Η ομάδα iGEM–CRETE του Πανεπιστημίου Κρήτης

Το ασημένιο μετάλλιο στον παγκόσμιο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας του iGEM για το project του βρώσιμου εμβολίου για την COVID-19 έλαβε η ομάδα iGEM–CRETE του Πανεπιστημίου Κρήτης!

Η ομάδα των φοιτητών τονίζει πως «ζώντας την εμπειρία της πανδημίας καθώς επίσης βλέποντας πώς έχει αλλάξει ο SARS- CoV-2 την καθημερινότητά μας, αναρωτηθήκαμε πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε την παρούσα κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας, όταν διαβάσαμε πολλά άρθρα που έδειχναν τα χαμηλά ποσοστά στη διαθεσιμότητα των εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες και στα απομονωμένα νησιά, ξαφνιαστήκαμε αρκετά! Οπότε αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι που πιθανόν θα βοηθήσει τις χώρες που δεν μπορούν να διαθέσουν εμβόλια στο άμεσο μέλλον. Μετά από πολλή σκέψη, αποφασίσαμε να αναπτύξουμε ένα βρώσιμο εμβόλιο ενάντια στον SARS-CoV-2».

Σημειώνεται πως ο iGEM είναι ένας παγκόσμιος διαγωνισμός συνθετικής βιολογίας, με συμμετέχοντες μαθητές και φοιτητές από πληθώρα διαφορετικών επιστημονικών κλάδων. Η ιδέα της δημιουργίας του, ξεκίνησε το 2004 από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), και πλέον διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό iGEM foundation.

Τα τελευταία 16 χρόνια, ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί ορόσημο στον κλάδο της Συνθετικής Βιολογίας και πόλος έλξης πάνω από 350 ομάδων και 6000 φοιτητών ετησίως, ενώ από την έναρξή του το 2004, έχει φιλοξενήσει συνολικά πάνω από 40.000 φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτές ομάδων.

Βρώσιμο εμβόλιο

Η ομάδα iGEM–CRETE του Πανεπιστημίου Κρήτης

Όπως έχει γράψει η «Π», καθηγητές του τμήματος Βιολογίας σε συνεργασία με τους φοιτητές του Ιδρύματος που απαρτίζουν την «iGem Crete» δημιουργούν ένα βρώσιμο εμβόλιο που, εκτός των άλλων, θα μπορεί να χορηγηθεί σε ζώα, κατοικίδια ή εκτροφής, αλλά και πληθυσμούς άγριων ζώων!

Οι φοιτητές του Π.Κ., από Τμήματα, όπως τα Βιολογίας, Ιατρικής, Χημείας και Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, βρήκαν συμπαραστάτες τον καθηγητή στο Τμήμα Βιολογίας και ερευνητή του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Μικροβιολογίας (ΙΜΒΒ), Δρ. Παναγιώτη Σαρρή, και τον καθηγητή στο Τμήμα Βιολογίας και ερευνητή του ΙΜΒΒ, Δρ. Χαράλαμπο Σπηλιανάκη.

Ο Δρ. Π. Σαρρής είχε εξηγήσει στην «Π» πως η ιδέα για ένα βρώσιμο εμβόλιο δεν είναι καινούργια. Έχει, ήδη χρησιμοποιηθεί σε κλινικά πειράματα στον άνθρωπο, για νόσους όπως αυτή της ηπατίτιδας Β, και οι επιστήμονες του Π.Κ. σκέφτηκαν ότι αξίζει μία προσπάθεια και για τον ιό της COVID-19.

Η διαδικασία είναι πως θα προκαλέσει ανοσοποίηση μέσω του επιθηλίου του εντέρου. Το αντιγόνο, η πρωτεΐνη, αντί να χορηγηθεί ενδομυϊκά, όπως γίνεται με την ένεση στο μπράτσο, θα γίνει μέσω του επιθηλίου.

Ήδη, οι πρώτες κατασκευές έχουν δημιουργηθεί και ελέγχονται σε πειραματόζωα. Το βρώσιμο εμβόλιο θα προσφέρει ανοσία σε τρεις τουλάχιστον μορφές του ιού, στην αρχική, την Α, που είναι η βρετανική μεταλλαγή, και τη Β, που είναι η μεταλλαγή της Νοτίου Αφρικής.

Η ομάδα iGEM–CRETE του Πανεπιστημίου Κρήτης

Οι δοκιμές σε ζώα πραγματοποιούνται με την κατανάλωση φυτικού ιστού που εκφράζει την πρωτεϊνική ακίδα του SARS-CoV-2. Ο φυτικός ιστός περνά στο έντερο και ενεργοποιείται η ανοσία λόγω της πρωτεϊνικής ακίδας που έχει προωθηθεί και φτάνει στην επιφάνεια.

Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα είναι πως πρόκειται για ένα φτηνό εμβόλιο που μπορεί να δοθεί σε υποανάπτυκτες ή αναπτυσσόμενες χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στα ήδη υπάρχοντα εμβόλια.

Δεν χρειάζεται συντήρηση σε βαθιά κατάψυξη. Αποξηραμένος φυτικός ιστός μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου.

Ακόμα, μπορούν να εμβολιαστούν ζώα με αυτό τον τρόπο.