Τα απρεπή έκθεση Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου

Μια ολωσδιόλου τολμηρή έκθεση προετοιμάζει για να παρουσιάσει στην αίθουσά του, το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου. Τίτλος  της,  ΤΑ ΑΠΡΕΠΗ ενώ ο υπότιτλος που τη συνοδεύει διευκρινίζει ότι πρόκειται για ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ με ΡΟΜΑΝΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ. Όπως αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης και ο μέλλων θεατής πρόκειται για την αποτύπωση σκηνών κατά το πλείστον ερωτικού περιεχομένου σύμφωνα με την άποψη των  καλλιτεχνών  που λαμβάνουν  μέρος στην ανοικτή πρόσκληση που απηύθυνε δημόσια το ΜΕΤΗ.

ΜΕΤΗ έκθεση απρεπή2
Τα  αποτελέσματα που προέκυψαν εκφράζουν την εξαιρετικά προσωπική άποψη του καθ ενός άλλοτε  θίγοντας καταστάσεις ακραίες, άλλοτε αντιμετωπίζοντας το θέμα με ιστορική  σημασία κι άλλοτε πάλι επιδιώκοντας να καλυφθεί  μια ενδεχόμενη ροπή ή τάση  προς την ανθρώπινη ακολασία.

Όπως και να χει το θέμα η έκθεση αυτή αν μη τι άλλο διαπιστώνει μία καταγραφή και καλεί  με τη δέουσα σοβαρότητα να κατανοήσει το κοινό μη οικείες παραστάσεις  που θα εκτίθενται στο συγκεκριμένο χώρο.

Η Βερονίκη  Δαμιανίδου που μετέχει και η ίδια στην έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Όπως προϊδεάζει και ο ίδιος ο τίτλος της ,η έκθεση φιλοδοξεί να παρουσιάσει στο κοινό την εκδοχή του ερωτισμού όπου το αισθησιακό στοιχείο περιπλέκεται με το φαντασιακό με τέτοιον τρόπο, ώστε να αποκαλύπτει μόνον όσα χρειάζεται προκειμένου να προκαλέσει τον ευγενή και ιδεατό πόθο.

Σαν προορισμένη για μιαν άλλη εποχή, επανεξετάζει το ανθρώπινο σώμα μα και πνεύμα στη σχέση του με τον έρωτα, προσφέροντας στο θεατή όλα τα σημάδια που χρειάζεται προκειμένου να ιχνηλατήσει τη σχέση αυτή και να της προσδώσει την ποιητικότητα που της αξίζει.

Ταυτόχρονα, καταλύει τα `ορθώς λεγόμενα’ προκαλώντας όχι μόνον το θεατή μα και τον ίδιο τον καλλιτέχνη να μιλήσει με τα μέσα που δύναται, για την προσωπική του αλήθεια για τον Έρωτα.

ΜΕΤΗ τα απρεπή έκθεση3
Υπό το πρίσμα αυτό, η ιδέα της έκθεσης αποτελεί μια μικρή πρωτοπορία για τον χώρο των εικαστικών Τεχνών στην Ελλάδα καθώς συγκεντρώνει ένα πλήθος καλλιτεχνών που δοκιμάζοντας τα δικά τους εκφραστικά όρια ως προς το αντικείμενο, δοκιμάζουν και του ίδιου του θεατή, αφήνοντας στην αντίληψη του το ερώτημα: Είναι πράγματι το έργο Τέχνης, απρεπές;».

Στην έκθεση μετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες… Ανδρούτσος Γιώργος, Αργυράκης Γιώργος, Βακιρτζής Γιάννης, Βογιατζή Μαγδαληνή, Δαμιανίδου Βερονίκη, Δερβας Κώστας, Δήμος Τάσος,

Διονυσοπούλου Ελισάβετ, Καμπιτάκης Μηνάς, Κατιμερλη Άννα, Κουβατσου Δέσποινα, Κουκουλάκη Στέλλα, Κριεζη Αικατερίνη, Μάνου Έφη, Μαραγκουδάκη Μαρία, Μαργαρώνη Λυδία, Μαρκαντωνάκης Π. Γιάννης, Μάρκου Τζίνα, Μαυρόπουλος Παναγιώτης, Μιχαλοπούλου Σταυρούλα, Μπασδέκη Ευαγγελία, Μποβιατσου Λαμπρινή, Παγωμένος Κώστας, Πανουτσοπούλου Ευγενία, Παπούλια Σμαράγδα, Παστρα Μαρία, Πολιτοπούλου Ελένη, Σκυλουράκη Μιράντα, Σπανάκης Κώστας, Τσιμπλάκη Μαριτασα, Φαλκώνης Μιχαήλ, Χατζή Αθηνά, Χατζηστεφάνου Άννα-Μαρία, Χριστάκη Ελευθερία, Χοντζογλου Μαρία και η Χρυσοβιτσανου Αγγέλα.

Η έκθεση θα ξεκινήσει το Σάββατο 29 Μαΐου στις 7.00 το βράδυ εφαρμόζοντας τους τρέχοντες κανόνες  για την λειτουργία των Μουσείων.

Στη συνέχεια  θα ανοίγει άπαξ της εβδομάδας σταθερά κάθε Τετάρτη 7.00 έως 9.00 το βράδυ  και κατόπιν ραντεβού όλες τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες στα τηλέφωνα 6976974000 και 6945571973.

Υπενθυμίζουμε ότι η αίθουσα του Μουσείου βρίσκεται στην οδό Νυμφών 3 στον Πόρο. Επισημαίνεται επίσης  ότι δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στους κάτω των 18 ετών ανήλικους.