Ο δήμαρχος Χερσονήσου Γ. Σέγκος
Ο δήμαρχος Χερσονήσου

Δύσκολες ώρες για το Δήμο Χερσονήσου καθώς οι κάτοικοι που ζουν στα χωριά της ενδοχώρας δοκιμάζονται σκληρά από τον αδιάκοπο χορό των ρίχτερ που έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές. Σύμφωνα με το Δήμαρχο κ. Γιάννη Σέγκο, στα Αιτάνια Σγουροκεφάλι, Καινούριο Χωριό Γάλυπε, Γαλίφα Επισκοπη, Κάτω Βάθεια Ανωπολη καταγράφονται σημαντικές ζημιές.

Την ίδια στιγμή καταγράφονται σοβαρές ρηγματώσεις στο Δημοτικό Σχολείο της Επισκοπής, που έχουν εντοπιστεί από τους μηχανικούς του Δήμου, όμως ο Δήμαρχος εξηγεί ότι θα πρέπει ο αντίστοιχος έλεγχος να γίνει και από τα αρμόδια κρατικά κλιμάκια για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της αποκατάστασης της ζημιάς. Όπως ο ίδιος εξηγεί, υπάρχουν δύο κατηγορίες κτισμάτων που έχουν τεθεί στο επίκεντρο της προσοχής μας μετά τις καταστροφές που έχουν υποστεί.

Από τη μια πλευρά υπάρχουν τα παλιά κτίσματα τα οποία δεν είναι κατοικήσιμα και έχουν εγκαταλειφθεί. Από την άλλη υπάρχουν παλαιά κτίσματα που έχουν αναπαλαιωθεί και είναι κατοικήσιμα τα οποία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές οι οποίες είναι κρίσιμο να ελεγθούν από μηχανικούς του υπουργείου.

Ο κ. Σέγκος με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι έχει ήδη καταθέσει σχετικό αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία, και περιμένουν την άμεση ανταπόκριση τους. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό, όπως σημειώνει, ότι είναι ευρύ το πεδίο των καταστροφών που έχουν καταγραφεί  και στη βάση αυτή θα πρέπει να προχωρήσουν οι έλεγχοι και να μην περιοριστούν στενά μόνο στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

Ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης
Ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης

Οι Αρχάνες

Την κήρυξη του Δήμου Αρχανών- Αστερουσίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητά επιτακτικά ο δήμαρχος Μανόλης Κοκοσάλης, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι το εύρος της καταστροφής είναι δραματικό και οξύτατο.

Τα προβλήματα σε σπίτια σε υποδομές και σε δίκτυα είναι βαρύτατα. Έχουν σπάσει δρόμοι, δίκτυα κοινής ωφελείας έχουν καταστραφεί, ενώ την ίδια στιγμή είναι πολύ σημαντικός ο αριθμός των σπιτιών που κρίνονται ακατάλληλα λόγω του εύρους των ζημιών που έχουν υποστεί, όπως επίσης υπάρχουν και πάρα πολλά σπίτια με ρηγματώσεις.  Σύμφωνα με το Δήμαρχο εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στα χωριά Αστρίτσι Αλάγνι, Μελέσες Αγιές Παρασκιές, Μυρτιά Κουνάβοι Πεζά.

Αντίστοιχα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα έχουν τα χωριά Λιγόρτυνος Τεφέλι Αποσελέμη Χαράκι Μεταξοχώρι Μελιδοχώρι, ενώ μεμονωμένα προβλήματα παρουσιάζονται στην περιοχή των Αρχανών. Στις περιοχές αυτές υπάρχουν πολλά κτίσματα που εμφανίζουν ολοκληρωτική καταστροφή, και απαιτείται η πλήρης ανακατασκευή τους. Επίσης υπάρχουν πολλά σπίτια που έχουν σοβαρά προβλήματα αλλά είναι ανατάξιμα. Τα δεδομένα αυτά είναι σε πλήρη συνάρτηση με το πότε έγιναν αυτές οι κατασκευές, αν έγιναν από οπλισμένο σκυρόδεμα ή αν είναι πετρόχτιστες.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει  – σύμφωνα πάντα με τον κ. Κοκοσάλη – σε μνημεία αλλά και στις εκκλησίες της περιοχής, όπως για παράδειγμα στις Αγιές Παρασκιές και στις Μελέσες, που έχουν υποστεί βαρύτατες ζημιές. Επίσης το νηπιαγωγείο των Μελεσών δεν μπορεί να λειτουργήσει στο συγκεκριμένο κτήριο και θα μεταφερθεί στις Αγιές Παρασκιές.

