H ενημερωτική πινακίδα επάνω στη ζαρτινιέρα με την οποία καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τη ρίψη των απορριμμάτων

Ο ρυπαίνων πληρώνει…

Δεν πρόλαβε ο Δήμος να τοποθετήσει την ενημερωτική πινακίδα επάνω στη ζαρτινιέρα με την οποία καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τη ρίψη των απορριμμάτων, και να σου οι πρώτες σακούλες δίπλα ακριβώς, που έρχονται να αποδείξουν πόσο προβληματική νοοτροπία έχουν πολλοί από μας σε σχέση με τη διαχείριση των σκουπιδιών.

Ωστόσο η Υπηρεσία Καθαριότητας δεν το άφησε να περάσει έτσι…  Οι αρμόδιοι επόπτες καθαριότητας έψαξαν τη σακούλα που περιείχε ιατρικό υλικό οδοντιατρείου, στο οποίο και χρέωσαν πρόστιμο που ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.

Η πολιτική κατεύθυνση που έχει δοθεί είναι να χρεώνονται πρόστιμα και να αναλαμβάνει και ο πολίτης την ευθύνη που έχει απέναντι στην πόλη να μην τη ρυπαίνει.

 

 

Τραγωδία σε θρησκευτική γιορτή

Σοκ προκαλεί η τεράστια τραγωδία στο Ισραήλ, όπου δεκάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου σε θρησκευτική γιορτή στο όρος Μερόν, ύστερα από την κατάρρευση μιας εξέδρας.

Όλα συνέβησαν τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής στη διάρκεια προσκυνήματος υπερορθόδοξων Εβραίων στο όρος Μερόν όπου βρίσκεται ο τάφος ενός ραβίνου του 2ου αιώνα, για την ετήσια γιορτή Λαγκ Μπ’ομέρ, για ολονύχτιες προσευχές, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια γύρω από φωτιές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 44 άνθρωποι και περισσότεροι από 150 έχουν τραυματιστεί.

Βίντεο δείχνουν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν χαοτικές σκηνές, με αλλόφρονες πιστούς να προσπαθούν να περάσουν από μεταλλικούς φράκτες για να σωθούν και αστυνομικούς και τραυματιοφορείς να προσπαθούν να φθάσουν στους τραυματίες.

Οι… νέες διαβάσεις

Ως «το πιο αποτελεσματικό μέτρο για τη μείωση των ταχυτήτων» χαρακτηρίζει ο αντιδήμαρχος Γ. Αναστασάκης τις υπερυψωμένες διαβάσεις που διαμορφώθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης στο πλαίσιο της οδικής ασφάλειας.

Όπως είναι γνωστό, τέτοιες κατασκευές διαμορφώθηκαν στη Φοίνικος, την Πατριάρχου Φώτιου και έπονται στην Παπαπέτρου Γαβαλά, Λασαίας, Ερωφίλης, Λάππα, Ατλαντίδος και τα Δειλινά.

Βεβαίως στην περίπτωση της Φοίνικος υπάρχει και το επιχείρημα ότι η υπερυψωμένη διάβαση διαμορφώθηκε έξω από νηπιαγωγείο για να ανακόπτεται η ταχύτητα των οχημάτων.

Πρόκειται για το 37ο Νηπιαγωγείο που είναι χωρίς υπερβολή ντροπή για την πόλη που επιτρέπει στα παιδιά μας να κάνουν μάθημα σε τέτοιους παντελώς ακατάλληλους υπόγειους χώρους εδώ και δεκαετίες…

Καλό είναι λοιπόν, εκτός από τον δρόμο, να φροντίσει ο Δήμος να βρει λύση στο θέμα της στέγασης του Νηπιαγωγείου και να σταματήσει αυτή η ασχήμια.

 

Ανοικτές πληγές…

Μπορεί ο Δήμος να τρέχει να κλείσει λακκούβες κάθε λίγο και λιγάκι που αφήνει πίσω της η ΔΕΥΑΗ στο πλαίσιο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρεσης, αλλά το όλο σκηνικό θυμίζει τον σκύλο που κυνηγά την ουρά του.

