ΠΡΙΑΜΟΣ ΓΕΡΩΝΥΜΑΚΗΣ

Η λάβα του καύσωνα που επελαύνει πανηγυρικά υψώνοντας τον υδράργυρο σε εγκαυματικές θερμοκρασίες, έχει επιφέρει βαρύ σοκ στα αμπέλια της Κρήτης, όπου η καταστροφή της παραγωγής είναι ανυπολόγιστη.

Οι αμπελοκαλλιεργητές μιλούν για σοβαρή οικονομική καταστροφή, αφού το πλήγμα που έχουν υποστεί τα επιτραπέζια, τα οινάμπελα, αλλά και τα σταφιδάμπελα, είναι βαρύτατες, γεγονός που έχει άμεση αλληλεπίδραση στην τοπική οικονομία.

«Αν πέρυσι -που ήταν μια επίσης δύσκολη χρονιά- οι εξαγωγές μας έφτασαν στις 12-16 χιλ τόνους σταφυλιού, αυτή τη στιγμή με τα δεδομένα τα σημερινά οι εξαγωγές δεν θα ξεπεράσουν τους 5.000 χιλ τόνους» τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο οποίος τονίζει ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο η διοίκηση του φορέα που εκπροσωπεί θα σαρώσει όλη την Κρήτη για να καταγράψει το εύρος της καταστροφής, που εκτιμάται ότι μέχρι τότε θα έχει φτάσει σε άλλα επίπεδα.

Ο ίδιος σημειώνει ότι τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον περιφερειάρχη, αλλά και με τα τοπικά στελέχη του ΕΛΓΑ, για το μείζον θέμα που έχει ανακύψει με το βαρύ πλήγμα των αμπελοκαλλιεργειών για το οποίο θα ενημερωθούν και οι βουλευτές του νησιού και τα Επιμελητήρια.

Ο κ. Ιερωνυμάκης τονίζει ότι βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέτζο από τον οποίο έχει ζητήσει να κατέβει άμεσα στην Κρήτη για να δει από πρώτο χέρι το μέγεθος της καταστροφής και παράλληλα να ανοίξει η ατζέντα μιας σειράς κρίσιμων θεμάτων που σήμερα «καίνε» τους αγρότες.

Δεν έχει φανεί ακόμα το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής

Η καταστροφή εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο, εξηγεί ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, τονίζοντας ότι «μέχρι την Παρασκευή που οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η επέλαση του καύσωνα, θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά στην αποτίμηση του εύρους της καταστροφής.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΜΠΕΛΙΟΥ

Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να αφιερώσουμε το Σαββατοκύριακο για να  κινηθούμε από τη μια πλευρά της Κρήτης στην άλλη, προκειμένου να διαπιστώσουμε το εύρος της καταστροφής της παραγωγής το οποίο στο Ηράκλειο έχει ήδη φανεί ότι είναι πολύ σοβαρό».

Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο κ. Ιερωνυμάκης, όλες οι κατηγορίες αμπελιών έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά από τα αλλεπάλληλα κύματα του πρωτόγνωρου καύσωνα που έχουν κυκλώσει τη χώρα. Στο επιτραπέζιο σταφύλι το οποίο είναι εξαιρετικά ευπαθές, αλλά και ακριβό προϊόν, είναι κατανοητό ότι η ζημιά που υφίσταται έχει πολλαπλάσιο κόστος από όλες τις άλλες κατηγορίες.  Αντίστοιχα όμως σοβαρή είναι η κατάσταση και με τα οινάμπελα, τα οποία έχουν χτυπηθεί από τις υψηλές θερμοκρασίες και έχουν μαραθεί, με αποτέλεσμα η εικόνα που εμφανίζουν να τα καθιστά μη εμπορεύσιμα.

Επίσης βαρύ είναι και το πλήγμα που έχουν υποστεί τα σταφιδάμπελα, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες που καίνε τα φυτά δεν τα αφήνουν να πάρουν τα σάκχαρα  που χρειάζονται για να παράξουν ένα καλό προιόν.

Ο κ. Ιερωνυμάκης σημειώνει ότι το πρόβλημα που έχει ανακύψει, είναι σημαντικό να το αντιμετωπίσουμε συνολικά, διότι μόνο έτσι μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος της καταστροφής.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα διαδοχικά κύματα των υψηλότατων θερμοκρασιών, διαμόρφωσαν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για την αμπελοκαλλιέργια που βρέθηκε αντιμέτωπη με αλλεπάλληλα χτυπήματα.

