συνάντηση περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργου Κοντάκη στην Περιφέρεια Κρήτης

Ένα από τα σημαντικότερα κέντρα δεδομένων της χώρας λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Κνωσό. Οπτικές ίνες διασυνδέουν το κέντρο με το δίκτυο που εκτείνεται σε όλη τη χώρα συνδέοντας τα πανεπιστήμια της Ελλάδας.

Το ίδιο δίκτυο διασυνδέει και τα κτήρια του Πανεπιστημίου Κρήτης στις Βούτες, το Ρέθυμνο καθώς και άλλους δημόσιους φορείς της Κρήτης μέσω των μητροπολιτών οπτικών ινών.

Ο νέος νόμος για την ψηφιακή διακυβέρνηση προβλέπει τη λειτουργία τριών ξεχωριστών δημοσίων υπολογιστικών «νεφών» και συγκεκριμένα το Κυβερνητικό Νέφος Δημοσίου Τομέα, το Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Έρευνας και Εκπαίδευσης και το Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Υγείας.

Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, που έχει ορισθεί με τον νόμο αυτό υπεύθυνο για το νέφος του Τομέα Έρευνας και Εκπαίδευσης, φιλοξενεί ήδη μεγάλο μέρος του Cloud για τον τομέα έρευνας και εκπαίδευσης στο κέντρο δεδομένων Κνωσού σε χώρους που έχει παραχωρήσει το Πανεπιστήμιο.

Στο κέντρο δεδομένων φιλοξενούνται και αποθηκευτικές υπηρεσίες δεδομένων για τα απεικονιστικά που αφορούν και την υγεία αναβαθμίζοντας κι εκσυγχρονίζοντας τον τομέα της δημόσιας υγείας και παρέχοντας καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένες τις δυνατότητες του Πανεπιστημίου Κρήτης, κατατέθηκε χθες μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση για το νέο περιφερειακό κέντρο δεδομένων της Κρήτης, στο πλαίσιο της συνάντησης που έγινε στην Περιφέρεια Κρήτης ανάμεσα στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον πρύτανη Γιώργο Κοντάκη, με τη συμμετοχή του αντιπρύτανη Έρευνας και Ανάπτυξης καθηγητής Μιχάλη Παυλίδη, του αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Δια Βίου Μάθησης, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας καθηγητής Γιώργου Κοσιώρη καθώς και του αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, Αντώνη Παπαδεράκη.

Πέρασμα στην ψηφιακή εποχή

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης πρόκειται να εντάξει στον στρατηγικό του σχεδιασμό τη δημιουργία ενός κέντρου δεδομένων το οποίο θα δημιουργηθεί δίπλα στο υφιστάμενο. Το νέο Περιφερειακό Κέντρο Δεδομένων Κρήτης θα έχει ως κύριο σκοπό το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή, τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης και έρευνας όσο και σε επίπεδο ψηφιακής διακυβέρνησης.

Φιλοδοξεί στην ανάπτυξη ενός μοναδικού περιβάλλοντος ευφυούς εξειδίκευσης, το οποίο θα καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες του πανεπιστημίου αλλά και των άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων του νησιού καθώς και της Περιφέρειας Κρήτης.

Το Περιφερειακό Κέντρο Δεδομένων Κρήτης έχει δύο κύριους στόχους να εξυπηρετήσει με τη λειτουργία του, την παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας συστημάτων επεξεργασίας και αποθήκευσης δεδομένων και φορέων της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και την ανάπτυξη υπερσύγχρονης υπολογιστικής υποδομής που θα αποτελέσει το κέντρο της επόμενης γενιάς υποδομής υπολογιστικής έρευνας και εκπαίδευσης σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Η πρυτανική Αρχή παρουσίασε στον περιφερειάρχη τόσο την πρόταση για το Κέντρο που θα μπορεί να υποστηρίξει την κάλυψη των ψηφιακών αναγκών όλων των μεγάλων αυτοδιοικητικών οργανισμών και των ιδρυμάτων καινοτομίας και έρευνας στο νησί.

Παράλληλα έγινε παρουσίαση των προτάσεων συνεργασίας του Πανεπιστημίου με την Περιφέρεια Κρήτης, με επίκεντρο τη στήριξη των ερευνητικών και αναπτυξιακών στόχων του Πανεπιστημίου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης εργασίας, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο κοινό πλαίσιο ανάπτυξης όλων των πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων του νησιού καθώς και στη χρηματοδοτική στήριξη του οικοσυστήματος καινοτομίας της Κρήτης, που επιτελείται με συνέπεια από την Περιφέρεια Κρήτης τα τελευταία χρόνια, καθώς και για την περαιτέρω συνέχιση της στήριξης αυτής και με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Συζητήθηκαν δε οι προοπτικές που υπάρχουν για στήριξη έργων και δράσεων του Πανεπιστημίου και των ερευνητικών ιδρυμάτων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, των εθνικών και περιφερειακών χρηματοδοτικών πόρων.