Η καθηγήτρια Ελένη Παπαδάκη
Η καθηγήτρια Ελένη Παπαδάκη

Εβδομάδα ενημέρωσης  έως τις 19 Νοεμβρίου για τα Βλαστοκύτταρα, διοργανώνεται – για πέμπτη συνεχή χρονιά – από τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης (ΔηΤΟΒ Κρήτης) της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑ.Γ.Ν.Η., με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης.

Στις προγραμματιζόμενες δράσεις συμμετέχει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, τo Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου και ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος “Αιματοκρήτης”.

Η εβδομάδα ενημέρωσης άρχισε χθες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος – World Cord Blood Day (15η Νοεμβρίου). Οι δράσεις έχουν σκοπό την ευαισθητοποίηση για την αξία της δωρεάς του Ομφαλικού Αίματος και την ανάδειξη των θεραπευτικών δυνατοτήτων και εφαρμογών, όπως στις μεταμοσχεύσεις ασθενών με αιματολογικά νοσήματα.

Απόψε στις 6:00 μ.μ. το κτήριο της Περιφέρειας Κρήτης θα φωταγωγηθεί στα χρώματα της ΔηΤΟΒ Κρήτης. Παράλληλα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η απόδοση τιμητικής πλακέτας στον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, για τη σημαντική στήριξή  του στο έργο της ΔηΤΟΒ Κρήτης, η οποία είχε αναβληθεί την προηγούμενη χρονιά λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

Απόψε από τις 5 έως τις 8.30 μ,μ. κατά τη διάρκεια της εθελοντικής αιμοδοσίας και εγγραφής στο Μητρώο εθελοντών δοτών μυελού των οστών, που διοργανώνει ο Παγκρήτιος Σύνδεσμός Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος “Αιματοκρήτης”, σε συνεργασία με την Αιμοδοσία ΠΑΓΝΗ και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, θα στηθεί ενημερωτικό περίπτερο για την ενημέρωση του ευρύ κοινού σχετικά με τη δωρεά ομφαλικού αίματος.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν έντυπο υλικό και πληροφορίες από εθελοντές του συλλόγου και το προσωπικό της ΔηΤΟΒ Κρήτης. Επιπλέον, θα αποδοθούν τιμητικοί έπαινοι από τον “Αιματοκρήτη” στα ζευγάρια αιμοδοτών και φίλων του συλλόγου, που έχουν δωρίσει ομφαλικό αίμα στη ΔηΤΟΒ Κρήτης.

Επίσης, σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, πάνω από εκατό (100) μαθητές από τέσσερα (4) Λύκεια θα ενημερωθούν για το εξελισσόμενο επιστημονικό πεδίο των βλαστοκυττάρων και των εφαρμογών τους στην Ιατρική και τη Βιολογία.

Θα γίνουν διαδραστικές διαδικτυακές διαλέξεις από το επιστημονικό προσωπικό της ΔηΤΟΒ Κρήτης και του Ερευνητικού Εργαστηρίου Μελέτης Αιμοποίησης της Ιατρικής Σχολής, καθώς και εικονική ξενάγηση στους χώρους και τις διαδικασίες της ΔηΤΟΒ Κρήτης καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Επίσης, εφόσον επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, τέσσερις (4) μαθητές των Λυκείων που θα συμμετέχουν στο παραπάνω πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα, όπως κάθε χρόνο, να εκπαιδευτούν στο Εργαστήριο Μελέτης Αιμοποίησης της Ιατρικής Σχολής, για ένα μήνα τον Ιούνιο/Ιούλιο 2022.

Την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί  η απονομή τιμητικής πλακέτας στις μαίες του Προγράμματος Προετοιμασίας Γονεϊκότητας, του Κέντρου Υγείας Ηρακλείου, της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, για την ουσιαστική συμβολή τους στο έργο της ΔηΤΟΒ Κρήτης, η οποία είχε αναβληθεί την προηγούμενη χρονιά, λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

Η εβδομάδα έχει σχεδιαστεί λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κοροναϊού covid-19.