Η κατάσταση αυτή έχει βαρύτατο κόστος για τον αγρότη, καθώς κάποιοι βλέπουν την παραγωγή τους να τινάζεται στον αέρα, και να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια δραματική ολική οικονομική καταστροφή.

Αυτό όμως που θα πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι η καταστροφή αυτή του συγκεκριμένου κλάδου του πρωτογενή τομέα έχει άμεση αλληλεπίδραση και στην τοπική οικονομία,  βασικός τροφοδότης της οποίας είναι ο παραγωγός. Είναι φανερό ότι απαιτείται στήριξη του κλάδου, για να μπορέσει να σταθεί όρθιος και θα πρέπει να γίνει συνείδηση ότι αυτό αποτελεί αναγκαιότητα που πηγάζει από την ίδια την κοινωνία.

Να ανοίξει το θέμα και για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών

Την ίδια ώρα που έχει φτάσει στα ύψη η αγωνία των παραγωγών για τα αμπέλια κορυφώνεται η αγωνία και για τους ελαιοπαραγωγούς, καθώς οι εγκαυματικές θερμοκρασίες του καύσωνα που σαρώνει έχει πλήξει και τις μη ποτιστικές ελαιοκαλλιέργειες.

Όπως είναι ο φετινός Μάιος υπήρξε για την Κρήτη ο θερμότερος της δεκαετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία 53 μετεωρολογικών σταθμών, όπως αυτά δόθηκαν στην δημοσιότητα, με το συγκεκριμένο φαινόμενο να δημιουργεί μείζον πρόβλημα στους ελαιοπαραγωγούς, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας και ο καύσωνας του Μαΐου σε περιοχές της Κρήτης, συνέπεσε με το «δέσιμο» του ανθού της ελιάς, με αποτέλεσμα να καεί ο ανθός.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να μην καταφέρουν να παράξουν ελαιόλαδο για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο, τη στιγμή που οι τιμές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια θα είναι καλύτερες. Όμως το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις δίδονται εάν καταγραφούν ζημιές στο προϊόν στην περίοδο της καρπόδεσης και όχι της ανθοφορίας, έχει αποδειχτεί τεράστιο θέμα για τους παραγωγούς που ζητούν να ανοίξει αυτή η μεγάλη συζήτηση από το Υπουργείο και να ληφθούν αποφάσεις.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι παραγωγοί, το γεγονός ότι είμαστε αντιμέτωποι με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, μας έχει δείξει στην πράξη, ότι ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται όλους τους μήνες του χρόνου και όχι μόνο στην περίοδο καρποφορίας της ελιάς. Άρα η όποια προσέγγιση για το θέμα θα πρέπει να γίνει σε αυτή τη βάση με αυτή την προσέγγιση και αυτά τα κριτήρια.

Επικοινωνία περιφερειάρχη με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για τις καταστροφές στην αμπελουργία από τον καύσωνα

Η δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αμπελοκαλλιεργητές συνδυαστικά με το γεγονός ότι τα χειρότερα έρχονται, ενεργοποίησε τον περιφερειάρχη Σ. Αρναουτάκη ο οποίος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο για τις καταστροφές από τον καύσωνα στην αγροτική παραγωγή-αμπελουργία στο νησί. Ο περιφερειάρχης παράλληλα ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, να επισκεφθεί άμεσα το νησί και να διαπιστώσει από κοντά την έκταση του προβλήματος στις αμπελουργικές περιοχές.

Τα αδιέξοδα της απορρόφησης των οινοσταφύλων στο Δ.Σ. της Ένωσης

Η εμφαγματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη διάθεση της παραγωγής των οινοσταφύλων τίθεται στο επίκεντρο της σύσκεψης που συγκαλεί ο  πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ηρακλείου αύριο Παρασκευή 6 Αυγούστου  στις 11:00 το πρωί  στην αίθουσα συνεδριάσεων.

Στη διάρκεια της συζήτησης αναμένεται να ανοίξει όλη η βεντάλια των θεμάτων της φετινής οινοποιητικής περιόδου που όπως φαίνεται θα περάσει στην ιστορία σαν μια από τις χειρότερες των τελευταίων χρόνων. Ωστόσο, στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να τεθεί η αγωνία  των παραγωγών που έχει φτάσει στα ύψη, καθώς είναι βαρύτατο το πλήγμα που έχουν υποστεί τα σταφύλια, τα οποία έχουν αφυδατωθεί και έχουν μαραθεί και δεν είναι εμπορεύσιμα.