης αναφορές ότι κάποιοι υπέβαλαν άλλη μια αίτηση για να ακυρωθεί η υποψηφιότητά του, λόγω της δίκης του από το ΔΠΔ, μετά τον θάνατο του πατέρα του και τη λιβυκή επανάσταση.

Η είδηση ​​δίχασε τις φατρίες ενώ ο Μούσα Ιμπραήμ Καντάφι, ο τελευταίος επίσημος εκπρόσωπος του ανατραπέντος ηγεμόνα της Λιβύης, είπε ότι ο αλ-Ισλάμ δεν αντιπροσωπεύει ένα μεμονωμένο σχέδιο διακυβέρνησης της Λιβύης αλλά ένα εθνικό σχέδιο ειρήνης, συμφιλίωσης και οικονομικής και πολιτικής ανάπτυξης.

 

…Λοιπόν, με την ευκαιρία θυμήθηκα ότι ο υιός Καντάφι έχει κρατήσει σχέσεις με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννη Κουράκη (ακόμη θυμάμαι την επίσκεψη που είχε κάνει εδώ και τον έκανε βόλτες ο πρώην δήμαρχος), οπότε είναι ευκαιρία να τον πάρει ένα τηλέφωνο και να τον… μαζέψει λίγο… Γιατί;
Μήπως να τον μαζέψει;

…Λοιπόν, με την ευκαιρία θυμήθηκα ότι ο υιός Καντάφι έχει κρατήσει σχέσεις με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννη Κουράκη (ακόμη θυμάμαι την επίσκεψη που είχε κάνει εδώ και τον έκανε βόλτες ο πρώην δήμαρχος), οπότε είναι ευκαιρία να τον πάρει ένα τηλέφωνο και να τον… μαζέψει λίγο… Γιατί;

Μα, η επιστροφή του Καντάφι πιθανότατα θα διαταράξει τα σχέδια του Χαφτάρ για ανάληψη του τιμονιού της χώρας, ενώ επίσης οι ηγέτες της Αδελφότητας στη Λιβύη λέγεται ότι ένιωσαν άβολα με την αποφυλάκιση του Καντάφι, αλλά το προσπέρασαν. Ενώ η Τουρκία στοχεύει να σχηματίσει μια συμμαχία μεταξύ των Αδελφών Μουσουλμάνων και των υποσγτηρικτών του Καντάφι, προκειμένου να καθησυχάσει την αντίθεση των πρώην υποστηρικτών του καθεστώτος προς την τουρκική παρουσία στη Λιβύη και να υπονομεύσει τον Χαφτάρ.

 

Διοικητές

Ώρα είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις διοικήσεις των νοσκομείων. Ξέρουμε μετά από δύο και πλέον χρόνια τι καπνό φουμάρει ο καθένας.

 

Θα με πλουτίσετε

Αθρόα είναι καθημερινά η προσέλευση ανεμβολίαστων για rapid test στα φαρμακεία του Ηρακλείου. “Θα με πλουτίσετε!” τους λέει η φαρμακοποιός της γειτονιάς μου που προσπαθεί να τους πείσει να κάνουν το εμβόλιο, αλλά λίγοι την ακούν. “Θα πληρώνω, αλλά το εμβόλιο δεν το κάνω!”.

 

Ο διάλογος

Αυτά τα σκηνικά φέρνουν στο μυαλό τον εξής, ωραιότατο διάλογο, μεταξύ ενός πολιτικού και μίας ψηφοφόρου:

– Τα λέτε πολύ καλά, κύριε Κ. Είμαι βέβαιη ότι θα έχετε την στήριξη όλων των λογικών ανθρώπων!

- Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία μου, αλλά στόχος μου είναι η πλειοψηφία.

 

Τρομάζει

Ακούγονται και πάλι πολλά τα κρούσματα, καθώς είναι 8.000 και πλέον. Αλλά με 660.000 τεστ είμαστε χαμηλά στον δείκτη θετικότητας. Ωστόσο, αυτό που τρομάζει είναι ο αριθμός διασωληνωμένων και θανάτων.

 

Καιρό είχαμε να τον δούμε τον Παύλο Πολάκη στο Ηράκλειο
Στήριξη

Καιρό είχαμε να τον δούμε τον Παύλο Πολάκη στο Ηράκλειο. Χθες ήταν εδώ για να στηρίξει από κοντά τα αιτήματα και τις συγκεντρώσεις των αγροτοκτηνοτρόφων. Λογικό έχει πολλούς φίλους στον χώρο.

 

Οι σκορπιοί

Άλλο πάλι και τούτο. Σκορπιοί που ξεβράστηκαν από τις υπόγειες κρυψώνες τους στην έρημο λόγω των πρόσφατων καταιγίδων έχουν τσιμπήσει περισσότερους από 500 ανθρώπους στην πόλη Ασουάν, στη νότια Αίγυπτο.

Οι πολυήμερες χαλαζοπτώσεις, βροχοπτώσεις και πλημμύρες στην περιοχή εκτόπισαν τους σκορπιούς από τα λαγούμια τους και τους παρέσυραν προς τα χωριά, σύμφωνα με τον αιγυπτιακό ειδησεογραφικό οργανισμό Mada. Οι καταιγίδες κατέστρεψαν επίσης κτήρια, ξερίζωσαν δέντρα και διέκοψαν την ηλεκτροδότηση σε τμήματα της Ασουάν.