Ο Δήμαρχος τονίζει ότι πολλοί άνθρωποι έμειναν άστεγοι, και ήδη έχει ενεργοποιηθεί το κλειστό αθλητικό κέντρο των Μελεσών όπου φιλοξενούνται 30 άτομα ενώ την ίδια στιγμή άλλα 40 άτομα έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία καθώς τα σπίτια τους έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή και βρίσκονται στο δρόμο.

Ο ίδιος σημειώνει ότι μετά και το δεύτερο μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε χθες το πρωί αυξάνεται ο αριθμός των κατοικιών που εμφανίζουν σοβαρές ζημιές και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ιδιοκτήτες τους με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε ξενοδοχεία. Ο  κ. Κοκοσάλης θεωρεί μονόδρομο την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι πολίτες και να τρέξει γρήγορα η αποκατάσταση των ζημιών σε δίκτυα και δημόσιες δομές.

Ο δήμαχος Οροπεδίου Γ. Στεφανάκης
Ο δήμαχος Οροπεδίου Γ. Στεφανάκης

Το Οροπέδιο

Σοβαρά προβλήματα ύδρευσης καταγράφονται στο Δήμο Οροπεδίου, καθώς λόγω των αλλεπάλληλων σεισμικών δονήσεων, τα νερά των γεωτρήσεων γέμισαν με ιζήματα με αποτέλεσμα το νερό να μην είναι πόσιμο. Σήμερα πρόκειται να διανεμηθούν δύο χιλιάδες εξάδες νερό, προκειμένου να καλυφθούν οι πόσιμες ανάγκες των κατοίκων τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο Δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης,  ο οποίος σημειώνει  ότι οι μεγάλοι σεισμοί προκάλεσαν ρηγματώσεις σε σπίτια, καταπτώσεις βράχων ενώ με εντολή του υπουργείου Πολιτισμού έκλεισε το Δικταίο Άνδρο.

Ειδικότερα όπως περιγράφει ο  Δήμαρχος, ήδη βρίσκεται στο δρόμο και σαρώνει όλα τα χωριά κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων που ελέγχει πόρτα πόρτα όλα τα σπίτια προκειμένου να καταγράψει τι είδους προβλήματα παρουσιάζουν. Χαλάσματα και παλιά σπίτια έχουν καταρρεύσει ενώ οι πρόεδροι των κοινοτήτων καταγράφουν ανά κοινότητα, τις ζημιές που εμφανίζουν και τα παλιά και τα νέα κτίσματα.  Μεγάλη έμφαση δίδεται στην εικόνα που εμφανίζουν  τα σχολεία όπως και όλα τα δημόσια κτήρια.

Σήμερα αναμένεται να βρεθεί στην περιοχή κλιμάκιο της ΚΤΥΠ (Κτηριακές Υποδομές) προκειμένου να ελεγχθούν τα σχολικά συγκροτήματα, και να διαπιστωθεί η στατική τους επάρκεια. Ο ίδιος τονίζει ότι καταγράφονται πτώσεις βράχων στα ορεινά και σε επαρχιακούς δρόμους, ενώ μεγάλο κεφάλαιο για την περιοχή αποτελεί το κλείσιμο του Δικταίου Άντρου, που έγινε αναγκαστικά  για λόγους ασφαλείας αλλά όπως είναι αντιληπτό έχει συνέπειες στην τοπική οικονομία.

Σύμφωνα πάντα με το Δήμαρχο οξύ είναι το πρόβλημα του νερού που τρέχει χώμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την κάλυψη των αναγκών που αναμένεται σήμερα να αντιμετωπισθεί με τα εμφιαλωμένα νερά που θα μοιραστούν στους κατοίκους, και όπως εξηγεί θα χρειαστεί χρόνος για να λυθεί καθώς απαιτείται να γίνει καθαρισμός στις δεξαμενές.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κάποιο διάστημα θα πρέπει να κλείσουν για κάποιες μέρες οι βρύσες μέχρι να κατασταλάξει το ίζημα και να προχωρήσουν οι καθαρισμοί των δεξαμενών.