Εμφανής η υποχώρηση της θάλασσας στην Αμμουδάρα

Δεν είναι θεϊκό σημάδι, ούτε καν προάγγελος σεισμού. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται κάθε χρόνο κατά την εαρινή ισημερία.

Οι πλανήτες, λοιπόν, και όχι το ενδεχόμενο μιας ισχυρής σεισμικής δόνησης, όπως είχαμε στην Ελασσόνα, κρύβονται πίσω από την υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας στην περιοχή της Αμμουδάρας. Από νωρίς χθες το πρωί, έκαναν το γύρο του Διαδικτύου φωτογραφίες από τις ακτές και πολύς κόσμος έσπευσε να συνδέσει αυτές τις εικόνες με την… οργή του Εγκέλαδου στην Θεσσαλία. Ωστόσο, ο γεωλόγος, κ. Χαράλαμπος Φασούλας, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, έσπευσε να ξεκαθαρίσει την εικόνα.

Ο Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς

Τονίζει πως είχαμε χορό των Ρίχτερ την περασμένη Πέμπτη. “Ο δίδυμος σεισμός στον Τύρναβο, οι απανωτοί σεισμοί στον Ειρηνικό και μέσα σε όλα να έχουμε και αυτήν την εντυπωσιακή πτώση της στάθμης της θάλασσας στη Μεσόγειο. Σε άλλες εποχές θα μιλούσαμε για θεϊκά σημάδια….

Υποσημείωση. Δεν υπάρχει καμιά σχέση των σεισμών με το φαινόμενο της πτώσης της θάλασσας που παρατηρείται αυτές τις μέρες σε όλο το Αιγαίο”, εξηγεί. Σε δηλώσεις του στην “Π”, αναφέρει πως  “είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο”. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες έχουμε αναφορές ότι πλοία δεν μπορούν να δέσουν στα λιμάνια καθώς έχει υποχωρήσει η στάθμη της θάλασσας. Αντίστοιχα περιστατικά είχαμε στη Σαμοθράκη, την Χαλκιδική, τη Σύρο και τη Σίφνο, όπου είδαμε υποχώρηση ως 30 πόντους ενώ σε άλλες περιοχές, η στάθμη υποχώρησε κατά 11 και 12 μέτρα. Το πόσο θα υποχωρήσει η θάλασσα έχει να κάνει με το πόσο ρηχή είναι η ακτή. Ο κ. Φασουλάς εξηγεί πως αυτή την περίοδο έχουμε ευθυγράμμιση πλανητών και εκδηλώνονται έντονα φαινόμενα παλίρροιας, αυτό ρίχνει την στάθμη της θάλασσας για αρκετές μέρες.

Το φαινόμενο δεν συνδέεται με σεισμούς

Η κατάσταση έχει ενισχυθεί από την υψηλή ατμοσφαιρική πίεση που έχουμε αυτό το διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο. «Το πολύ υψηλό βαρομετρικό πιέζει ακόμα πιο χαμηλά την στάθμη της θάλασσας και τα φαινόμενα συνδυάζονται», αναφέρει.

Σημειώνει πως τα περιστατικά με την υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας σημειώνονται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Αν είχαν τοπικό χαρακτήρα, τότε ίσως μας προϊδέαζαν ότι θα έχουμε σεισμό ή τσουνάμι.