Ο αντιδήμαρχος κ. Κώστας Βαρδαβάς
Ο κ. Κώστας Βαρδαβάς
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κώστας Βαρδαβάς

Ο αντιδήμαρχος κ. Κώστας Βαρδαβάς κάνει τη δική του αποτίμηση για την προσπάθεια της υπηρεσίας να διαχειριστεί το κρίσιμο διακύβευμα της προστασίας της δημόσιας υγείας και της διασφάλισης της καθαριότητας της πόλης.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «δύο σημαντικά συμπεράσματα, πέραν των άλλων,  προκύπτουν από τα  στοιχεία του πρώτου τετραμήνου του 2021 για την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου.

Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι εν μέσω πανδημίας και αυστηρού lookdown  οι ποσότητες των απορριμμάτων δεν μειώθηκαν, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, αυξήθηκαν.

Δεύτερον, είναι ξεκάθαρο ότι η υπηρεσία καθαριότητας και οι εργαζόμενοι σε αυτήν, σε αντίθεση με το σύνολο του δημοσίου τομέα  πλην υγειονομικών, δούλεψαν με εντατικούς ρυθμούς και χωρίς εκπτώσεις σε συνθήκες πανδημίας.

Επίσης παρατηρήσαμε ότι επιβαρύνθηκε αισθητά ο οδοκαθαρισμός, καθώς τα κλειστά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος οδήγησαν τους πολίτες στο να καταναλώνουν φαγητό ή ρόφημα στους δρόμους σε κοινόχρηστους χώρους όπως πλατείες, πάρκα κλπ. Οι ποσότητες σε σακούλες για τα δημοτικά καλαθάκια αυξήθηκαν έως και 300%.

Παρότι έγιναν σημαντικά βήματα στην αποκατάσταση και εξάλειψη κάποιων παράνομων χωματερών σε σημεία της πόλης, κάποιοι εξακολουθούν να μην σέβονται το περιβάλλον, την πόλη και τους πολίτες της. Μεμονωμένοι δημότες, επαγγελματίες διαφόρων κλάδων παρανομούν συστηματικά, δημιουργώντας εστίες μόλυνσης, με εικόνες που δεν αρμόζουν στην πόλη μας.

Δείξαμε μια μικρή ανοχή, η οποία πλέον είναι μηδενική. Τα πρόστιμα πολλαπλασιάζονται καθημερινά και δεν θα σταματήσουμε να τα επιβάλουμε σε αυτούς που συστηματικά δυσφημούν την πόλη μας και δεν σέβονται το περιβάλλον.

Υπάρχουν περιοχές όπου η διέλευση των απορριμματοφόρων  της υπηρεσίας ξεπερνά τις 20 φορές την ημέρα. Είναι ανεπίτρεπτο, σε συνδυασμό με τον οδοκαθαρισμό και το πλύσιμο δρόμων, πεζοδρόμων και πλατειών να μην έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα.

Παρά τις ειδικές άδειες, τα κρούσματα covid 19 και τις στενές επαφές τους που αποδεκάτισαν την υπηρεσία, συνεχίσαμε να καλύπτουμε το σύνολο των προγραμματισμένων  δρομολογίων όπως και των επιπλέον δράσεων, ραντεβού αποκομιδής, ραντεβού για ογκώδη, δράσεις καθαρισμού σε γειτονιές και οικισμούς της πόλης καθώς και τον εκτεταμένο καθαρισμό 37 κοιμητηρίων εντός Δήμου Ηρακλείου. Συνεχίσαμε εντατικά τις αποκαταστάσεις παράνομων χωματερών. Μικρών και μεγάλων στην πόλη αλλά και στα χωριά της.

Από την πρώτη στιγμή θωρακίσαμε τους εργαζόμενους μας με επιπλέον μέσα ατομικής προστασίας ούτως ώστε να περιορίσουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης του covid19 και να διασφαλίσουμε όσο μπορούμε και με βάση τα προβλεπόμενα την ασφάλεια τους.

Υπάρχει η στρεβλή άποψη που αφορά τους μπλέ κάδους ανακύκλωσης. Δυστυχώς οι Ηρακλειώτες δεν ανακυκλώνουν σωστά, σε ποσοστό που πολλές φορές ξεπερνάει και το 50% μέσα στους μπλε κάδους υπάρχει μη ανακυκλώσιμο υλικό, όπως πχ. Μπάζα, τροφικά υπολείμματα, οργανικά, σύμμεικτα, χόρτα, κλαδιά, υγειονομικά απόβλητα. Υπάρχουν πολλές φορές περιπτώσεις μπλε κάδων που αν σηκωθούν από τα απορριμματοφόρα της ανακύκλωσης, θα καταστρέψουν πιθανόν όλο το ανακυκλώσιμο υλικό που έχουν ήδη μαζέψει. Στις περιπτώσεις αυτές αναλαμβάνουν την αποκομιδή τα απορριμματοφόρα  των συμμείκτων.

Αξιολογήσαμε το τελευταίο διάστημα ότι τα ραντεβού στις γειτονιές της πόλης για τα ογκώδη αντικείμενα ατόνησαν. Η ανταπόκριση των δημοτών είναι απογοητευτική, την ώρα που λίγα μέτρα από τα σημεία των ραντεβού εξακολουθούν να εναποθέτουν παρανόμως μπάζα και άλλα ογκώδη αντικείμενα. Επιλέξαμε λοιπόν να αποσύρουμε προς το παρόν την υπηρεσία αυτή. Με το προσωπικό αυτό και τα μέσα που διαθέταμε γι αυτό, ενισχύουμε τα τηλεφωνικά μας ραντεβού, εξυπηρετώντας περισσότερα και ταχύτερα. Επίσης ενισχύουμε τις καθημερινές αποκαταστάσεις ανεξέλεγκτων χωματερών.

Ο αγώνας για μια πιο καθαρή πόλη, ο αγώνας για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και σεβασμού του περιβάλλοντος είναι διαρκής. Καμία υπηρεσία από μόνη της κανένας Δήμος δεν θα καταφέρει να επιτύχει αν σε αυτήν την προσπάθεια απουσιάζουν οι πολίτες.  Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο ουτως ώστε το Ηράκλειο να γίνει εκτός από  ιστορικός-πολιτιστικός και τουριστικός προορισμός, και ένας πράσινος προορισμός».

 

Διαβάστε επίσης σχετικά: