Πρέπει να… συντονιστούμε με τους ρυθμούς των ρίχτερ τις επόμενες ημέρες, ακόμα και βδομάδες. Ο Εγκέλαδος πολιτικογραφείται Κρητικός και αυτό δεν θα αλλάξει σύντομα.
Χθες, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε πως σεισμικές δονήσεις θα έχουμε για τα επόμενα 24ωρα ίσως και βδομάδες. Ο κόσμος πρέπει να αποφεύγει τα σπίτια του και να γίνουν ενέργειες ώστε να περιοριστεί η ταλαιπωρία του. Για τα σχολεία που έχουν πρόβλημα, επεσήμανε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δεχτούν μαθητές.
Τόνισε πως ακόμα και οι μετασεισμοί μπορεί να προκαλέσουν κατάρρευση.
Όπως είπε, οι ειδικοί ήταν σε επαφή με την περιφέρεια και τους δήμους από τον περασμένο Ιούνιο, είχαν προετοιμαστεί, ωστόσο, επανέλαβε πως «δεν περιμέναμε τόσο μεγάλο σεισμό».
«Χθες (σ.σ. την Δευτέρα) δύο μεγάλοι μετασεισμοί γκρέμισαν μπροστά στα μάτια μας κατασκευές. Η σύσταση είναι να μην πλησιάζουν τα κτίσματα με βλάβες οι κάτοικοι» τόνισε ο κ. Λέκκας. Συμπλήρωσε ότι, δεν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός σύμφωνα και με την απόφαση της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, ωστόσο θα υπάρχει μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία η οποία ενδεχομένως να είναι επιβλαβής, για τις κατασκευές που έχουν βλάβες ή παρέμειναν όρθιες.
Το πόρισμα της επιτροπής βγήκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ενώ ο κ. Λέκκας έμεινε στην περιοχή ως τα ξημερώματα.
Τσελέντης:«Δεν περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό»
Το δυναμικό του ρήγματος, το οποίο προκάλεσε τον σεισμό στην Κρήτη το πρωί της Δευτέρας, αλλά και πολλούς ισχυρούς μετασεισμούς έκτοτε, εκ των οποίων ο ένας 5,3 Ρίχτερ, είναι μέχρι τα 6 Ρίχτερ, ξεκαθάρισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης. Με δεδομένο ότι το ρήγμα δεν μπορεί να δώσει πάνω από 6 Ρίχτερ, ο κ Τσελέντης σημείωσε ότι ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ της Δευτέρας ήταν ο κύριος σεισμός.
«Από τον Γενάρη είχαμε κάποια σημάδια ότι η ευρύτερη περιοχή έχει σεισμικές ανωμαλίες. Αμέσως πήγα στον δήμαρχο Ηρακλείου και ζήτησα επιχορήγηση για να βάλουμε τέσσερα επιπλέον όργανα, τα οποία ευτυχώς και πήραμε και έχουμε μία καλύτερη εικόνα του ρήγματος», σημείωσε. «Από 1η Ιουνίου, μέχρι τώρα το ρήγμα έχει δώσει πάνω από 2.500 σεισμικές δονήσεις στην περιοχή», πρόσθεσε.
Ο κ. Τσελέντης υπογράμμισε ότι ο σεισμός έδωσε μία μοναδική κάθετη επιτάχυνση, που όμοιά της δεν έχει καταγραφεί στην Ελλάδα. «Γράψαμε 0,8 G. Για να καταλάβει κάποιος τι σημαίνει αυτό, στο 1G ο άνθρωπος σηκώνεται από το έδαφος. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είχαμε τόσο μεγάλες καταστροφές στα πέτρινα σπίτια. Από τον Ιούνιο φωνάζουμε για τα πέτρινα σπίτια», τόνισε και πρόσθεσε ότι ποτέ δεν είχαμε στην περιοχή τόσο ισχυρό σεισμό.
