ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που μετέβη για αυτοψία στο επίκεντρο του σεισμού
Ο πρωθυπουργός... συνάντησε την αγανάκτηση κατοίκων στο Αρκαλοχώρι

Το πλαίσιο καταβολής αποζημιώσεων, που ακολουθήθηκε για τους πυρόπληκτους κατοίκους της Εύβοιας, θα εφαρμοστεί και για τους σεισμόπληκτους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου, όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που μετέβη για αυτοψία στο επίκεντρο του σεισμού.

«Ένας συμπολίτης μας ο οποίος έχει χάσει το σπίτι του, εφόσον έχει κατεδαφιστεί ή κρίνεται κατεδαφιστέο θα μπορεί να προσδοκά άμεσα να πάρει από το κράτος 20.000 ευρώ, 14.000 σε στεγαστική συνδρομή και 6.000 σε κρατική αρωγή και αναλόγως διαμορφώνονται τα ποσά σε σχέση με την έκταση της ζημιάς που κάποιος έχει υποστεί» είπε ο πρωθυπουργός.

Για το θέμα της στέγης επεσήμανε:

«Κινούμαστε σε τρεις διαφορετικούς δρόμους: προσωρινή στέγη κι όταν εννοώ προσωρινή εννοώ κάλυψη αναγκών κάποιων λίγων ημερών σε σκηνές, προμήθεια οικίσκων κυρίως για τους συμπολίτες μας στους μικρότερους οικισμούς οι οποίοι θέλουν να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους και θα αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα “Εστία” σε συνεννόηση με το υπουργείο Μετανάστευσης. Έχουμε άδεια νοικιασμένα διαμερίσματα στο Ηράκλειο που μπορούν να καλύψουν άμεσα ανάγκη στέγασης συμπολιτών μας οι οποίοι δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους».

Αναφορικά με τα σχολεία που υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, είπε:

«Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει πολύ γρήγορα το υπουργείο Υποδομών να στείλει τα σχετικά κοντέινερ τα οποία σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν για αίθουσες διδασκαλίας, μέχρι την επιστροφή στις τάξεις.

Και στο μεσοδιάστημα αν απαιτηθεί να χρησιμοποιηθεί για λίγο χρόνο το εργαλείο της τηλεκπαίδευσης θα το κάνουμε κι αυτό για να μην έχουμε μαθησιακά κενά».

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η συγκυρία του σεισμού δρομολογεί ειδικές παρεμβάσεις στο Αρκαλοχώρι μέσα από το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που προχωρεί αλλά και μέσα από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

 η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Χουδέτσι
Πιο... χαλαρή η επίσκεψη στο Χουδέτσι

Πρώτος σταθμός στην αυτοψία του πρωθυπουργού στα χωριά που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο ήταν το Χουδέτσι, όπου είδε από κοντά τις ζημιές που έχουν υποστεί οι κατοικίες και τα μαγαζιά και συνομίλησε με τους κατοίκους για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή, καθώς συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα.

Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Επίρριψη ευθυνών στους πολίτες για τη «μη σωστή» κατασκευή των σπιτιών τους καταλογίζει στον πρωθυπουργό, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

“Στις εύλογες διαμαρτυρίες σεισμόπληκτων στην Κρήτη, που κατήγγειλαν πως κοιμούνται σε σκηνές πάνω στο τσιμέντο, ο κ. Μητσοτάκης, αντί για μια κουβέντα παρηγοριάς και μέτρα στήριξης, τους έριξε και τις ευθύνες από πάνω για τη «μη σωστή» κατασκευή των σπιτιών τους”, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

«Η παντελής έλλειψη ενσυναίσθησης και η διαρκής επίκληση της ατομικής ευθύνης των πολιτών, ακόμη και για τις φυσικές καταστροφές, είναι πλέον εξοργιστική», σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Παρίσι, Χουδέτσι, Αρκαλοχώρι…

Από το Παρίσι και τη συνάντηση με τον Μακρόν, στο Χουδέτσι και στο «βομβαρδισμένο» κέντρο του Αρκαλοχωρίου …προσγειώθηκε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μία επίσκεψη που κράτησε σχεδόν 2,5 ώρες και κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω των ειδικών συνθηκών εκτάκτου ανάγκης. Η αλήθεια είναι ότι εξέπληξε πολλούς η επιλογή του Χουδετσίου. Ναι μεν έχουν σημειωθεί ζημιές, όμως υπάρχουν χωριά που σχεδόν έχουν ισοπεδωθεί. Αναμφίβολα η επιλογή του Χουδετσίου δεν ήταν  τυχαία, και όπως αποδείχθηκε ήταν και η καταλληλότερη  για τα απαραίτητα φωτογραφικά ενσταντανέ ρακοποσίας.

Διότι η σύντομη περιήγηση στο κέντρο του Αρκαλοχωρίου είχε κάπως… όξινη γεύση. Συνοδευόμενος από υπουργούς, αυτοδιοικητικούς, στελέχη του κόμματος, δεκάδες δημοσιογράφους και φωτογράφους και φυσικά αστυνομικούς, ο πρωθυπουργός περπάτησε τμήμα του κεντρικού δρόμου, είδε καταρρεύσεις και ζημιές και βρέθηκε τετ-α-τετ με κάποιους ντόπιους. «Η τοπική κοινωνία έχει καταστραφεί και από τον κοροναϊό και από αυτό τώρα» είπε μία κυρία, η οποία δεν παρέλειψε να αναφέρει τις ελλείψεις σε στρώματα και κουβέρτες για τον κόσμο που μένει σε σκηνές.

«Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε» απάντησε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε με νόημα ότι «θα φτιάξουμε την πόλη από την αρχή, σωστά αυτή τη φορά». Η δήλωση του πρωθυπουργού  μάλλον δεν άρεσε στην κυρία, η οποία φώναξε: «Α, πάλι οι ευθύνες σε μας».