Πολλοί διακινητές και ακόμα περισσότεροι οι χρήστες.
Κρητικοί, στιβανάτοι αλλά και «φουσκωτοί»,
άτομα του «μπρε συ» αλλά και του «γιο μεν».
Είναι πολλά τα λεφτά! Τόσα πολλά που «σφάζονται» παλικάρια για το βαρέλι με το μέλι. Κυκλώματα, φατρίες, ανταγωνιστές, «τσιράκια», «βαθιά λαρύγγια», «πληροφοριοδότες», πεζοδρομιακοί τύποι και «γραβατάκηδες», άτομα της διπλανής πόρτας αλλά και υπεράνω υποψίας, ακροβατούν μεταξύ νόμου και παρανόμου πάνω σε μία κόκκινη διαχωριστική γραμμή.
Το Ηράκλειο «φλέγεται» στον… πυρετό της κόκας. Πολλοί διακινητές και ακόμα περισσότεροι οι χρήστες. Κρητικοί, στιβανάτοι αλλά και «φουσκωτοί», άτομα του «μπρε συ» αλλά και του «γιο μεν». Φυσικά, στο κεφάλαιο “ναρκωτικά και διακίνηση κόκας” το αλβανικό στοιχείο παραμένει ισχυρό. Και στο Ηράκλειο ορισμένοι είχαν «ριζώσει» τόσο βαθιά που έπρεπε να έρθουν τα πάνω-κάτω για να προφυλακιστούν, να καταδικαστούν και να εγκλειστούν, έστω και για λίγο.
Κτηνοτρόφοι, πορτιέρηδες, αθλητές πολεμικών τεχνών, λάτρεις των αναβολικών και των παραφουσκωμένων μυών, ελεύθεροι επαγγελματίες που έμειναν ρέστοι, άνεργοι που ξαφνικά βρέθηκαν να κυκλοφορούν με πολυτελή οχήματα, να σπαταλούν χρήμα στις εξόδους και στις διακοπές τους, να ανοίγουν επιχειρήσεις για το «ξέπλυμα».
Το γεγονός ότι η χρήση κοκαΐνης τριπλασιάστηκε στη διάρκεια της πανδημίας, τα λέει όλα. Το 2020 ήταν η χρονιά με τη μεγαλύτερη χρήση κοκαΐνης την τελευταία δεκαετία. Δεν χρειάζονται στατιστικά για την εικόνα στο Ηράκλειο. Η Δίωξη Ναρκωτικών έχει καταφέρει φοβερά πλήγματα σε μεγάλους «παίχτες», όμως εκεί έξω υπάρχουν και άλλοι, μεγαλύτερης ή μικρότερης δυναμικής, εξίσου όμως επικίνδυνης. Μην ξεγελιέστε από τα φιξάκια των 0,4 (50 ευρώ) ή των 0,6 γραμμαρίων (60-70 ευρώ). Είναι ολόκληρη φιλοσοφία…
Σε ομολογία προχωρούν όσοι, συνήθως, έχουν κάποιο χαρτί τοξικομανίας (αυτό σηκώνει μεγάλη συζήτηση), αδιάσειστα στοιχεία σε βάρος τους ή (εξ)αναγκάζονται να πάρουν την ευθύνη για να «σώσουν» άλλους… Οι υπόλοιποι-και είναι οι περισσότεροι-παρουσιάζονται σαν «θύματα» των καταστάσεων, των ερμηνειών και των παρερμηνειών των αστυνομικών Αρχών διότι βρέθηκαν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή. Αναγκάστηκαν να εμπλακούν στη διακίνηση για την άρρωστη μητέρα τους, το άρρωστο παιδί τους, για να εξασφαλίσουν τη δική τους δόση.
Σε κάποιες περιπτώσεις, χωρίς αυτό να αποτελεί ελαφρυντικό, όντως ευάλωτα άτομα μετατρέπονται σε πιόνια των κυκλωμάτων. Κατά τ’ άλλα, τα δακρύβρεχτα σενάρια είναι κάπως πασέ. Ένα είναι το κίνητρο: το εύκολο χρήμα, η μεγάλη μπίζνα, η χλιδάτη ζωή.
Και ειλικρινά απορώ όταν βλέπω συγγενείς και φίλους να «χτυπιούνται» μετά από προφυλακίσεις. Κατανοώ έως έναν βαθμό το ανθρώπινο στοιχείο, όμως από την άλλη δεν μπορώ να μην σκεφτώ: πώς είναι δυνατόν να μην ξέρουν ή να μην υποψιάζονται όταν ξαφνικά ρέει αδικαιολόγητο χρήμα.
Όπως τραγουδά και ο αλβανικής καταγωγής Έλληνας ράπερ, Toquel: «Κόκα, Κοκαΐνα
Κάνει βόλτες με την Porsche μέσα στην Αθήνα
Σπάνε βράχους πάνω στ’ iPhone, πίνουν όλη νύχτα…
Πριν δυο χρόνια μάς θυμάμαι να πεινάμε,
Τώρα που τα βγάζω, πού θα πάμε να τα φάμε;».