Διότι οι λακκούβες αυτές αποδεικνύονται ανοικτές πληγές που ανοίγουν ξανά με χαρακτηριστική ευκολία

Άρα το κρίσιμο ζητούμενο για τον Δήμο είναι τα έργα που εκτελεί να έχουν μια ποιότητα και διάρκεια σε σχέση με το αποτέλεσμά τους.

Είναι τραγικό τόσα χρόνια να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα που στραπατσάρουν την καθημερινότητά μας για ζητήματα που έχουν τεχνικές λύσεις στις οποίες γυρίζουμε την πλάτη.

 

Και με τη “βούλα”!

Ο Σύλλογος Πολιτισμού και Παιδείας του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου, οι ΜΥΘΟΚΡΟΥΣΜΕΝΟΙ, απέκτησε και σφραγίδα!

Με στοιχεία της ταυτότητας του συλλόγου να εικονίζονται πάνω σε αυτήν:

Το ιστορικό Καπετανάκειο Σχολικό Συγκρότημα, σήμα κατατεθέν της πόλης του Ηρακλείου, όπου στεγάζεται το Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου. Εκεί που γεννήθηκαν οι Μυθοκρουσμένοι.

Παράσταση με τη Μεγάλη Θεά – Μητέρα, σε κορυφή όρους, μεταξύ δύο λεόντων και δίπλα τον λατρευτό της κρουσμένο από την έκσταση.

Το σκίτσο έγινε από τη μαθήτρια Παπαδάκη Ευαγγελία και εκφράζει τη στενή σχέση του συλλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου, του «σχολείου της ωριμότητας».

Το επόμενο βήμα είναι η πρώτη Γενική Συνέλευση, όπου θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου και θα προταθούν σχέδια δράσης και προτάσεις για το μέλλον του συλλόγου. Επίσης θα γίνει ενημέρωση για τις ενέργειες που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που αφορούν την προετοιμασία μυθοκρουσιών και την ανάδειξη και προστασία μνημείων του τόπου μας.

 

Πάσχα όπως καλοκαίρι

Μία «ανάσα» πριν τους 40 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία στο Ηράκλειο ανήμερα του Πάσχα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Η θερμοκρασία θα κινηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα λόγω των θερμών αερίων μαζών που καλύπτουν την ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα και αύριο, Κυριακή του Πάσχα, αναμένεται να ξεπεράσει κατά τόπους τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Όπως φαίνεται και στον χάρτη, στην πόλη μας θα σημειωθεί ρεκόρ, καθώς το θερμόμετρο θα σκαρφαλώσει στους 39 βαθμούς Κελσίου.

 

@patris
Πέσανε να φάνε τον Γεραπετρίτη που μίλησε για τον παιδαγωγικό χαρακτήρα των sms. Λες και το είπε κάποιος Αγιονικολιώτης!
Nikos

 

Τι περιμένει η Καθαριότητα;

Είναι πολλοί αυτοί που περιμένουν πώς και πώς να ανοίξει η εστίαση, ανάμεσά τους και η Υπηρεσία Καθαριότητας. Όπως μας σχολίαζε στη στήλη ο αντιδήμαρχος κ. Κώστας Βαρδαβάς, ο οδοκαθαρισμός στην πόλη όλο το διάστημα της καραντίνας τρέχει και δε φτάνει-χωρίς υπερβολή.

Το γεγονός ότι είναι κλειστή η εστίαση, έχει σαν αποτέλεσμα όλος ο κόσμος να παίρνει τον καφέ του στο χέρι και να κάθεται στα παγκάκια του κέντρου, με αποτέλεσμα σε ελάχιστο χρόνο να γεμίζουν τα καλαθάκια των σκουπιδιών.

Για να αντιληφθεί κανείς τα μεγέθη, σε μια 6ωρη βάρδια οδοκαθαριστή στον «σταυρό» της πόλης, μπορεί να αλλάξουν περισσότερες από 60 σακούλες σκουπιδιών στα καλαθάκια των απορριμμάτων…

 

Αυτοσχέδια κρεματόρια

Στη δίνη της πανδημίας η αχανής Ινδία.

Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 386.452 κρούσματα του SARS-CoV-2 –νέο παγκόσμιο ρεκόρ–, ενώ ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 που υπέκυψαν αυξήθηκε αλματωδώς, κατά 3.498, μειώθηκε ελαφρά από το εθνικό ρεκόρ της προηγουμένης (3.645 θάνατοι) αλλά παρέμεινε σε τρομακτικά υψηλό επίπεδο.

Η Ινδία έχει καταγράψει κάπου 7,7 εκατομμύρια μολύνσεις από τα τέλη του Φεβρουαρίου, όταν άρχισε να επιταχύνεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού, που έχει βυθίσει τη γιγαντιαία χώρα της Ασίας σε υγειονομική κρίση άνευ προηγουμένου. Είχαν χρειαστεί έξι μήνες για να καταγραφούν τα προηγούμενα 7,7 εκατ. κρούσματα.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κοροναϊού στην Ινδία έχει πλέον φθάσει τους 208.330 νεκρούς, ενώ οι μολύνσεις έχουν ξεπεράσει τα 18,7 εκατομμύρια, ενώ ειδικοί εκτιμούν πως ο πραγματικός απολογισμός είναι ακόμα πιο βαρύς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κρεματόρια για τις αποτεφρώσεις έχουν φρακάρει και πλέον καίνε τα θύματα του κοροναϊού στους δρόμους, εφόσον βρίσκουν ξύλα…

 

 

Η Τζένη και οι καλοί χριστιανοί

H Τζένη Χειλουδάκη μέσω δημοσίευσης που έκανε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook ενημέρωσε τους διαδικτυακούς της φίλους για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Μάλιστα,  έκανε γνωστό πως μετά το Πάσχα θα χρειαστεί να υποβληθεί σε μαστεκτομή.

«Πλάσματά μου πανέμορφα… λοιπόν αρχικά να σας ευχαριστήσω για τα εκατοντάδες ινμποξ σας σχετικά με την υγεία μου…είχα σκοπό να σας κάνω βιντεάκι να σας πω τα νέα αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε και έτσι θα σας τα γράψω εδώ…έχουμε και λέμε και είναι οριστικό… πήρα τις απαντήσεις μετά τον υπέρηχο που έκανα… μετά το Πάσχα θα αφαιρέσω τα στήθη μου… έχω ραντεβού εδώ στο νοσοκομείο και έπειτα στο Παγνη στο Ηράκλειο που θα γίνει το χειρουργείο… Αθήνα είναι αδύνατο να ανέβω… έχω τα ζώα μου έχω τη μάνα μου..» ανέφερε μεταξύ χαρακτηριστικά, από το Πισκοκέφαλο της Σητείας, όπου διαμένει.

Ωστόσο η ίδια δεν έκρυψε την απογοήτευσή της για κάποια αρνητικά σχόλια που γράφτηκαν κάτω από τη δική της ανάρτηση και της εύχονταν τα χειρότερα…  Άνθρωποι που νηστεύουν τη Μεγάλη Εβδομάδα…

 

Καιρός… για εμβόλιο!

Με τον δικό του τρόπο, το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στέλνει μήνυμα υπέρ των εμβολιασμών.

Στο σήμα του πρόσθεσε μια σύριγγα και τη φράση «Καιρός για εμβόλιο».

Έτσι, οι επιστήμονες της μετεωρολογίας στηρίζουν τους συναδέλφους τους γιατρούς και κυρίως τους λοιμωξιολόγους που πάνω από έναν χρόνο δίνουν τη δική τους μάχη ενάντια στον κοροναϊό.

Με την ελπίδα να επιτευχθεί γρήγορα η πολυπόθητη ανοσία!

 

Σακούλες… αγάπης

Μία ακόμα προσφορά για τις άγιες ημέρες του Πάσχα πραγματοποίησε ο Δήμος Φαιστού, όπως και πολλοί δήμοι της Κρήτης, σε συνεργασία με το Σκουτελικό Μοιρών και το Σκουτελικό Τυμπακίου.

Όπως συμβαίνει  κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος μοιράστηκαν συνολικά 150 πλούσιες σε τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά και προϊόντα μακράς διάρκειας τσάντες, σε οικογένειες και ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη.