«Το φαινόμενο θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνονται σεισμοί με την ίδια συχνότητα», ξεκαθάρισε. «Η πιθανότητα να έχουμε έναν ισχυρό μετασεισμό είναι υπαρκτή και δεν πρέπει επ ουδενί οι κάτοικοι να επισκέπτονται στα σπίτια που έχουν ζημιές γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος», ανέφερε.
«Ο σεισμός στην Κρήτη έγραψε ιστορία»
Ο Δρ Γεράσιμος Α. Παπαδόπουλος τόνισε πως ο σεισμός στην Κρήτη, μεγέθους 6 σύμφωνα με όλα τα έγκυρα διεθνή σεισμογραφικά κέντρα (π.χ. ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία), δεν υπήρξε απλά ένας ακόμη ισχυρός σεισμός στη χώρα μας. «Αντίθετα, ο σεισμός αυτός ήδη έγραψε ιστορία στα σεισμολογικά πράγματα της χώρας, έστω κι αν οι περισσότεροι δεν το αντιλαμβάνονται», τόνισε.
Όπως είπε, αποτελεί μια περίπτωση όπου η σεισμολογική κοινότητα της χώρας έγκαιρα αντιλήφθηκε τον κίνδυνο και εξίσου έγκαιρα υπέδειξε την εφαρμογή σχετικού επιχειρησιακού σχεδίου. Συγκεκριμένα, επειδή η σεισμική δράση στο Αρκαλοχώρι είχε ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου του 2021, στις 21 Ιουλίου αποφασίστηκε η έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής, η οποία κατέληξε ότι ενδέχεται να γίνει και μεγαλύτερος σεισμός και να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το επιχειρησιακό Σχέδιο Εγκέλαδος.
Προληπτική εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου δεν γίνεται για αναμενόμενο σεισμό μεγέθους 4 ή 4,5. Γίνεται για ισχυρό σεισμό μεγαλύτερο του 5, ιδίως όταν η σεισμική δράση εξελίσσεται σε χερσαίο χώρο.
Συνεπώς, είναι προφανές ότι η Επιτροπή αναφερόταν στο ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού. Ίσως είναι η πρώτη φορά που αυτό γίνεται με τέτοια επάρκεια στη χώρα μας, δηλαδή έγκαιρη επισήμανση του κινδύνου και υπόδειξη πρακτικών μέτρων αντισεισμικής προστασίας, χωρίς όμως να προκληθεί κοινωνική αναστάτωση. Από αυτή την άποψη, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και η Γεν. Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έδρασαν έγκαιρα.
«Στην χερσαία περιοχή της Κρήτης δε γνωρίζουμε τόσο ισχυρό σεισμό τουλάχιστον από το 1900 και μετά, οπότε διαθέτουμε ενόργανες καταγραφές των σεισμών. Γι’ αυτό πολλοί πίστευαν ότι η Κρήτη δεν κινδυνεύει παρά μόνο από σεισμούς με επίκεντρο στη θάλασσα. Αυτό διαψεύστηκε πλέον πανηγυρικά. Γνωρίζουμε τώρα ότι έχουμε ενεργά ρήγματα στη χέρσο της Κρήτης και τα οποία δίνουν σημαντικά μεγέθη. Αυτό το γεγονός αλλάζει δραστικά το σκηνικό του σεισμικού κινδύνου όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και σε όλη τη χώρα.
Γιατί τώρα πλέον καταλαβαίνουμε καλύτερα από ποτέ ότι οι γνώσεις μας είναι ελλιπέστατες τόσο για τα ρήγματα όσο και για τις πιθανές εστίες μελλοντικών σεισμών. Καμία περιοχή της χώρας δεν πρέπει πλέον να θεωρείται απρόσβλητη από τους σεισμούς, έστω κι αν δεν υπάρχει καταγεγραμμένο ιστορικό», ανέφερε.