Ο Δήμος Φαιστού και το Σκουτελικό πρόσφεραν σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες σε Ζαρό, Τυμπάκι και Μοίρες, προκειμένου να μην υπάρξει ούτε ένας άνθρωπος χωρίς τα αναγκαία τρόφιμα για το Πάσχα.

«Αυτές τις άγιες ημέρες αγάπης στόχος μας είναι όλοι οι δημότες μας να ζήσουν τη χαρά των γιορτών» αναφέρει με δηλώσεις του ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης.

 

Εμβόλια

Πες μου ποιο εμβόλιο έκανες ή θα κάνεις για να σου πω ποιος είσαι! Τόσο πολύ έχουμε εντρυφήσει στο θέμα, που το αναλύουμε, το κάνουμε πενταράκια και σκιαγραφούμε την ψυχοσύνθεση του κάθε… χρήστη. Καταγράφουμε τα θρομβοεμβολικά περιστατικά, καταπιανόμαστε από τις παρενέργειες, διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο… Και έρχεται η πιτσιρικαρία από πίσω, εμβολιάζεται μαζικά, μας βάζει τα γυαλιά και κλείνει στόματα. Φέρτε μου τη δόση μου…

 

Σεμινάρια

Καλή η προσπάθεια της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου Κρήτης για τα επιμορφωτικά σεμινάρια των εργαζομένων, προκειμένου να προστατευτούν από τον κοροναϊό, αλλά μια τεχνική λεπτομέρεια δημιουργεί ερωτηματικά. Ο πρώτος κύκλος των σεμιναρίων για την προφύλαξη από τον SARS-CoV-2 ξεκινά την Τρίτη 4 Μαΐου, που παρεμπιπτόντως έχει μεταφερθεί η απεργία της Πρωτομαγιάς. Και αφού μιλάμε για εργαζόμενους, έπρεπε κάποιος να προνοήσει και να σεβαστεί την ημέρα. Εξάλλου για μια ημέρα… δεν χάλασε ο κόσμος, ούτε… κόλλησε!

 

Προσβολή

Κάποια στιγμή ο Δήμος Ηρακλείου πρέπει να δει σοβαρά το θέμα των πολεοδομικών μελετών. Μας προσβάλλει και μας εκθέτει όλους το γεγονός ότι εδώ και 20 χρόνια οι πολεοδομικές μελέτες που εκκρεμούν δεν έχουν κάνει μισό «κλικ» μπροστά. Και το χειρότερο είναι ότι δε διαφαίνεται και καμία ιδιαίτερη αισιοδοξία από κάπου ότι υπάρχει προοπτική για κάτι καλύτερο. Ασφαλώς και δεν μπορεί να ζητήσει κανείς να τελειώσουν μέσα σε σύντομο διάστημα ανοικτά ζητήματα που αφορούν σε εκκρεμότητες χρόνων. Όμως είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει μια ιεράρχηση στόχων και προτεραιοτήτων και ένας στρατηγικός σχεδιασμός διαχείρισης της κατάστασης.

 

Ρεκόρ

Περισσότερα από 150 εκατομμύρια είναι τα κρούσματα Covid-19 παγκοσμίως με την ημερήσια καταγραφή να έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας. Πάνω από 3,2 εκατομμύρια οι νεκροί.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, από τον εντοπισμό του ιού στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019 έχουν καταγραφεί επισήμως 150.337.583 μολύνσεις, εκ των οποίων περίπου 6 εκατ. μέσα σε μία εβδομάδα, αύξηση που οφείλεται κυρίως στην έκρηξη των περιστατικών στην Ινδία, όπου τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν διαγνωστεί 2,5 εκατ. κρούσματα.

 

Σκυλίσια…

Την είδηση ότι η Ρωσική Ρυθμιστική Αρχή Γεωργίας ανακοίνωσε ότι η χώρα παρήγαγε την πρώτη παρτίδα παγκοσμίως – 17.000 δόσεις – εμβολίων κατά του νέου κοροναϊού για ζώα μετέδωσε χθες το Reuters.  Σχετικές πληροφορίες περί της ανάπτυξης εμβολίου για σκύλους στη Ρωσία είχαν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στα τέλη Μαρτίου.